"Bir Taş At"

Sinema tarihinin kült filmlerin 12 Kızgın Adam filmi
Sinema tarihinin kült filmlerin 12 Kızgın Adam filmi

Mustafa Mestur, Çağdaş İran edebiyatının en önemli yazarlarından birisi. Eserleri 20’den fazla dile çevrilmiş, Golden Pen, İsfahan Edebiyat Ödülü gibi önemli ödüller almış olan Mestur’un kitapları daha önce Hece, Demavend, Ağaç yayınlarından çıkmış idi.

Bir kitap oku

Yazarın en önemli kitaplarından Mümkün Olanın En İyisi kitabı Büyüyen Ay Yayınları’ndan, hem de Zeynep Özel çevirisiyle karşınızda.

Anlayacağınız iyi yazar ve iyi çevirmen bir arada. Yani Türkçenin başına gelebilecek en iyi şey. Nasıl derler, bir edebiyat şölenine hazır mısınız?

Mümkün Olanın En İyisi / Mustafa Mestur
Mümkün Olanın En İyisi / Mustafa Mestur

Bir Kitap Daha

Aydınlanma, genel itibarıyla “tek bir kafanın” ürünüymüş gibi algılanır. Ancak, bir eğilim olarak aydınlanma çeşitli coğrafyalarda çeşitli kişiler üzerinden serpilip gelişmişti. Ahmet Çiğdem Aydınlanma Düşüncesi’nde Fransız, Alman, İngiliz (İskoç) aydınlanma tecrübelerini ayrı ayrı irdeliyor ve böylelikle bu düşüncenin, başka bir anlamda hareketin, girift yapısını ana hatlarıyla okur için çalışıyor. Aydınlanma felsefesi üzerine, derinleştirici soruların izini süren bu kısa ama yoğun çalışma, yeni baskısıyla Dedalus Yayınları’ndan çıktı.

Ahmet Çiğdem / Aydınlanma Düşüncesi
Ahmet Çiğdem / Aydınlanma Düşüncesi

Bir Dergi Oku

Hece dergisi
Hece dergisi

Hece dergisi, 2018 yılına adeti olduğu üzere yeni ve teferruatlı bir özel sayıyla başladı: Susturulamayan Ses: Sabahattin Ali. Sabahattin Ali, bana sorarsanız talihsiz bir şekilde “Kürk Mantolu Madonna” ile popülerleşmiş olsa da özellikle öykülerini düşünecek olursak Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. 41 yıllık kısa ömrüne (neden kısa olduğu da elbette ilgilisinin mutlaka araştırması gereken bir husustur) üç roman, on öykü, iki şiir kitabı ve yedi kitap çevirisi sığdırmış olan Sabahattin Ali’yi Hece’nin iyi hazırlanmış özel sayısından okumak bir zevk olacak.

Bir Film Seyret

Sinema tarihinin kült filmlerini herkes ismen bilir; hakkında konuşur ama çok az kişi seyreder. Seyretmek okumaktan daha kolay olduğu halde. Siz onlardan olmayın e mi? 12 Angry Man de bunlardan biri. Bütün bir film bir odada geçer. Jüri, babasını bıçakla öldürmekle suçlanan Latin kökenli bir gencin suçlu ya da suçsuzluğuna karar verecektir. On iki jüriden on biri gencin suçluluğundan eminken bir tanesi onlarla aynı fikirde değildir. Davis’in jüri üyelerini kararlarını tekrar düşünmeye ve eldeki kanıtları tekrar değerlendirmeye ikna etmeye çalışması esnasında her jüri üyesinin “suçlu” kararı vermesinin arkasında aralarında yabancı düşmanlığı, kanuna aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı kişisel sebepler olduğu ortaya çıkar. Böyle anlatınca olmuyor. Daha cezbedici anlatayım:

  • Tek mekanda geçse de 96 dakika boyunca nefesini tutarak izl… Böyle de olmadı sanki. Bu filmle anlıyoruz ki, kelimeler, zeka ve düşünce de en az yumruklar, patlayan silahlar kadar heyecan verici olabilir. Oldu gibi. İzleyin.

Hikâyeyi Gör

Her gün aynı saatte aynı yerde buluşuyorlardı. Genç adam, “11 ÜS’ü Beklerken” diye bir öykü yazmayı kafasına koymuştu. Becket de onun bitmeyen karamsarlığı da umurunda değildi. O, 11 ÜS’ü beklerken dünyanın en umutlu adamıydı. Şık bir evlilik teklifi, sade bir düğün, birlikte yurt dışı seyahatleri, boy boy çocuklar, aşk aşk aşk…

Çok mutlu olacaklardı. Çok mutlu. Yeter ki iki yıldır toplayamadığı cesaretini toplasın ve kıza iki yıldır aynı yerde aynı saatte buluştuklarını ve onun hâlâ kendisini fark etmediğini ispatlayabilsin.

Şu zalim dünya yere batsa, beklerken kurduğu hayallerin küçük bir parçasıyla yeniden inşa edilebilirdi. Öyle ayrıntılı, öyle “zengin hayaller”. Zengin Hayaller Peşinde’yi de yazabilirdi ama onu artist şair yazmıştı zaten. Kendinden emindi, o kadar uzun zamandır buluşuyorlardı ki, aksi neredeyse mümkün değildi. Çok mutlu olacaklardı. Çok mutlu olacaklardı. Çok mutlu. Yeter ki iki yıldır toplayamadığı cesaretini toplasın ve kıza iki yıldır aynı yerde aynı saatte buluştuklarını ve onun hâlâ kendisini fark etmediğini ispatlayabilsin. Genç adam bekliyordu. 11 ÜS’ü. Zengin hayalleri ve tertemiz düşleriyle.

Bir Oyun Seyret

İtalyan şair ve yazar Giovani Papini’nin –ki cins adamlardandır- kitabı Gog –ki efsane kitaplardandır- Tiyatral Sanatlar Akademisi Vakfı tarafından tiyatroya uyarlandı. Oyunun senaryo uyarlamasını Betül Odabaşı Törk, yönetmenliğini ise Zuhal Öztürk üstlenmiş. TİSAV ekibine bu güzel iş için ne kadar teşekkür etsek az. Kaçırmayın derim. Oyun 2 ve 4 Şubat’ta Profilo Kültür Merkezinde, 16 Şubat’ta -Bülent Ecevit Kültür Merkezinde, 23 Şubat’ta Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezinde sahne alacak.

Parolayı Ezberle

“Yeryüzünde herhangi bir nesneyi derin düşündüğünüzde kendinizi onun gökyüzündeki suretinin huzurunda bulursunuz.”

Mitlerin Kısa Tarihi, Karen Armstrong

Mitlerin Kısa Tarihi, Karen Armstrong
Mitlerin Kısa Tarihi, Karen Armstrong

Haberdar Ol

Bağcılar Belediyesi’nin kararlılık ve titizlikle devam ettirdiği Sırat-ı Müstakim Dergisi’nin latinize edilerek yayına hazırlanması faaliyeti ne mutlu devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 12. Cildi yayımlanan dergi elektronik ortamda da ulaşabiliyorsunuz. Bağcılar Belediyesinin internet sitesini bir ziyaret edin derim.

Sırat-ı Müstakim Dergisi
Sırat-ı Müstakim Dergisi

Duvara Bir Slogan Yaz

“Ayrılık, demir çubuk gibi sallanıyor havada

Çarpıyor yüzüme yüzüme

Sersemledim”

Nazım Hikmet