Tesla sürücüleri otomatik pilotun komutlarını yerine getirmezse ne olur?

Tesla
Tesla

"Elektrikli otomobil" denildiğinde akla ilk olarak Tesla geliyor. Otomatik pilotlarıyla sık sık gündeme gelen şirket, otopilot modundayken yolculuk esnasında sürücülere "direksiyona dokun" gibi bazı komutlar veriyor. Peki ama komutlar yerine getirilmediğinde neler oluyor?

Tesla'nın otomatik pilot özellikli elektrikli otomobilleri birçok farklı ortamda test edilmeye devam ediliyor. Sınırları zorlayan YouTuber'lar, henüz birkaç gün önce kontrolü tamamen yapay zekaya bırakmanın çeşitli yöntemlerini bulmuşlardı.

Tesla otomobiller, otomatik pilottayken dahi sürücülere nbelirli zaman aralıklarında "direksiyona dokun" şeklinde bazı komutlar veriyor.
Tesla otomobiller, otomatik pilottayken dahi sürücülere nbelirli zaman aralıklarında "direksiyona dokun" şeklinde bazı komutlar veriyor.

Tesla otomobillerde otomatik pilota talimat verildiğinde sürücünün belirli aralıklarla direksiyona dokunması isteniyor. Böylece sistem sağlıklı çalışarak otomatik pilotun sebep olacağı kazaları engelleyebiliyor.

Peki ama sürücü bu uyarılara kulak asmazsa ne olur?

İşte tam olarak bu sorunun cevabını arayan YouTuber'lar, Tesla'yı otomatik pilota alarak yola devam ediyor. Bunun sonucunda otomobil, çevresindeki akışı dikkate almadan 40 saniye sonra otomatik olarak duruyor. Şerit algılama sistemi aktif olmasına rağmen Tesla'nın neden yolun en sağ kısmına geçip parketmediği ise bilinmiyor. Muhtemelen bu ve buna benzer videoların ortaya çıkmasıyla beraber güncellemelerle sistemin daha güvenli hale getirilmesi söz konusu olabilir. Elbette 40 saniye devam eden "direnme" sonrasında otomobilin nazik bir şekilde durduğu da söylenemez.

Sürücüsüz otomobiller, önümüzdeki yıllarda hayatımızda çok önemli bir yere konumlanacak olsa da şimdilik hâlâ emekleme aşamasındalar. Zira bu tür basit hatalar dahi insanların trafik kazası yapmasına, yaralanmasına hatta hayatını kaybetmesine sebep olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >