"Bir taş at"

Selahattin Özpalabıyıklar
Selahattin Özpalabıyıklar

Duayen editör Selahattin Özpalabıyıklar’ın Göndermeler “Yazı, Yanıt, Söyleşi, Anı” adlı son kitabı Everest Yayınları’ndan çıktı.

Bir kitap oku

Edebiyatın mutfağına, dününe, bugününe meraklıysanız bu kitap mutlaka kütüphanenizde olmalı. Duayen editör Selahattin Özpalabıyıklar’ın Göndermeler “Yazı, Yanıt, Söyleşi, Anı” adlı son kitabı Everest Yayınları’ndan çıktı. İşte kitabın, Enis Batur’un yazdığı arka kapak yazısından küçük bir alıntı; “Dalağını yarmadan, iyicene kanırtmadan, defalarca sınayıp tartmadan, uykusunu kaçırmadan, uyuduğunda, düşlerine taşımadan, yeniden ve yeniden denetlemeden, iş bitti diyemeyen bir canlı türü Göndermeler; o türün edebiyatımızdaki tek örneğinin benzersiz kitabı, ki okurken, okudukça anlayacaksınız neden.”

Selahattin Özpalabıyıklar’ın Göndermeler “Yazı, Yanıt, Söyleşi, Anı” adlı son kitabı
Selahattin Özpalabıyıklar’ın Göndermeler “Yazı, Yanıt, Söyleşi, Anı” adlı son kitabı

Yazı, Yanıt, Söyleşi, Anı - Everest Yayınları

Bir tiyatroya git

Hayatını ve davasını anlatan oyun Malcolm X, 30 Aralık’ta Bakırköy’de sahnelenecek
Hayatını ve davasını anlatan oyun Malcolm X, 30 Aralık’ta Bakırköy’de sahnelenecek

Gelmiş geçmiş en etkili Müslüman Amerikalılardan biri olan Malcolm X’in hayatını ve davasını anlatan oyun Malcolm X, 30 Aralık’ta Bakırköy’de sahnelenecek! Malcolm’un hayatına ilişkin en önemli kesitlerin sahneye taşınması, beni çok heyecanlandırdı. Aldığım tavsiyeler oyunun çok başarılı olduğu yönünde, 30 Aralık’ı ben ajandama ekledim bile!

Kamera arkasını izle

İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin Bir Ayrılı) filmi
İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin Bir Ayrılı) filmi

Öncelikle İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin Codayi-i Nadir ez Simin (Bir Ayrılık) filmini izlemediyseniz her şeyi bir tarafa bırakın ve bu başyapıtı izleyin: Sonra Youtube’a “A Separation (Asghar Farhadi) backstage” yazın, bu sahnenin gerçekliği muhtemelen ömrünüz boyunca hafızanızdan silinmeyecek. Küçük bir spoiler; (Bu kadarından bi’şey olmaz) “-Baban alzheimer, senin kim olduğunu bilmiyor bile -Olsun, ben onun babam olduğunu biliyorum”

Bir uygulama indir

Storytel adlı sesli kitap uygulaması
Storytel adlı sesli kitap uygulaması

Sesli kitap uygulamasına nedense mesafeliydim, twitter’da “Storytel” adında bir uygulamanın 14 gün ücretsiz olduğunu görünce indirdim ve fikrim tamamen değişti, Türkçe içeriği henüz çok zengin değil, fakat her geçen gün yeni kitaplar ekleniyor, bazı yazarlar kitaplarını kendileri seslendirmiş (bknz: Hasan Ali Toptaş-Heba) kitabınızı elinize alıp yine okuyun ama bence trafikte, ev işleri ile uğraşırken ya da spor yaparken bir kitaplık fırsat verin, eminim devamı gelecek!

Bir şarkı dinle

İtalyan Sardinyalı kadın vokal Elena Ledda’nın diğer şarkıları gibi Nora’sını da ne kadar dinlesem sıkılmıyorum, büyülü bir ses! Bu şarkı tüm mevsimlerin rengini ve heyecanını içinde tutuyor adeta. Sonbahara da çok yakıştı benden söylemesi…

  • Parolayı ezberle
  • “Söylenen her söz üzerinde, içinden çıktığı kalbin kisvesi, elbisesi vardır.”
  • Ataullah İskenderi

Şunu unutma

“Aydınlar mafya gibidir. Yalnız kendi içlerinden olanları öldürürler.”/ Woody Allen

Bir şiir oku

Bir şeyler yapmalıyım ile bir şey yapmak arasında

elimden gelmiyor ya rabbi bir çiçeğin susuzluğunu gidermek

kaldırıp bir taş atamayacak kadar zalimim, yok değilim

mazlumun yanındayım herhalde ya rabbi bana öyle geliyor,

hatta

hep mazlumum ve kaldırıp taş atacak kimsem de yok, tuhaf

sustum elimdeki taşları sakladım, son kertede istikrar sürmeli

ve ben o kızı alabilmek için okulları geçmeliyim, anladım

(“Her Şey Karışık” şiirinden, Enes Kılıç)