Türkiye, NASA projesini çok sevdi: '1 milyon 500 bin başvuru'

'İsmini Mars'a gönder!'
'İsmini Mars'a gönder!'

● NASA, 2020 yılında Mars'a göndereceği araç için oldukça şık bir tanıtım projesi planladı.

● Projeye göre NASA, 'Mars'a ismini gönder' diyerek katılımcıların isimlerini Mars yolcusu araca yerleştiriyor.

● Birçok farklı ülkede beğenilmeyi başaran projeye en büyük ilgiyi Türkiye gösterdi. 3 milyon 200 bin başvurunun 1 milyon 200 bin'i Türkiye'den gerçekleştirildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) dünyanın en büyük uzay organizasyonu olması dışında, çalışma prensipleri ve yaklaşımlarıyla da ilgi çekmeyi başarıyor. NASA herhangi bir uzay gelişmesine dahil olduğunda yahut özel bir planlama yaptığında bu planın tüm detayları ince biçimde düşünülmüş ve geleceğe dönük 'daha makul' bir hale getirilmiş oluyor.

Özellikle Mars konusunda çalışmalar yürütmenin, orada yaşam koşulları araştırmanın zorluğu düşünüldüğünde, NASA'nın ortaya koyduğu performans ve vizyonun önemi bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Mars'a sıradan, herhangi bir aracın ulaşması ortalama 6 aylık bir sürenin sonuncunda gerçekleşiyor. 2000’li yılların başından bu yana gezegende görev yapan üstün teknolojili araçlar ise insanoğlunun sonraki konak gezegeni için araştırmalar yürütüyor. Gezegenyüzeyine2030’lu yıllara gelmeden insanlı yolculukları başlatma hedefi için artık sadece NASA değil, SpaceX gibi özel uzay şirketleri ve diğer uzay ajansları da çalışıyor. Bu kadar büyük, tarihi ve özel projelerin çok önemli bir süreçten geçmesi gerekiyor: 'Halkla ilişkiler!'

SpaceX de Mars yolculuklarına yönelik çalışmalarda bulunuyor.
SpaceX de Mars yolculuklarına yönelik çalışmalarda bulunuyor.

'Mars'a ismini gönder!'

Şimdiye kadar gerçekleştirdiğiprojeler ile kendi alanında üst düzeyde kalmayı hep başaran ve kendine ait oldukça şık bir iletişim ağı da kuran NASA, geçtiğimiz yıllarda Marsiçin üretildiğinisöyleyip insanlara tanıttığı panzer boyutlarında aracın aslında dekordan ibaret olmasıyla da bunu kanıtlamayı başarmıştı. Projelerin bilinirliğini artırmak için geliştirilen tüm bu faaliyetlerin oldukça heyecan verici olduğunu belirttikten sonra son projeye geçelim:'Mars'a ismini gönder!'

gzt

ABD'ye 1 milyonluk fark!

NASA’nın kampanyasına katılanlar basit bir bilet görseli alıyor, bunu sosyal medya hesaplarından paylaşıyorlar. Bu biletler, pek çok kişiyi ‘Mars’a insan götürme çekilişi’ olduğu yönünde yanıltsa da aslında her şey bundan ibaret. Ayrıca Türkiye, Hindistan ve Çin gibi nüfus açısından çok daha kalabalık rakiplerini de geride bıraktı. Ülkemiz katılım/nüfus oranı açısından da zirvede. En yakın rakibi olan ikinci sıradaki ABD ile aramızda yaklaşık olarak 1 milyon fark var. NASA’nın ABD’li bir devlet kuruluşu olduğunu, bu tarz halkla ilişkiler projelerinin öncelikle ABD vatandaşlarını hedeflediğini düşündüğümüzde bu fark büyük ölçüde şaşırtıcı.

Haberi yazdığım esnada ben de kimlik kartı oluşturdum. Sosyal medya hesabımdan paylaşmaya sıcak bakmasam da güzel bir anı olduğunu söyleyebilirim. :)
Haberi yazdığım esnada ben de kimlik kartı oluşturdum. Sosyal medya hesabımdan paylaşmaya sıcak bakmasam da güzel bir anı olduğunu söyleyebilirim. :)

NASA'nın projesine Türkiye'den dahil olan katılımcıların sayısının 4 milyon seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu, ciddi bir istatistik olarak karşımızda.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >