Türkiye’nin, büyükelçi suikastini çözümlerken Apple’dan yardım istediği iddia ediliyor

Geçtiğimiz Pazartesi günü Ankara'da yaşanan suikast sonrasında Rus Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç hayatını kaybetmişti. Akabinde hızlıca harekete geçen Türk polisinin, suikastçinin telefon şifresini kırmak için Apple'dan yardım talep ettiği iddiaları ortaya çıktı.

FBI, geçen yıl San Bernardino'da yaşanan ve 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı sonrasında teröristin telefonun şifresini kırmak için Apple'dan yardım istemişti. ABD polisi, olayın çözümlenmesi ve yeni saldırıların önüne geçebilmek için defalarca Apple'ın kapısını çalmıştı. Ancak, Cupertino merkezli şirket 'kullanıcı gizliliğini' gerekçe göstererek teröristin telefon şifresinin kırılmayacağını net bir şekilde ifade etmişti. Bu aşamadan sonra farklı yollara sapmak zorunda kalan FBI, güvenlik şirketleriyle durumu çözmek zorunda kalmıştı.

                                    
                                    
                                    
                                    Son olarak benzer bir durumun da Türk polisinin başına geldiği iddia ediliyor. Pazartesi günü Ankara'daki Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin açılışı sonrası konuşan Rus Büyükelçi Andrey Gennadiyeviç, Ankara Çevik Kuvvet'te görev yapan bir polis tarafından silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti.
Son olarak benzer bir durumun da Türk polisinin başına geldiği iddia ediliyor. Pazartesi günü Ankara'daki Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin açılışı sonrası konuşan Rus Büyükelçi Andrey Gennadiyeviç, Ankara Çevik Kuvvet'te görev yapan bir polis tarafından silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti.
Apple yardımı talebini reddetti!

                                    
                                    
                                    
                                    Olayı çözüme kavuşturmak için ortak heyet kuran Rusya ve Türkiye, gerekli tüm çalışmaları yaparken; Türk polisinin Apple'dan saldırganın telefon şifresini kırmasını istediği ortaya çıktı. Polis, saldırganın iPhone 4s'inin şifresinin kırılmasını talep etmesine rağmen Apple yine 'kullanıcı gizliliğini' öne sürmüş. Yani aslında FBI'a uygulanan strateji, bizim için de geçerli olmuş.
Apple yardımı talebini reddetti! Olayı çözüme kavuşturmak için ortak heyet kuran Rusya ve Türkiye, gerekli tüm çalışmaları yaparken; Türk polisinin Apple'dan saldırganın telefon şifresini kırmasını istediği ortaya çıktı. Polis, saldırganın iPhone 4s'inin şifresinin kırılmasını talep etmesine rağmen Apple yine 'kullanıcı gizliliğini' öne sürmüş. Yani aslında FBI'a uygulanan strateji, bizim için de geçerli olmuş.
Şifreyi özel bir ekip kırdı!

                                    
                                    
                                    
                                    Bu aşamadan sonra Türk yetkililer, Rusya'dan gelen özel ekiple birlikte telefonun şifresini kırmış ve içerisindeki verilere ulaşmış. Bu veriler şimdilik elbette gizli tutuluyor ama önümüzdeki süreçte çeşitli bilgiler mutlaka açığa çıkacaktır.
Şifreyi özel bir ekip kırdı! Bu aşamadan sonra Türk yetkililer, Rusya'dan gelen özel ekiple birlikte telefonun şifresini kırmış ve içerisindeki verilere ulaşmış. Bu veriler şimdilik elbette gizli tutuluyor ama önümüzdeki süreçte çeşitli bilgiler mutlaka açığa çıkacaktır.
Başarısız olunsaydı veriler tamamen silinebilirdi
Normal şartlarda dört haneli bir şifre çeşitli algoritmalar sayesinde gerekirse tüm ihtimaller denenerek kırılabilir. Ancak, iPhone'larda şifrenin 10 kez hatalı girilmesi sonrasında telefondaki veriler silinebiliyor. Dolayısıyla bu ihtimal tamamen devre dışı kalmış oluyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >