Volkswagen'den skandal Türkiye açıklaması: 'Bu yüzden temel atmayacağız'

Volkswagen, Türkiye'ye fabrika açmayacak.

Uzunca bir süreden bu yana Manisa'ya fabrika açma planları yapan ve birçok açıdan Türkiye'deki otomotiv endüstrisinde güçlü biçimde bulunmak istediğini ifade eden Volkswagen'den 'skandal' bir açıklama geldi.

Alman şirketin CEO'su Herbert Diess, Türkiye'nin terörle mücadele için geliştirdiği Barış Pınarı Harekatı'na dikkati çekerek 'İnsanlar öldürüldüğü sürece, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız' dedi.

Türkiye'nin terörle mücadelesini 'insan öldürmek' olarak yorumlayan CEO'ya Türkiye'den gelen tepkiler çığ gibi büyüdü.

Alman otomotiv şirketi Volkswagen, uzunca bir süreden bu yana Türkiye'de fabrika açma planları yapıyordu. Manisa'da açılacak olan fabrika, Volkswagen'in kurum kararı ile önce ertelenmiş, sonra ise iptal edilmişti. Son olarak, Volkswagen CEO'su Herbert Diess tarafından skandal bir açıklama yapıldı ve sürecin neden iptal edildiğine dair 'fazlasıyla zorlama bir' ifadeye imza atıldı.

Volkswagen.
Volkswagen.

Herbert Diess, profesyonel iş ağı LinkedIn platformunda paylaştığı yazısında, Manisa’da yeni fabrika kurma planlarına açıklık getirirken, son dönemde uluslararası kamuoyunda yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi. İngilizce kaleme aldığı 'Küresel Şirket Olmanın Anlamı' başlıklı yazısında, son dönemde birçok mektup aldıklarını, kamuoyunda kendilerine çağrılar yapıldığını belirten Diess, 'Bir taraftan Volkswagen’ın siyasi bakımdan tarafsız, salt ekonomik değerlendirmeler ışığında karar alması beklentisi dile getirilirken, diğer taraftan Türkiye kararının ahlaki açıdan gözden geçirilmesi beklentisi gündeme getiriliyor.' dedi.

Diess, terörle mücadeleyi 'insan öldürmek' olarak yorumladı

Volkswagen CEO'su Herbert Diess, büyük otomotiv pazarı ve gelişmiş sanayisi ile Türkiye'nin çok uygun bir yatırım konumu olduğunu vurgulayıp üzerine 'bilgiden yoksun' çokça açıklamada bulundu. Alman hükümeti ve Avrupa Birliği’nin, Suriye’nin kuzeyindeki askeri ihtilaf konusundaki değerlendirmesine katıldıklarını açıklayan VW CEO’su, Türkiye'ye yeni yatırım kararına yeşil ışık yakmak için belirledikleri koşulu şu ifadelerle açıkladı: 'İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız.'

Herbert Diess.
Herbert Diess.

Bununla birlikte Diess, 'Yaptırımlar, korumacılığa yol açacak nitelik kazanmamalı' vurgusunu yaptı. Diess, Türkiye'nin terörle mücadele operasyonunu insan öldürmek şeklinde yorumlayarak oldukça sığ açıklamalara imza attı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >