Yürüyüşünden insanları tespit eden yapay zekâ: SfootBD

Yürüme
Yürüme

Manchester Üniversitesi ve Madrid Üniversitesi'nden bilim insanlarının ortak yürüttüğü SfootBD projesi, insanları yürüyüşlerinden analiz ederek kimliklerini tespit edebiliyor. Detaylar haberimizde:

Çin ve Amerika başta olmak üzere yüz tanıma teknolojileri birçok ülke tarafından aktif olarak kullanılıyor. Yüzlerce, hatta binlerce kişi arasından suçluları ayırt edebilen yapay zekâ; yüz tanıma sistemleri vasıtasıyla derse odaklanıp - odaklanmayan öğrencileri de tespit edebiliyor.

Hatta Michigan Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği yeni yüz tanıma sistemi, nesli tükenmekte olan primatları bu sistemle takip etmeyi ve korumayı hedefliyor.

Yapay zekâ yalnızca yüz tanıma teknolojilerinde karşımıza çıkmıyor tabii ki. Çevre faktörleri her alanda analiz ederek raporlar çıkarabilen yapay zekâ destekli cihazlar,adımlara göre insanları tanıyabilen yeni bir sisteme gebe. Manchester Üniversitesi ve Madrid Üniversitesi'nden bilim insanlarının ortak yürüttüğü çalışma az önce de bahsettiğimiz üzere insanları adımlarından ve yürüyüşlerinden tanıyor.

Yapay zekâ sayesinde artık adımlar vasıkişiler tespit edilebiliyor.
Yapay zekâ sayesinde artık adımlar vasıkişiler tespit edilebiliyor.

Adım ve yürüyüşlerden kişi tespiti yapılabiliyor

Araştırma sürecinin en önemli isimlerinden biri Manchester Üniversitesi'nden Dr.Omar Costilla Reyes. Konuyla ilgili açıklama yapan Reyes, her insanın yürüyüşünü belirleyen 24 farklı faktör olduğunu ifade ediyor. Dolayısıyla bu 24 hareket aslında parmak izinde olduğu gibi kendine has. Haliyle kimlik doğrulama işlemleri için insanların yürüyüşleri de çok fazla veri sağlıyor.

Bu durumu fırsata çevirmek isteyen araştırmacılar çalışmalara başlıyor ve toplamda 127 kişinin20 bin adımıyla bir veritabanı oluşturuyor. Bu veritabanı aynı zamanda tarihin en geniş adımveritabanı olma özelliği taşıyor. SfootBD olarak isimlendirilen sistemin doğruluk oranı da %100'e yakın seviyede.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >