Beşi bir yerde: Nasıl Dergi Çıkarılır?

Dergi lafla değil, eserle yürür.

1- Eser

Bir edebiyat dergisi çıkarmak için ihtiyacınız olan ilk şey eserdir. Biliyorum hepiniz şairsiniz, hepinizin hayatı, yazsanız roman olur! Hepiniz “aslında var ya ben bir yazsam ortalık yıkılır” insanısınız. Durun, bunları hemen unutup, bolca okumaya ve iyi bir şey yazmaya bakın. Dergi lafla değil, eserle yürür.

2- Ekip

Edebiyat konuşup dedikodu yapabileceğiniz “bu dergilerin hepsi çete lan!” diyebileceğiniz, birbirinizi gaza getireceğiniz arkadaşlara ihtiyacınız var. Ama sıkılmak yok. Bak kafe demiyorum, okey, elli bir, batak, futbol demiyorum. Oturup kara kara edebiyatı düştüğü durumdan kurtarmayı konuşacak, putları kıracak, gelenekle moderni harmanlayacak hatta konuştuklarına inanacak bir arkadaş gurubu. Var mı? Varsa devam et.

3- Çıktı

Unutma bütün edebiyat dergileri karton kapaklarla, afilli pozlarla çıkmak zorunda değil. Bir bilgisayar ve iyi bir yazıcıyla bütün yaratıcı enerjini ortaya koyabilirsin. Ondan sonra gelsin paralar. Şaka şaka dur, para yok bu işte. Çıktı parasını bile denkleştiremeyeceksin çoğu zaman. Ama kararlıysan bulursun.

4- Okur

Eh eserin var, ekip buldun, çıktı da alabiliyorsun, onları zımbalayıp ikiye katladın; şimdi elinde dizi dizi onlarca kağıt oldu. Birilerinin görmesi, yani derginin görücüye çıkması vakti geldi. Şehrindeki kitapçıya gidip dergini bırakabilirsin, kitapçı yok mu benim tavsiyem bir yandan gezip bir yandan sağa sola bırakman. Kütüphaneler, cami avluları (kundağa sarmana gerek yok, kağıtlar üşümez), okullar, banklar… Hayal gücü parayla mı? Nereyi bulursan oraya bırak. Nereden kimin geçeceği, derginin kimin ellerinde paralanacağı belli mi olur? Çaydanlık altlığı da olabilirsin, başucu eseri de! Kadere ve iyi bir şeyin eninde sonunda görülebileceğine inan. Tabi iyiyse.

5- Süreklilik

Artık bir dergin var, dergini meçhule bıraktın, onu kim bilir kimin okuyacağını düşünüyorsun, ne tepkiler geleceğini merak ediyorsun… Güzel. Sen de artık bir dergicisin. Öyle misin? Öyleysen kalk bakalım, miskin miskin oturacağına yeni sayının hazırlıklarına başla. Ekibi topla, eserleri diz, çoğalt, zımbala, katla ve sür namluya.