Twitter, 2020'deki geniş kapsamlı güncellemeler için ön hazırlık yapıyor

Twitter
Twitter

Twitter'ın Tasarım ve Araştırma biriminin önemli ismi, gelecek yıl için heyecanla beklediği Twitter özelliklerini paylaştı.
Bu sohbetten beni çıkar, bu tweet'in retweet'lenmesine izin verme, mention'lara izin verme ve mention'ı kaldır gibi güncellemeler listenin en tepesinde.
Tüm bu güncellemeler aslında Twitter'ın işleyişini önemli ölçüde değiştirecek gizlilik özellikleri barındırıyor. Detaylar haberimizde:

Twitter ekibi eskiye oranla karar alma ve uygulama konusunda artık daha şeffaf davranıyor. Bunun son örneğini şirket CEO'su Jack Dorsey'in siyasi reklamlar konusunda yaptığı açıklamadan anlayabilmek mümkün.

22 Kasım'dan itibaren tüm siyasi reklamları yasaklama kararı alan Dorsey, aslında adayları ve seçim sürecini etkileyecek bir süreç içinde kalmak istemiyor. Açıkçası daha fazla para kazanıp Facebook'un 2016'daki ABD seçimi sonrasındaki gibi başını belaya sokmak da istemiyor.

Twitter'da tüm siyasi reklamları küresel olarak durdurma kararı aldık.

Yani aslında haberin başında da belirttiğimiz gibi Twitter, 'şeffaflık' konusundaki adımlarını sıklaştırıyor. Üstelik bu konunun kapsamı epey geniş. Yani aslında sadece siyasi reklamlar engellenmiyor. Bunun yanı sıra platformun yapısı da kullanıcı verilerinin gizliliği konusunda daha güvenli hale geliyor.

Twitter'ın Tasarım ve Araştırma biriminin önemli isimlerinden Dantley Davis, dün akşam 2020'de 'keşfetmekten heyecan duyacağı' yeniliklerin bir listesini paylaştı.

Bu tweet aslında Twitter'ın temel olarak nasıl işlediğine ve retweet'in nasıl çalıştığına dair temel düzenlemelerin yapılacağını gösteriyor. Maddeler şunları içeriyor:

    - Bu sohbetten beni çıkar.
    - Bu tweet'in retweet'lenmesine izin verme.
    - Etiketlenmeme izin verme.
    - Metion'ı kaldır.
    - Yalnızca bunu tweet'le.

Davis, 2020'de bu özellikleri dörtgözle beklediğini söylese de bunların hiçbirini aslında tam anlamıyla ilan etmiyor. Açıklama metni şu şekilde:

  • Bahsettiğimiz özellikler araştırdığımız fikirler. Keşifler ve deneyler sürecimizin her zaman bir parçası olmuştur.

Bu fikirlerin hepsi ilgi çekici. Ancak iki madde daha fazla öne çıkıyor. Bunlardan biri tweet'inizdeki retweet'i devre dışı bırakma. Aslında bu Twitter'ın yapısına biraz aykırı denilebilir. Sonuçta geniş bir kitleye ulaşması için tweet atılıyor. Ama bazı durumlarda sadece bilgilendirme amaçlı resmî hesaplardan yapılan açıklamalarda bu özellik kullanılabilir.

Twitter, retweet düğmesinin olumsuz etkilerini azaltmayı deniyor.

Retweet'in fikir babası yazılım geliştirici Chris Wetherell, BuzFeed News'e verdiği demeçte olumsuz etkileri azaltmak için uğraştıklarını dile getirdi. Wetherell, 2009'da geliştirilen bu özelliği dolu bir silahı 4 yaşındaki bir çocuğa vermekle' eşdeğer görüyor.

Konuyla alakalı olarak şirket CEO'su Dorsey'in de küçük bir açıklaması var. Dorsey, retweet de dahil olmak üzere tüm eylemlerin bu sayede aslında yayılmadan önce daha fazla düşünmeyi teşvik edebileceğini söylüyor.

Tüm bu yeniliklerin Twitter'a gelecek sene eklenip eklenmeyeceği meçhul. Ama yine de şirket içinde bu tarz gelişmelerin konuşuluyor olması güncellemeler hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor.
Tüm bu yeniliklerin Twitter'a gelecek sene eklenip eklenmeyeceği meçhul. Ama yine de şirket içinde bu tarz gelişmelerin konuşuluyor olması güncellemeler hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor.

Davis'in özellikle dikkat çeken bir özelliği de diğer kullanıcıların izinsiz sizden bahsetmesini engelleme. Bu aynı zamanda Twitter'ın çalışma mantığını tamamen değiştirebilir. Taciz önleme konusunda gerçekten çok etkili olur.

Twitter negatif tweet'lerin görünürlüğünü azaltmak için bugünlerde çok gelişmiş filtreleme ve denetleme araçlarına sahip. Hatta geliştirme süreçleri de devam ediyor. Ancak bu yeni özellikler aslında çok daha etkili ve kesin çözüm sunacak gibi görünüyor.

Bir kez daha hatırlatmakta yarar var: Tüm bunlar aslında resmî olarak açıklanan özellikler değil. Sadece Twitter'ın Tasarım ve Araştırma biriminin önemli isimlerinden Dantley'in paylaştığı bilgiler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >