Tesla Model X dünyanın en hızlı arazi aracı oldu

Tesla Model X
Tesla Model X

Elektrikli otomobil sektöründe büyük söz sahibi olan Tesla Motors, alanında en iyi araçları üretmeye devam ediyor. Tesla’nın SUV modeli Model X, düz yolda yapılan hız testinde dünyanın en hızlısı unvanını ele geçirdi.

Model X, Tesla’nın geliştirdiği SUV model bir elektrikli araç olarak karşımıza çıktı. Model S ile aynı zamanda tanıtılan elektriklinin martı kanat kapıları, çekiş özelliği vb. birçok radikal karardan dolayı üretimi 3 yıl kadar gecikti. İlk teslimatları Eylül 2015’te yapılan Model S’deki gibi bataryanın aracın tabanında bulunması araca dayanıklılık kazandırırken önde motor yerine boşluk olması da çarpışma sırasında oluşacak şiddeti emerek daha az hasar oluşturuyor.

Model X.
Model X.

Normal araçların 10 katı büyüklüğünde bir hava filtresine sahip araçta, biyolojik saldırıya karşı korunma modu bile var. Bu mod, büyük geniş hava filtresi sayesinde, açıldığında araç içinde bulunan havayı polen, alerjen, bakteri ve her türlü mikroptan arındırıyor, içeride pozitif basınç oluşturuyor ve herhangi bir mikrop girişini engelliyor.

Model X ön camı.
Model X ön camı.

Model X’in en dikkat çeken özelliğiyse şüphesiz kanat yapısındaki kapılar. Aracın üretimini geciktiren bu kanat kapıların tasarımındaki amaç ise büyük ailelerin tercih edeceği bilindiğinden hem koltuklara hem de koltuk arkalarına kolaylıkla ulaşımı sağlamak. Kullanım sırasında panoramik bir görüntü sağlayan ve tavana kadar uzanan ön cam, bugüne kadar ki en büyük SUV camı konumunda bulunuyor. 7 veya 6 koltuklu sipariş edilen Model X, 2.3 tona kadar yük çekebiliyor. Ortalama 400 km’lik bir menzile ulaşan Model X’de aerodinamik sebeplerden ötürü arkada otomatik açılır kapanır rüzgarlık yer alıyor.

191 km hıza ulaştı

Tesla Model X’i aynı klasmanda bulunan Jeep Trackhawk modeliyle yarıştıran ekip, bu yarış sonucunda Model X’in rakibini geçtiğini gördü. Etabı, 191 km / s hızla 11.28 saniyede tamamlayan Model X, tm SUV’lardan daha fazla hıza ulaşarak dünya rekoru kırdı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >