Volkswagen’in zor günleri: '401 bin müşterisi dava açtı'

Volkswagen'in zor günleri.

Alman otomobil devi Volkswagen’in başı tam anlamıyla belada. Şirket mahkeme koridorlarını aşındırmaya devam ederken son olarak 401 bin müşterisi şirketi dava etti…

Elektrikli araç çalışmalarına gösterdiği özen ve yeniden inşa etmeye çalıştığı kimliğiyle dikkatleri üzerine çeken Volkswagen’in ‘hukuk eksenli’ problemleri son bulmuyor. Şirketin 2017 yılında yaşadığı skandal halen büyük bir sorun olarak masada yer alıyor.

Alman otomotiv devinin motorlu araçların emisyon değerlerinde gerçekleştirdiği oynama ve müdahaleler büyük tartışmaları beraberinde getirmiş, skandalın kamuoyuna mal olması sonucu oldukça ağır para cezaları Volkswagen’in canını sıkmıştı. Para cezalarının da ötesinde katı şartlara sahip anlaşmalar imzalayan Volkswagen, bu süreçte araç satışı yaptığı kişilerin kendisi için sorun olabileceğini düşünmemişti.

Volkswagen, 2018 yılının en çok otomobil satan şirketi konumunda yer alıyor.
Volkswagen, 2018 yılının en çok otomobil satan şirketi konumunda yer alıyor.

'Maddi zararın sorumlusu Volkswagen'

Tüketiciler ismiyle davanın taraflarından biri konumunda yer alan Alman Tüketici Avukatlar Birliği, 401 bin farklı araç sahibi adına dava açarak Volkswagen’den müvekkillerinin tüm zararlarını karşılamasını talep etti. Birlik tarafından yapılan açıklamada hedeflerinin, egzoz skandalı sonrası mağdur olan mazotlu araç sürücülerinin uğradığı maddi zararının muhatabı olarak Volkswagen gösterildi.

Volkswagen CEO'su Matthias Müller, emisyon skandalının yansımalarıyla uykusuz günler geçiriyor.
Volkswagen CEO'su Matthias Müller, emisyon skandalının yansımalarıyla uykusuz günler geçiriyor.

'2.5 milyon Volkswagen araçta emisyon hilesi ortaya çıktı'

Alman Tüketici Avukatlar Birliği Başkanı Klaus Müller, davayı herhangi bir ücret talep etmeden takip ettiklerini ifade ederken, zarara uğrayan araç sahiplerinin de davaya müdahil olmayı başarması Alman otomotiv devinin canını iyiden iyiye sıktı. 2015 yılı ortalarında ABD orijinli çevre ajansları, mazotlu otomobillerde emisyon manipülasyonu gerçekleştirildiğini tespit etmişti. Sonraki süreçte 2.5 milyon Volkswagen araçta emisyon hilesi yapıldığı ortaya konmuş, şirket de aradan geçen iki yılın ardından 2017’de suçunu kabul etmişti.

401 bin farklı muhatabın bulunduğu davanın Volkswagen açısından nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek olsa da şirket yöneticilerini uykusuz günlerin beklediği şimdiden söylenebilir. GZT Teknoloji ekibi olarak sürecin takipçisi olacağız. :)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >