Yeni raporlar, insanların yüksek fiyatlı akıllı telefonları benimsemediğini gösteriyor

iPhone 11 Pro Max ve Samsung Galaxy S10
iPhone 11 Pro Max ve Samsung Galaxy S10

Yeni raporlar, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüketicilerin %10'undan daha azının yeni bir akıllı telefona 1000 dolar harcamak istediğini gösteriyor. Yani %90'lık kitle akıllı telefona yüksek meblağlar ödemek istemiyor.

Son birkaç yılda akıllı telefon fiyatlarının sürekli artması aslında bu raporun ortaya çıkmasını sağlayan asıl unsur.

Akıllı telefon fiyatlarının artmasıyla ortaya çıkan raporlar Apple, Samsung ve Google gibi şirketleri daha uygun fiyatlı modeller geliştirmek için zorluyor. Ayrıntılar haberimizde:

Apple, Samsung ve Google gibi endüstri devleri son iki yılda akıllı telefonlarını 1000 dolar civarında fiyatlandırsalar da veriler aslında tüketiciler için bu rakamın çok yüksek olduğunu gösteriyor.

NPD Group'un pazar araştırmasına göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüketicilerin %10'undan daha azı yeni bir akıllı telefon satın alırken 1000 doları gözden çıkarıyor. Şirket ayrıca bu rakamlara yeni bir telefon satan alan kişileri de 'reklam hedeflemede' kullanılan çeşitli araçlarla analiz ediyor.

Samsung Galaxy S10e, ailedeki diğer modellere göre nispeten uygun fiyatıyla bu stratejinin bir parçası.
Samsung Galaxy S10e, ailedeki diğer modellere göre nispeten uygun fiyatıyla bu stratejinin bir parçası.

Nispeten uygun fiyatlı modellerle strateji değiştirdiler

Çalışma, teknoloji şirketlerinin son kullanıcıları fiyatlar arttıkça yeni cihazlara yöneltmekte zorlandığını gösteriyor. Pazar araştırma şirketi Kantar Worldpanel, 2018'de bir akıllı telefonun ortalama kullanım döngüsünün 2016 - 2018 yılları arasında kabaca 2 ay arttığını, tüketicilerin yükseltmeden önce cihazlarını daha uzun süre kullandığını gösteriyor.

Apple, Samsung ve Google gibi dünyanın en etkili teknoloji şirketlerinin birkaçı, bu değişiklik sebebiyle son yıllarda farklı stratejilere yönelmeye başladı. Samsung'un bu sene duyurduğu Galaxy S10e, Google'ın Pixel 3a'sı ve iPhone 11 aslında en iyi örnekler.

Yüz tanıma, neredeyse çerçevesiz bir ekran ve üç arka kamera aslında telefonların 1000 dolar bandına yükseltilmesi için asıl sebepler olarak görülüyor.
Yüz tanıma, neredeyse çerçevesiz bir ekran ve üç arka kamera aslında telefonların 1000 dolar bandına yükseltilmesi için asıl sebepler olarak görülüyor.

Aslında 1000 dolar bandı yüz tanıma, neredeyse çerçevesiz ekran ve üçlü arka kamera gibi özelliklerle donatılan tepe seviyesi modeller için standart haline geldi. Fiyatlar arttıkça ve akıllı telefon satışları düştükçe, sıklıkla bahsettiğimiz üç şirket, akıllı telefon fiyat stratejilerini revize ettiler. Örneğin, Apple geçen yıl 1000 dolarlık modele ek olarak bir de 750 dolar fiyat etiketine sahip iPhone XR'ı duyurdu. Bu sene de aynı furya iPhone 11 şeklinde devam etti.

Birden fazla tepe seviyesi akıllı telefonu piyasaya sürmek bu üç şirket için de yeni değil. Ancak Apple ve Samsung gibi şirketler genellikle 2017'den önce farklı ekran boyutlarında iki akıllı telefonu duyuruyordu. Şu anda ise bu noktada bütçehesabı yapılıyor.

5G, insanları 1000 dolara telefon satın almaya ikna edebilir.

Qualcomm Başkanı Cristiano Amon'un Business Insider'a verdiği demeçte, gelecek sene daha fazla 5G cihazının piyasaya sürüleceği belirtiliyor. Ancak günümüzün 5G telefonların 5G olmayan modellerden daha pahalı olduğu düşünüldüğünde, tüketicilerin 5G'yi benimseme konusunda isteksiz olmaları hayli muhtemel. Ancak bu noktada insanların 1000 doların üstüne çıkmasında 5G teknolojisinin etkili olabileceği söyleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >