Vokswagen'e büyük şok: Binlerce aracı geri gönderiliyor

​Vokswagen'e büyük şok: Binlerce aracı geri gönderiliyor
​Vokswagen'e büyük şok: Binlerce aracı geri gönderiliyor

Volkswagen grubuna ait yeni araçlar, dizel araçlardaki emisyon hilesinin yol açtığı skandal nedeniyle markaya geri yollanıyor.

Volkswagen'in, gruptaki dizel araçları için emisyon ölçümlerinde yaptığı yazılım hilesi ortaya çıkınca, tüm dünya bu emisyon skandalıyla sarsılmıştı. Bu tepkilerden bazıları ise yaptırıma dönüşmüştü. Alman marka, özellikle Amerika ve Avrupa'da büyük para cezaları ile karşı karşıya kalmıştı.

Başka bir yaptırım ise Uzak Doğu'dan gelmişti. Güney Kore hükümeti, 2016 yılında aldığı bir kararla, 80 farklı modelin sertifikalarını iptal etmiş ve ülkede satışını yasaklamıştı. Volkswagen grubuna ait Volkswagen ve Audi markalarının hileli yazılıma sahip, yüksek CO2 emisyonu olan modelleri de yasaklanan listesine girmişlerdi.

Bu yasak uyarınca hükümet, Volkswagen ve Audi marka araçlardan yaklaşık 2.500 modeli Alman üreticilere geri gönderme kararı aldı. Geri gönderilecek araçlar, 2016 yılından beri Seul'ün 70 km güneyinde bulunan Pyeongtaek limanında tutuluyordu. Araçlardan, geçtiğimiz ay 1.300 adedinin geri gönderildiği, diğer 1.200 adedin ise Nisan ayı sonunda gönderileceği bildiriliyor.

Pyeongtaek limanında halen 10 bin adedin üzerinde Audi ve Volkswagen marka yeni araçlar bulunduğu açıklanırken, bu araçların satışı için Güney Kore hükümetinden onay çıkarsa, çok uygun fiyatlarla satılabileceği tahmin ediliyor. Aksi takdirde bu araçlar da geri gönderilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >