Türk şirketin geliştirdiği uzay aracı ilk görevine 2020'de çıkacak

Dream Chaser
Dream Chaser

2016'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikmal servisi vermek üzere NASA ile anlaşmaya varan Sierra Nevada şirketi, ilk görevine 2020'de çıkacak. Türk girişimcilerin sahibi olduğu firma, Dream Chaser adlı uzay aracıyla bir dönem SpaceX ve Boeing ile rekabet içerisine girmişti.

Dream Chaser adlı uzay aracıyla NASA'ya hizmet vermeye layık görülen Sierra Nevada firması, ilk görev uçuşuna iki yıl sonra çıkacak. NASA tarafından yapılan açıklama, 2019-2024 yılları arasında Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikmal hizmeti vermek üzere anlaşılan SNC şirketinin uzay aracı tasarımında ciddi mesafe katettiğini de ortaya çıkardı.

Fatih Özmen'in sahibi olduğu Türk kökenli uzay ve havacılık şirketi, bir dönem SpaceX ve Boeing ile rekabet etmişse de projesinin rakiplerininki kadar olgunlaşmamış olması nedeniyle geri plana düşmüştü. Uzay istasyonuna personel taşıma görevini üstlenemeyen firmanın ikmal servisi vermek üzere NASA'yla anlaşmaya varması da Dream Chaser projesi açısından oldukça sevindirici bir gelişme olmuştu.

2020'de ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan uzay aracı, yolcu uçaklarıyla aynı piste inebilmesi sayesinde görev maliyetini ciddi oranda düşürdüğü gibi daha hassas yüklerin taşınmasına da imkan tanıyor. Yük olarak insan taşıyabilecek donanımdaki aracın ilerleyen dönemde uzay ve havacılık faaliyetlerine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Türkiye'nin ilk bölgesel uçağını geliştirmek üzere çalışma yapmıştı

Türkiye'ye yönelik çalışmaları da bulunan SNC, 2015'te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile ülkemizin ilk yerli jetini üretmek üzere anlaşma imzalamıştı. TRJet adıyla Ankara'da bir şirket de kuran SNC, geçen yıl projenin yerlilik oranı daha yüksek projelere odaklanılması gerekçesiyle iptal edilmesi sonrası çalışmalarını sonlandırmıştı. Türkiye'nin ilk yolcu uçağını üretme rüyasıyla yola çıktığını söyleyen firmanın bundan sonra ülkemize yönelik ne tür faaliyetlerde bulunacağı merak konusu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >