Yapay zekâ destekli kameralar duvarların arkasını görmeye odaklanıyor

Yapay zekâ
Yapay zekâ

MIT araştırmacıları, geliştirdikleri yeni yapay zekâyla 'duvarın ötesindeki nesneleri' algılamaya odaklanıyor.

Bunu yaparken de elbette ışığın yansımasını algılayarak hesaplama gerçekleşiyor. Ayrıntılar haberimizde:

Yapay zekânın kullanım alanı oldukça geniş. Birçok farklı sektörün aktif şekilde yer verdiği yapay zekâ, son olarak gelinen noktada Shakespeare'in'ortak yazar' gizemini de çözdü.

Çek Bilimler Akademisi'nden Petr Plecháč, CNN International'a taşınan haberde belirtildiği gibi yapay zekâyla 1613 yılında yayınlanan Henry VII'nin yalnızca Shakespearetarafındanyazılmadığını kanıtladı.

Yeni araştırmalarda MIT'den birçok önemli isim, yapay zekânın 'duvarın ötesini görebilmesine' odaklanıyor. Normal şartlarda herhangi bir noktadaki güvenlik kameranın görüş alanı belli.

Her ne kadar geniş açılı ürünler olsa da az önce bahsettiğimiz duvarlarınötesini gösterebilmeyeteneğine sahip değiller. Burada devreye kameralarla birlikte yeni teknolojiler de giriyor. Özellikle kör noktada kalan kişiler, yapayzekânın bu yeni çalışma alanı sayesinde çözülebiliyor.

Işığın yansımasını algılayarak hesap yapıyor.

Geliştirilen yeni teknoloji aslında ışığın nesne üzerine yansımasını algılayarak çeşitli hesaplamalar yapıyor. Bu hesaplamalar da duvarın arkasındaki nesnenin tam olarak ne olduğunun bulunmasına odaklanıyor. Çalışmalar sonrasında tek şartın ışıklı bir ortam olduğu belirtiliyor.

Yeni sistemde yapay zekâ ışık hareketlerinden faydalanıyor.
Yeni sistemde yapay zekâ ışık hareketlerinden faydalanıyor.

Şu anda bu teknolojinin hangi aşamada olduğunu görmek için çok fazla test yapılıyor. Videoda da izleyebileceğiniz testte, aslında televizyonda oynayan bir sahnenin görüntüsünden duvara vuran ışık analiz ediliyor. Nesne hareketleri bulanık da olsa başarılı şekilde ortaya çıkıyor.

Bu teknolojinin amacı ne?

Yapay zekânın bu alanında asıl hedef sürücüsüz araçların kameraları. Işığın olduğu bölgelerde bu sayede özellikle sokak aralarında dönüşlerde binaların arkasında kör noktalarda kalan araçların tespitinde bu sistemin kullanılması mümkün olabilir. Yani böylece sürücüsüz araçlar güvenliği bir kademe daha artırmış oluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >