"Dinlesene"de: Mamak Khadem, Alimhan Yoldaşbey ve Boubacar Traoré

​Mamak Khadem - A Thousand Strings
​Mamak Khadem - A Thousand Strings

Kazakistan’daki popüler müzik icracılarından Alimhan Yoldaşbey de Ak Tilek şarkısıyla düğün sahibini bir şarkıyla onurlandırma geleneğini sürdürenlerden.

Mamak Khadem, kategorize edilmeye karşı çıkıyor. İran’da doğan ve Farsça klasik üsluplarda ustalaşan sanatçı, aynı zamanda Kuzey Hindistan ve Balkan geleneklerini de müzikal yolcuğuna ekliyor.

A Thousand Strings’de ise Sırbistan’dan aldığı Ajde Jano şarkısını hüzün ve coşkunun birbirlerine sadece bir adım uzaklıkta yaşadığı Ortadoğu’nun sarhoş edici müzikal ifadesiyle buluşturuyor. A Thousand Strings, aslından olmayan bir masal diyarını özlemek gibi.

Alimhan Yoldaşbey - Ak tilek

  • Bir Kazak atasözü der ki: Kazağı dombranın kolunda arayacaksın. Kazakistan’daki popüler müzik icracılarından Alimhan Yoldaşbey de Ak Tilek şarkısıyla düğün sahibini bir şarkıyla onurlandırma geleneğini sürdürenlerden.

Kazak Türklerinin sazıyla kurduğu bu derin ilişkide en saf etnik unsurları içinde barındıran ahenkli bir ses, Altay dağlarının cazibesiyle bezenerek zamanı şâd ediyor.

Boubacar Traore - Mariama

Boubacar Traoré, kendisini Mali ve Mississippi’yi birbirine bağlayan canlı bir bağlantı olarak kabul ediyor. Müziği sıklıkla harmanladığı Mississippi Deltası’nın sesleri ile Malian ritimleri ve melodilerin harika bir karışımı. Mariama ise sessizliği kabul eden kişi öldü demektir diyen sanatçının uzun ve zoraki bir sessizlik döneminin ardından bir nevi yeniden doğuş çığlığı.