Yeni nesil AirPods'larda hava basınç sensörü yer alabilir

AirPods
AirPods

Bu yıl iki AirPods duyurulmuş olmasına rağmen yeni modele ilişkin söylentiler artmaya devam ediyor.

Son olarak Apple'ın aldığı yeni patent, gelecek senelerde çıkacak olan kablosuz kulaklıkta yakınlık sensörü yerine hava basıncı sensörüne yer verilebileceğini gösteriyor.

Hava basıncı sensörü kulaklığın takılı olup olmadığını anlayarak aktif ya da pasif olarak ayarlıyor. Peki ama şu anda yakınlık sensörünün üstlendiği bu görev yeni sensör sayesinde ne gibi avantajlar sağlıyor? Ayrıntılar haberimizde:

Yeni nesil AirPods'lar hakkında söylentiler devam ediyor. Evet; bu sene AirPods 2 ve AirPods Pro olmak üzere iki farklı model duyuruldu. Ama buna rağmen gelecekteki AirPods'lara ilişkin yeni detaylar ortaya çıkıyor.

Son iddialar, ilerleyen dönemlerde AirPods'ların kulakta olup olmadığını algılayabilecek yeni bir teknoloji barındıracağı yönünde. Bu özellik şu anda yakınlık sensörüyle mümkün oluyor. Ancak yeni Apple patentleri, hava basıncı sensöründen yararlanılabileceğini gösteriyor.

Hava basıncı sensörü en basit tabiriyle kulaklık takılıyken ya da takılı değilken bunu fark edebiliyor. Aradaki değişimi algılayan sensör bu sayede aktif ya da pasif olarak tanımlama gerçekleştirebiliyor. Yani hedeflenen bu.

Alınan patent, Apple'ın yeni nesil AirPods'lardaki teknolojiyi daha da ileri götüreceğini gösteriyor.

Yeni nesil AirPods'ta yakınlık sensörü yerine hava basıncı sensörü yer alabilir. Apple'ın aldığı patent bunu doğruluyor.
Yeni nesil AirPods'ta yakınlık sensörü yerine hava basıncı sensörü yer alabilir. Apple'ın aldığı patent bunu doğruluyor.

Yakınlık sensörünün dezavantajı nedir?

Peki ama şu anda AirPods'lardaki bu özellik yeterli değil mi? Evet; mevcut sistemde bu yapı az önce de bahsettiğimiz gibi yakınlık sensörüyle sağlanıyor. Fakat bazı dezavantajları var.

Hataları önlüyor.

Sensörünbulunduğu kısım farklı bir obje tarafından kapatıldığında da aktif oluyor. Yani aslında kulaklık çalışmaya başlıyor. Yani kulaklığı cebinize kutu olmadan koyduğunuzda kendiliğinden çalışmaya başlayabiliyor. İşte havabasıncı sensörü bunu ortadan kaldırıyor.

Şu anda patent aşamasındaki teknolojinin temel olarak sağladığı fayda bu. Fakat zamanla daha fazla detayın netleşeceği aşikar.

AirPods Pro neler sağlıyor?

AirPods Pro'nun en belirgin farkı kulak içi yapısına dönüşmesi.
AirPods Pro'nun en belirgin farkı kulak içi yapısına dönüşmesi.

Daha önce de birçok farklı haberle ayrıntılarını aktardığımız AirPods Pro, aslında beklenen çoğu özelliği sunuyor. Yani aslına bakılırsa kullanıcıların büyük bölümü yıllardır 'gürültü engelleme' teknolojisini istiyordu. Yeni AirPods'ta gürültü engelleme teknolojisine yer veriliyor. Aslında benzer durum diğer detaylar için de geçerli.

Yeni tasarım ve silikon uçlar

Üç farklı silikon uçtan kulağınıza en uygununu belirleyebilir ve takabilirsiniz.
Üç farklı silikon uçtan kulağınıza en uygununu belirleyebilir ve takabilirsiniz.

Önemli detaylardan biri yeni tasarım. AirPods artık ilk iki üründeki tamamen aynı tasarımdan kurtularak AirPods Pro ile birlikte bambaşka bir görünüme sahip oluyor. Hatta kulaklık tamamen 'kulakiçi' yapısına bürünüyor da denilebilir. Kulaklığın sol ve sağ kısmında yazılı olan L ve R harflerinin bulunduğu çubuk tasarımı benzer ama öncekilerle aynı değil. Bunun yanı sıra üç farklı silikon uç seçeneği var.

Gelişmiş ses için uyarlanabilir EQ

Ses işlemede bir artış olmasa da AirPods Pro kulaklığın şekline bağlı olarak mid frekansları düzeltmek için EQ algoritması kullanıyor.

Kulak ucu testi

İlginç ama diğer bir özellik de kulak ucu testi. Bu sayede AirPods, kulağınıza uygun olan silikon ucu bulmanızı sağlıyor. Ses seviyelerini ölçen bir algoritmayla bunu yapan kulaklık, üç silikon arasında geçiş yaparak en doğru kulak ucunu kullanmayı sağlıyor.

Yeni nesil AirPods'ların kutusu kablosuz şarj destekliyor.
Yeni nesil AirPods'ların kutusu kablosuz şarj destekliyor.

Kablosuz şarj kutusu

AirPods Pro'da kablosuz şarj destekleniyor. Qi destekli şarj aparatlarıyla kullanılabilen kulaklık kabloya bağımlılığı ortadan kaldırıyor.

Su ve ter direnci

Yeni kablosuz kulaklıkta IPX4 sertifikası yer alıyor. Bu da su ve tere dayanıklı olduğu anlamı taşıyor. Yani kulaklıklar hafif yağmur, su sıçramaları veya egzersiz sırasında terlemeylebozulmuyor. Derin bir su birikintisi ya da bir şakır şakır yağan bir yağmurda kullanmıyorsanız herhangi bir sorun olmuyor.

H1 yongası

Kulaklıkların içinde Apple'ın 2019 modelleri için özel olarak geliştirdiği yeni nesil H1 yongası yer alıyor. Bağlantı eşleşme süresini minimuma indiren bu yonga, pil ömrünü ve verimliliği önemli oranda artırıyor. Ayrıca 'Hey Siri' komutunu eller serbest modda vermeyi sağlıyor.

Aktif gürültü engelleme

İlginçtir ki AirPods Pro, bir önceki versiyonda tek şarjdaki 5 saatlik kullanıma oranla 30 dakika daha düşük bir kullanım ömrü sunuyor. Bununla birlikte gürültü engelleme özelliği destekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >