Yeni Amazon Go mağazası nakit ödeme kabul etmeye başladı

Amazon
Amazon

● Amazon Go'nun yeni New York mağazası nakit ödeme kabul etmeye başladı.

● Hızlı alışveriş" felsefesi üzerine kurulan sistemin, nakit kabul etmeye başlaması eleştirilere neden oldu

● Amazon'dan yapılan ilk açıklamalar, uygulamanın pilot bir çalışma olduğu, kullanıcı deneyiminin sekteye uğraması durumunda uygulamanın rafa kaldırılabileceği yönünde.

Dünyanın ilk kasiyersiz mağazası Amazon Go, bundan yaklaşık 1.5 yıl önce Washington Seattle'da hizmete açıldı. Ardından farklı bölgelerde de kurulan mağazalar kısa süre içinde önemli bir 'müşteri kitlesine' ulaştı.

Kasiyersiz bir mağazadan alışveriş yapma deneyimi elde eden kullanıcıların birçoğu esnek ve rahat yapısı sebebiyle Amazon Go'yu tercih ettiklerinden bahsediyor.

Uygulama destekli süpermarket zinciri bugün onikinci şubesini New York'taki Vesey Caddesi'ne açıyor. En dikkat çekici detaylardan biri ise şehrin ilk Amazon Go şubesi olması.

Amazon Go, alışveriş alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştiriyor.
Amazon Go, alışveriş alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştiriyor.

Nakit ödeme başlıyor

Yeni şube ilginç bir şekilde alışveriş sürecini 'süper düzene sokma' amacından biraz sapıyor. Çünkü nakit para kabul ediyor. İlginç ama bu anlamda da bir ilki gerçekleştiriyor. Yani Amazon Go'nun çıkış noktası olan 'alışverişi hızlı hale getirme' durumu nakit ödeme sistemiyle sekteye uğrayabilir. Çünkü bu mağazaların ana çıkış noktası kasiyerleri ortadan kaldırıp daha hızlı bir hizmet sunmak.

Şu anda Amazon Go'nun oniki şubesinde de kasiyersiz şekilde yalnızca mobil uygulama üzerinden alışveriş yapılabiliyor.
Şu anda Amazon Go'nun oniki şubesinde de kasiyersiz şekilde yalnızca mobil uygulama üzerinden alışveriş yapılabiliyor.

Uygulamayı indirmek gerekiyor

Şimdiye kadar müşterilerin mağazaya girmeden önce Amazon Gouygulamasını indirmesi (Amazon'un diğer uygulamalarından ayrı olarak) ve turnike üzerinden kendi uygulamasındaki QR kodu tarattıktan sonra alışveriş yapması gerekiyordu.

Mağazanın sofistike ürün takipsistemi müşterilerin tam olarak neyi aldığını bilir - doğrudan cebine koymuş olsa bile - ve bunları uygulama üzerinden otomatik olarak faturalandırır. Böylece 'güvenlik' konusundaki zafiyetler de ortadan kalkıyor.

Nakit ödemenin gelmesi aslında Amazon Go'nun doğasına aykırı. Fakat bir Amazon sözcüsü nakit ödeme sisteminin değiştirilebileceğini ifade ediyor.
Nakit ödemenin gelmesi aslında Amazon Go'nun doğasına aykırı. Fakat bir Amazon sözcüsü nakit ödeme sisteminin değiştirilebileceğini ifade ediyor.

Nakit ödeme işlemi değişebilir

Ancak, genel olarak Amazon Go ve nakitsiz sistemlere karşı bazı ters tepkiler de oldu. Tepkilerin birçoğu kart kullanmayan ve nakit taşıyan insanlardan geldi. Hatta geçtiğimiz dönemlerde Philadelphia'da(Pensilvanya'da bir şehir) nakit geçerli olmayan mağazalar yasaklanmıştı. Aslında benzer sistem San Francisco, Chicaho, Washington ve New York'ta da var.

Bu sistem elbette Amazon Go sürecinden önemli bir sapma gerektiriyor:WTHR'ye göre, nakit ödeme yapan birisi için kasiyer gerekiyor.

Cameron Janes isimli bir Amazon sözcüsü, konuyla ilgili 'nakit işleminin değişebileceğini' söyledi. 'Müşteriler sayesinde neyin işe yarayıp yaramadığını öğreneceğiz' diyen Janes, 'çalışmak ve sonrasında tekrar ederek geliştirmek' kısmına vurgu yapıyor.

New York mağazası 1300 metre kare alanına sahip ve Magnolia, Bakery, Epicured ve

Hale & Hearty gibi yerel satıcıların ürünlerini satıyor. Ayrıca Amazon'un mutfak ekibinin hazırladığı yiyeceklerle hazır yemekler ve atıştırmalıklar da satışa sunuluyor.