Yapay zekaya yenilince emekliye ayrıldı: En tepede olmadığımı anladım

Güney Koreli Go ustası Lee-Se-dol, Go oyununda Google'ın yapay zeka sistemine yenilince emekli oldu.
Güney Koreli Go ustası Lee-Se-dol, Go oyununda Google'ın yapay zeka sistemine yenilince emekli oldu.

Google'ın geliştirdiği yapay zeka sistemine yenilen Güney Koreli Go ustası Lee-Se-dol geçen hafta emekli oldu. Go ustası, yapay zekayı yenmenin imkansızlığı nedeniyle emekliye ayrıldığını söyledi.

Güney Koreli Go ustası Lee-Se-dol, 3 yıl önce Google’a bağlı yapay zeka şirketi DeepMind Technologies’in geliştirdiği AlphaGo adlı yapay zeka sistemine Go oyununda yenildikten sonra 24 yıllık profesyonel kariyerini bırakma kararı aldığını duyurdu.

Dünyanın en iyi Go oyuncusu sayılıyor

Kore Baduk Derneği’nden 19 Kasım'da emekli olan ve 2000'lerin sonunda dünyanın en iyi Go oyuncusu sayılan Lee'nin uluslararası yarışmalarda 18 şampiyonluğu bulunuyor.

Lee, Güney Kore haber ajansı Yonhap’a pazartesi günü verdiği röportajda emeklilik kararını yapay zeka sisteminin ‘yenilmezliği’ nedeniyle aldığını söyledi.

Yapay zekayı yenen tek insandı

2016’daki karşılaşmada AlphaGo, Lee’ye karşı 5 oyundan 4’ünü kazanmış olsa da Lee bir karşılaşmadan galip olarak ayrılarak Go oyununda yapay zekayı yenebilen tek insan olarak tarihe geçmişti.

En tepede olmadığımı anladım

Lee, Yonhap’a yaptığı açıklamada “Go oyunlarına yapay zekanın girmesiyle birlikte, hummalı bir şekilde çaba harcayarak bir numara olsam bile en tepede olamadığımı anladım. Bir numara olsam bile orada yenilmez bir oluşum var” dedi.

Yine yapay zekayla karşılaşacak

Lee profesyonel kariyerini sonlandırsa da gelecek ay bir başka yapay zeka sistemiyle Go karşılaşması yapacak.

Lee’nin yeni rakibi Güney Kore’nin geliştirdiği HanDol adlı program olacak.

Handol çoktan Güney Kore’nin en iyi 5 Go oyuncusunu yendi.

Go oyunu nedir?

  • 2500’den fazla yıl önce Çin’de geliştirilen Go oyunu Güney Kore’de ‘baduk’ olarak biliniyor.
  • İki oyuncunun karşılaştığı oyunun tahtasında birbirini kesen 19’ar çizgi bulunuyor. 180 beyaz,181 siyah taşın olduğu oyunda, oyuncular sırayla taşları tahtaya yerleştiriyor.
  • Oyunda amaç alan çevirmek. Oyuncular bir yandan kendi alanlarını genişletmeye, bir yandan da rakibin alanlarını bozmaya çalışıyor.
  • Yıllarca en üstün bilgisayar programlarının bile gözlemlenebilir evrendeki atomlardan fazla olası hamle kombinasyonuna sahip Go oyununda insanları yenemeyeceği düşünülüyordu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >