Tumblr yine el değiştiriyor: Sosyal ağı bu kez de WordPress'in ana şirketi satın alıyor!

Tumblr
Tumblr

● 2007 yılında kurulan Tumblr, Yahoo ve Verizon satın almalarından sonra tekrardan el değiştiriyor.
● Bu kez de WordPress'in ana şirketi olan Automattic, Tumblr'ı satın alıyor. Şu an mevcut kadrodaki 200 kişi ise anlaşmalar doğrultusunda şirkette çalışmaya devam ediyor.
● Tumblr'ın son sahibi Verizon CEO'su bu satın almayla alakalı 'Düşünceli, eksiksiz ve stratejik bir sürecin sonucu' şeklinde açıklama yapıyor.

Kurulduktan 6 yıl sonraYahoo tarafından satın alınan sosyal içerik platformu Tumblr, bir kez daha el değiştiriyor. Süreci anlamak için öncelikle geriye dönüp bakmak gerekiyor.

2007'de Tumblr'ı kuran David Karp. Yıl 2013 olduğunda şirketi Yahoo'ya sattı.
2007'de Tumblr'ı kuran David Karp. Yıl 2013 olduğunda şirketi Yahoo'ya sattı.

Bu yüzden ilk olarak Tumblr'ınhayatageçmesiyle başlayalım. Tumblr esasında 'ABD merkezli bir sosyal ağ' olarak tanımlanabilir. Kullanıcıların blog şeklinde içerik paylaşabildiği bu platform, girişimci bir isim (David Karp) tarafından kuruldu.

Ama aslında site tam anlamıyla 2013'te Yahoo tarafından satın alınmasıyla anlam kazandı. O dönem 1.1 milyar dolara gerçekleşen bu satın alma aslında epey ses getirmişti.

26 yaşındaki şirket CEO'su David Karp, Tumblr'ı Yahoo'ya satma süreciyle alakalı şunları Bloomberg'e yaptığı açıklamalarda Yahoo CEO'suyla işbirlikleri hakkında şunları söylemişti:

  • Birlikte çalışacağımızı biliyorduk fakat Marissa New York'a geldiğinde birlikte daha fazla neler yapabileceğimize dair düşündüklerini anlatmaya başladı.

Karp aslında buna ek olarak Marissa Mayer'in Tumblr'ı satın almasının 'geleceğe odaklanmak' şeklinde belirtmişti. Yahoo'nun çok ciddi bir kaynağa ve satış gücüne sahip olmasının da Tumblr için iyi olacağını belirten David Karp, iletişimin sürekli devam edeceğini ve platformun daha da büyüyeceğini belirtmişti.

Verizon'un da Tumblr'ı 20 milyon dolar karşılığında WordPress'in kurucusuna satmasıyla birlikte aslında Tumblr üçüncü kez el değiştirmiş oldu.
Verizon'un da Tumblr'ı 20 milyon dolar karşılığında WordPress'in kurucusuna satmasıyla birlikte aslında Tumblr üçüncü kez el değiştirmiş oldu.

Bu aşamadan sonra devreye gir de Verizon girdi. Evet; Yahooyönetimine geçmesiyle Facebook ve diğer sosyal ağlar büyük popülerlik kazandı. Ardından sürekli bir düşüşe geçen Tumblr, bu kez de Verizon tarafından 4.8 milyar dolara satın alındı.

Yıl 2019. Şimdi de yeni bir satın alma gerçekleşiyor. Yeniden el değiştiren Tumblr'ı bu kez de Automattic satın alıyor. Automattic aslında WordPress'inde sahibi olan ana şirket.

Her ne kadar satış rakamı net olarak belirtilmemiş olsa da kaynakların birçoğu 20 milyon doların altında olduğunu söylüyor. Rakam aslında dramatik. Az önce iki farklı satın almadaki durumları paylaştık. Son satın almada 4.8 milyar dolara giden Tumblr, bu kez 20 milyon dolara düşmüş durumda. Aradaki kayıp çok ciddi.

Automattic, anlaşmanın bir parçası olarak 200 Tumblr çalışanını şirkette tutmaya devam edecek. Verizon Media CEO'sunun konuyla alakalı yaptığı bir açıklama da var. CEO, 'Düşünceli, eksiksiz ve stratejik bir sürecin sonucu' olarak ifade ediyor.

Satın alma sonrasında Tumblr için işlerin nasıl yürüyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >