Tim Cook, Apple'ın yeni hizmetlerinin 'hobi' olmadığını söylüyor

Tim Cook
Tim Cook

● Steve Jobs ve Tim Cook yıllar önce Apple TV'nin hobi olduğundan bahsetmişti.
● Tim Cook, geçen ay duyurulan ücretli Apple servislerinin artık hobi olmaktan çıktığını söylüyor.
● Apple'ın Netflix, Disney ve Amazon karşısında seyrek içerik sebebiyle geride kalmaması gerekiyor.

Geçen ay ücretli abonelik servislerini duyuran Apple, bu yeni hizmetlerin aslında birer 'hobi' olmadığını söylüyor. Analistlerle düzenlenen bir konferansta açıklama yapan Cook, bu tip abonelikler için uzun süre önce adımlar atıldığından bahsediyor.

Ücretli abonelik servisiyle haber servislerinin tamamı tek bir kaynakta toplanıyor.
Ücretli abonelik servisiyle haber servislerinin tamamı tek bir kaynakta toplanıyor.

Yeni hizmetler 'hobi' değil

Tanıtım sırasında son kullanıcılar için en çok merak edilen ayrıntılardan biri Apple Card oldu. Bu süreçte Apple'ın aslında tamamen bu hizmetlere yönelmesiyle alakalı çok fazla haber de çıktı. Fakat Apple sadece yeni kredi kartı, oyun, haber ve video abonelik servislerine odaklandığı haberlerini reddediyor.

İkinci mali çeyrek kazançlarının açıklanmasından sonra konuşan Cook, şunları söyledi:

    Anlamsız olacağını düşündüğümüz bir hizmeti yapmazdık. Bunlar hobi değil.
Tim Cook, yeni ücretli servislerin artık hobi olmaktan çıkacağını söylüyor.
Tim Cook, yeni ücretli servislerin artık hobi olmaktan çıkacağını söylüyor.

Tim Cook'un açıklaması aslında bundan tam olarak 9 yıl önce Steve Jobs'ın Apple TV hakkında söylediklerini akla getirdi. Açıklama şu şekildeydi:

  • Televizyon endüstrisinin herkese önceden kurulmuş kutular vererek para akışını sağlayan bir modeli var. Bu model sektörün bütün yenilikçiliğini alıp götürüyor. Bundan birkaç ay sonra TiVo'ya, Roku'ya ve Google'a sorun. Bu olayın değişmesi için yapılması gereken tek şey, o kutuları açmak ve tüketicinin tam istedikleri şeyleri satın almasını sağlamak. Ancak şu anda bunu yapmak mümkün değil. Bu teknolojinin bir sorunu değil. Bu piyasa stratejisinin bir sorunu... Eminim bizden daha zeki insanlar bu sorunu çözecektir ama bizim Apple TV'ye hobi dememizin sebebi de budur.

Jobs, Apple TV'de potansiyel gördü ve projeyi sürdürmeye devam etti. Ancak bu tür cihazların pazar yapısı gerçek bir iş haline gelmeyi zorlaştırdığını da ifade etti. Cook da bundan iki yıl önce Apple TV'yi hobi olarak nitelendirdi. Aslında açıklamadaki ifadesini çarpıcı yapan da tam olarak da bu. Apple'ın yeni hizmetleri Apple TV'nin bir tekrarı değil gibi görünüyor.

Apple'ın arşiv konusunda epey yoğun çalışması gerekiyor. Çünkü karşısında özel yapımlarla beğeni toplayan çok fazla dişli rakip var.
Apple'ın arşiv konusunda epey yoğun çalışması gerekiyor. Çünkü karşısında özel yapımlarla beğeni toplayan çok fazla dişli rakip var.

Apple seyrek bir kütüphaneye sahip

Bu hizmetler ve açıklamalar aslında analistler tarafından da tepki topluyor. Wall Street'teki önemli isimlerin bazıları, Apple'ın hizmet sunumlarının ortak potansiyeli konusunda epey istekli. Ancak diğer uzmanlar, özellikle Apple'ın yeni TV Plus video yayını için ne kadar talep olacağını sorguluyor.

Apple, pazar lideri Netflix, Hollywood devi Disney ve teknoloji rakibi Amazon da dahil olmak üzere artan sayıda rakiple dolu bir pazara giriyor. Ancak rakiplerinin çoğundan farklı olarak Apple kendine özgü şovları ve filmleriyle nispeten seyrek bir kütüphaneye sahip.

Sürecin neler getireceğini ve Apple'a nasıl katkı sağlayacağını göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >