Xiaomi'nin kritik 3 yılı: 'Çin pazarına hakim olmak istiyor'

Xiaomi.

2014 yılında ilk mağazasını açtığından bu yana hızlı bir büyüme gösteren Xiaomi, Çin'in en güçlü ve gelecek vadeden teknoloji oluşumları arasında değerlendiriliyor.

Çevrimiçi satış modelinin ardından çevrimdışı mağazalar da inşa eden şirket, şimdi de Çin pazarında zirvede olmak için yeni bir yol haritası belirledi.

Xiaomi, 3 yıllık planlamayla Huawei'nin hegemonyasını kırma isteğini 'Xiaomi Demir Ordusu, zaferin üç yılı!' sloganıyla duyurdu.

Dünya genelinde teknoloji alanında faaliyet gösteren onlarca farklı şirket, irili ufaklı çalışmalar ve özel yönergelerle sektöre hakim olmaya çalışıyor. Bu doğrultuda hareket eden firmalar, üretimden pazarlamaya; inovasyondan yönetim sistemlerine kadar birçok farklı parametreyle yakından ilgileniyor. Bundan birkaç yıl önceye kadar tamamen Amerika Birleşik Devletleri menşeli şirketlerin güdümünde olan alan, Çinli şirketlerin özel hamleleriyle daha rekabetçi ve daha 'kullanıcı dostu' bir durum oluşturmayı başardı.

Huawei, Çin'in teknoloji yürüyüşünün önemli parçalarından biri olarak nitelendiriliyor.
Huawei, Çin'in teknoloji yürüyüşünün önemli parçalarından biri olarak nitelendiriliyor.

Huawei'nin akıllı telefon satışlarında Apple'ı geçerek Samsung'a kafa tutar hale gelmesi ve hatta yalnızca büyük başarısı nedeniyle çeşitli ambargolara maruz kalması birçok farklı açıdan nasıl bir yükselişle karşı karşıya olduğumuzu ispatlıyor. Çinli bir şirketin hemen her konuda rekabet içerisinde olduğu ABD menşeli oluşumlarla yarışır hale gelmesi, dengeleri büyük ölçüde değiştirirken Huawei'yi yalnız bırakmayacak adımlar da bir bir atılmaya başlandı. 10 yıldan kısa bir süre içerisinde akıllı telefon üreticiliğinde dev adımlar atan Xiaomi, kaydettiği büyük ilerlemeyle Çin'in teknoloji yürüyüşünün önemli aktörlerinden biri haline geldi.

Xiaomi marka bilinirliğini ve sahip olduğu hacmi günden güne artırıyor.
Xiaomi marka bilinirliğini ve sahip olduğu hacmi günden güne artırıyor.

"Yüksek güç, uygun fiyat" mottosuyla hareket eden ve genellikle bu sloganın hakkını vermeyi başaran Xiaomi, kullanıcılar için olumlu ve makul bir alternatif olma özelliğini kazanalı çok oldu. 6 Nisan 2010 tarihinde Çin'in Pekin şehrinde kurulan şirket, şu anda Hindistan'ın 1 numaralı, dünyanın ise 5. en büyük akıllı telefon üreticisi oldu. Son dönemde çıkardığı amiral gemisi telefonlarıyla ve makul fiyatlarıyla Xiaomi, gittikçe büyümeye devam edecek gibi görünüyor. Yalnızca fiyat/performans ürünü akıllı telefonlar çıkarmak değil; kulaklık, güvenlik sistemleri, scooter ve hatta diş fırçası bile üreten şirket, 2000'den fazla teknolojik ürünle kullanıcıların hayatına kolaylıklar sağlamaya gayret ediyor.

Xiaomi, yalnızca akıllı telefon üretimiyle değil, ek ürünlerle de ilgi çekmeyi başarıyor.
Xiaomi, yalnızca akıllı telefon üretimiyle değil, ek ürünlerle de ilgi çekmeyi başarıyor.

"Xiaomi Demir Ordusu, zaferin üç yılı!'

Xiaomi'nin böylesine hızlı büyüyen etkileşim ağı, şirketi 'daha büyük olmak için' harekete geçirmeye başladı. Önce bu yılın Mayıs ayında kimi kurumsal yapılandırmaları ve personel atamaları yapacağını açıklayan şirket, bu açıklamaların üzerinden bir ay bile geçmeden şirket CEO'su Lei Jun ve Xiaomi Çin takımı kapalı bir kadro seferberliği başlattı. Toplantı sürecinde Lei Jun'un önerdiği 'Xiaomi Demir Ordusu, zaferin üç yılı!' sloganı kabul görürken yepyeni bir sürecin başladığı da resmen ilan edildi.

Xiaomi CEO'su Lei Jun, şirketin gelecek planlarını özel ekiplerle inşa ediyor. Başarılı CEO, gelecekten fazlasıyla umutlu.
Xiaomi CEO'su Lei Jun, şirketin gelecek planlarını özel ekiplerle inşa ediyor. Başarılı CEO, gelecekten fazlasıyla umutlu.

Toplantının yayınlanan görüntülerinde Lei Jun’un yaptığı konuşmanın bir kısmında CEO Jun, şirkete 3 yıl içerisinde Çin marketinde zirveye çıkma hedefini verdi. Geçen hafta Xiaomi, Çin bölgesinin yeniden yapılandırıldığını ve Çin için bir çevrimdışı iş komitesi kurulacağını açıkladı. Zhang Jianhui, bu komitenin başkanlığına atandı ve direkt olarak Lei Jun’a rapor vermekle görevlendirildi. Tüm bu hamleler, yerel marketin başına geçmek için gösterilen üstün çaba olarak değerlendirilebilir. Ancak Xiaomi'nin Çin'deki en büyük pazar payına sahip durumdaki Huawei'yi devirmesi için daha fazla çalışması gerektiğini söyleyebiliriz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >