YouTube'dan 'nefret söylemi' hamlesi: '100.000 video kaldırıldı'

YouTube.

● YouTube, son dönemde farklı kanallar aracılığıyla sürekli olarak dillendirilen 'platformdaki ırkçı içerikler' konusunda somut adımlar atmaya başladı.

● Platform, topluluk kurallarını ihlal eden videoları kaldırma yoluna giderek özel raporlama sistemleri geliştirdi.

● YouTube ilk etapta, 100.000'den fazla videoyu nefret söylemi politikasına zarar verdiği gerekçesiyle süresiz olarak platformdan kaldırdı.

Nefret söylemi ve ırkçılık, dünyanın birçok farklı noktasında farklı yöntem ve şiddetlerde can sıkıcı varlığını sürdürüyor. Nefret söyleminin ulaştığı noktada, dünyaca ünlü isimler bile hedef olmaktan kurtulamazken gerçek bir kirlilik, bilinçli olarak zihinlerimize pompalanıyor diyebiliriz. Birkaç gün öncesine gidelim... Bu yazın 'en bomba transferlerinden' biri olarak değerlendirilen Romelu Lukaku, Inter'e imza atması üzerinden bir ay bile geçmeden ırkçı bir saldırıya uğradı. Inter'in Cagliari ile oynadığı lig maçında 'ırkçı söylemlere' muhatap olan yıldız için dünyanın dört bir tarafından destek mesajları yağdı.

Belçikalı süper yıldız Romelu Lukaku, Inter'e transfer olduktan kısa bir süre sonra 'ırkçı bir saldırıya' muhatap oldu. Lukaku'ya, dünyanın dört bir yanından destek mesajları yağdı.
Belçikalı süper yıldız Romelu Lukaku, Inter'e transfer olduktan kısa bir süre sonra 'ırkçı bir saldırıya' muhatap oldu. Lukaku'ya, dünyanın dört bir yanından destek mesajları yağdı.

Bazen bir futbolcu, bazen bir sanatçıbazense sıradan bir sosyal medya kullanıcısı nefret söylemlerinin birincil hedefi haline gelebiliyor. Çeşitli cezalarla sürekli olarak 'durdurulmaya' çalışılan ırkçılık problemi, bu durdurma çabasının yetersizliği veya bilimum farklı sebeple bir türlü istenen seviyede engellenemiyor. 'Irkçılık veya nefret söylemi için ne yapmak gerekir?' sorusu günden güne daha yüksek sesle dillendirilirken birçok farklı sosyal medya platformu da 'sosyal ırkçılığın' önüne geçmek için adımlar atmaya başladı.

Irkçılık, çağımızın en tehlikeli ve en 'anlaşılmaz' problemlerinden biri konumunda.
Irkçılık, çağımızın en tehlikeli ve en 'anlaşılmaz' problemlerinden biri konumunda.

Irkçı ve nefret söylemi içeren içerikler noktasında zirvede yer aldığını söyleyebileceğimiz YouTube, bu konuda özel bir çalışma ortaya koymaya başladı. Platform, topluluk kurallarına zarar veren ve nefret söylemi içeren videoları platformdan kaldırmadığı gerekçesiyle son zamanlarda yoğun bir eleştiri bombardımanıyla karşı karşıya kalmıştı. Görünüşe göre YouTube, eleştirilerin giderek daha ciddi boyutlara evrildiğinin farkına vardı ve konuya dair çalışmalarına hız verdi.

100.o00 video, 17.000 kanal silindi!

Google bünyesindeki YouTube, 2019 yılının ilk çeyreğinde platformundan tamamen kaldırdığı videoların beş katı kadar videoyu ve video kanalını Nisan ile Haziran ayları arasında kapattı. YouTube,yalnızca 2-3 aylık bir periyotta 100.000'den fazla video'yu ve 17.000'i aşkın kanalı nefret söylemi politikasını ihlal etmesi gerekçesiyle ortadan kaldırdı. YouTube, bu hamlelere ek olarak 'yorum silme' sayısının da büyük ölçüde arttığını net olarak ifade etti. YouTube tarafından açıklanan verilere göre 500 milyonu aşkın yorum, yeni nefret söylemi politikasını ihlal ettiği için silindi. YouTube'un otomatikleşmiş sistemi, 9 milyondan fazla video yüklü olan platformdaki içeriklerin yüzde 87'sinden fazlasını rapor edebiliyor.

YouTube, ırkçılık ve nefret söylemiyle mücadele için adım atmaya başladı.
YouTube, ırkçılık ve nefret söylemiyle mücadele için adım atmaya başladı.

Şirketin nefret söylemi politikasını güncellemesi sonrası geçtiğimiz ay yaklaşık 30.000 video, platformdan 'süresiz olarak' kaldırıldı. Eleştirilerin kendisine zarar verdiğini fark eden YouTube'un bu hareketi dikkati çekici olsa da şirketin bu konuda atacak çok sayıda farklı adıma ihtiyaç duyduğu da aşikar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >