Yeni 'ticari astronot kapsülü' SpaceX Dragon dönüyor

SpaceX Dragon.

Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni ticari astronot kapsülü olarak nitelendirilen SpaceX Dragon'un bugün deneme uçuşunu tamamlayarak Atlas Okyanusu'na iniş yapması bekleniyor. Bu gelişme, ABD'nin uzay hamleleri için de önemli bir adım olarak nitelendirilebilir.

SpaceX Dragon isimli ticari astronot kapsülü, bir haftadır Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmiş durumdaydı. Uzay İstasyonu'ndan ayrılarak atmosfere girmesi hedeflenen 'Uzay Ejderhası' için bugün oldukça kritik.

Atmosfere girerken oluşabilecek aşırı ısınmaya yönelik ısı koruma kalkanına sahip olan kapsül, Florida'da bulunan Cape Canaveral Uzay Üssü'ne 450 km'lik bir mesafede bulunuyor. Atlas Okyanusu'na dört farklı paraşüt yardımıyla inecek. Kapsülün Türkiye saati ile 16.45'te iniş yapması gerekiyor.

SpaceX Dragon'un planlama ve tasarım süreçleri de 'ilgiyle' takip edilmişti.
SpaceX Dragon'un planlama ve tasarım süreçleri de 'ilgiyle' takip edilmişti.

Musk'ın endişeleri var

Go Searcher isimli bir tekne, kapsülü sudan çıkararak Uzay Üssü'ne götürmek üzere yakın bir konumda yer alıyor. Bu konuda, Elon Musk'ın uzay kapsülüne yönelik oldukça telaşlı bir tutuma sahip olduğunu da belirtelim. Dragon'un sahibi SpaceX'in kurucusu ve yöneticisi Elon Musk deneme kapsülünün dünya atmosferine girişi konusunda endişeleri olduğunu söylemişti.

Elon Musk, SpaceX Dragon konusunda yaşanabilecek aksiliklerden korkuyor. Musk'a göre her şey planlansa bile aksilikler olabilir.
Elon Musk, SpaceX Dragon konusunda yaşanabilecek aksiliklerden korkuyor. Musk'a göre her şey planlansa bile aksilikler olabilir.

'Beklenmedik bir durum oluşabilir mi?'

Kapsülün ısı kalkanının asimetrik olması Musk'a göre küçük de olsa, hipersonik bir hızla atmosfere giren kapsülün dengesini bozma ve rotadan çıkarma riski taşıyor. Musk, konuya ilişkin; 'Bir sıkıntı olması pek mümkün görünmüyor. Binlerce farklı simulasyonla deneme gerçekleştirdik fakat paraşütler doğru şekilde açılıp Dragon'un inişini sağlayacak mı göreceğiz' diyerek; tehlikeli bir durum oluşma ihtimalini de gözardı etmediğini belirtiyor.

SpaceX Dragon'un dünyaya gelmesi, birçok farklı uzay hamlesini de beraberinde getirebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >