Uber, Volvo'dan 24 bin sürücüsüz otomobil satın alacak

Volvo-Uber
Volvo-Uber

Kendi sürücüsüz taksi servisini oluşturmak isteyen Uber, bugün detaylarını paylaştığı Volvo anlaşması kapsamında 24 bin sürücüsüz araç alacağını açıkladı.

Uber, geçen yıl İsveçli otomobil üreticisi Volvo ile 300 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayarak birlikte sürücüsüz otomobil teknolojileri geliştirmeye başlamıştı. Firma, bugün işbirliğini daha da geliştirecek ikinci anlaşmanın detaylarını açıkladı. Volvo'dan 24 bin XC90 SUV araç almaya karar veren Uber, bu otomobillerle kendi sürücüsüz taksi ağını oluşturacak.

Volvo'ya 1 milyar dolar satış geliri sağlaması beklenen anlaşmaya göre, 24 bin aracın 2019-2021 yılları arasında teslim edilmesi gerekiyor. Volvo'nun kendi sürücüsüz araç platformuna uygun şekilde donatacağı araçlar, daha sonra Uber'in kendi sensör ve teknolojilerini ekleyebileceği şekilde özelleştirilecek. Uber, aynı araçla geçen seneden beri ABD'de sürücüsüz taksi denemeleri yapıyordu.

En büyük rakip Google

Sürücüsüz otomobil teknolojilerine ciddi yatırımlar yapan Uber, Google'ın Waymo şirketi gibi bu alanda çalışan firmaların kendisini saf dışı bırakmasından korkuyor. Zira elinde sadece sürücülere taksi hizmeti vermelerini sağlayan bir uygulama bulunan Uber'in sürücüsüz taksi projesini hayata geçiren herhangi bir şirket tarafından saf dışı bırakılması hiç de zor olmayacaktır.

Google'dan ayrılarak kurulan Waymo, dev holdingin teşvikleriyle başlayan sürücüsüz araç teknolojisi geliştirme sürecinde şuanda rakiplerinin birkaç yıl önüne geçmiş bulunuyor. Fiat-Chrysler ile işbirliği içerisindeki Waymo, güvenlik amaçlı bir eleman dahi barındırmayan, tamamen sürücüsüz taksi hizmeti veren ilk şirket olmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >