"Bir taş at"

Amira Medunjanin
Amira Medunjanin

Çalışırken veya bir şeyler okurken müzik dinleyebilenlerdenseniz “Bosna’nın Sezen Aksu’su” olarak bilinen Amira Medunjanin’in Snijeg Pade Na Behar Na Voce şarkısına da bir şans verin.

Bir dergi oku

“Dergilik” uygulaması ile “online” ulaşmak da mümkün.
“Dergilik” uygulaması ile “online” ulaşmak da mümkün.

Üç aylık fikir dergisi, Bilim Evi Kadın 8. sayısını (Ocak-Şubat-Mart) “Mutluluk” dosya konusuyla yayımlandı. Dosya konuları özellikle ilgilimi çekti, modern dünyada herkes için anlamı günden güne değişen, başkalaşan bir kavramı hem bireysel hem toplumsal bakış açısına yönelik farklı bağlamlarda incelemişler. “Benim mutluluk kavramımı” tekrar sorgulamamı sağladı. Diğer kadınların dilinden, fikrinden ve zihninden mutluluğun değişen ve yüzyıllardır stabil dinamiklerine dair ufuk açıcı bir sayı olmuş. Bu sayıyı atlama. Unutmadan “Dergilik” uygulaması ile “online” ulaşmak da mümkün.

  • Bir şarkı dinle

  • Çalışırken veya bir şeyler okurken müzik dinleyebilenlerdenseniz “Bosna’nın Sezen Aksu’su” olarak bilinen Amira Medunjanin’in Snijeg Pade Na Behar Na Voce şarkısına da bir şans verin, yoğunlaşmanıza katkı sağlayacak. Birkaç kişi üzerinde denedim, çalışıyor.

Haberdar ol

Birçoğumuzun çocukluğunda sanatla, müzikle, resimle kurduğu ilk rabıtaya aracı, “hayvanlar âlemi ve vahşi yaşam” dışında da belgesel çekilebildiğini öğrendiğimiz kanal, TRT 2 tekrar açıldı. Evet neden kapandığını senelerce sorguladık, ortamlarda saatlerce zamanında TRT 2’de izlediğimiz ama ismini hatırlamadığımız filmlerim muhabbetini döndürdük. Neyse ki böyle bir ihtiyaç olduğu aşikâr olmuş, şimdilik seçilen filmler çok iyi, programlar güzel, frenkansını ayarla ve TV keyfinin tadını çıkar!

Bir kitap karıştır

Bir yerden başlamak için de en iyi kaynak şüphesiz Titus Burckhardt’ın İslam Sanatı Dil ve Anlam kitabı.
Bir yerden başlamak için de en iyi kaynak şüphesiz Titus Burckhardt’ın İslam Sanatı Dil ve Anlam kitabı.

Eğer ilgilisi değilseniz İslam Sanatı ile ilgili çok bir şey bilmemeniz normal. Fakat sanata biraz ilginiz varsa ve “İslam sanatı”nı es geçiyorsanız büyük kayıptasınız. İslam geometrisinin, simetrisinin altında yatan felsefe ve anlam, sanatın ötesinde, adeta derya deniz…

Bir yerden başlamak için de en iyi kaynak şüphesiz Titus Burckhardt’ın İslam Sanatı Dil ve Anlam kitabı. Baştan sona tek seferde okumasanız dahi elinizin altında her daim bulunmalı.

Şunu unutma

“Ama en iyinin ne olduğunu kim söyleyebilir ki? Bu sebeple mutlu olma şansını yakaladığın her seferinde, ona tutunmalı ve diğer insanları kafana çok da fazla takmamalısın. Deneyimlerime dayanarak diyebilirim ki, insanın karşısına böyle bir şans, hayatı boyunca iki ya da üç defa çıkar ve eğer onları kaçırırsak hayatımızın geri kalanında bunun için pişmanlık duyarız.

Haruki Murakami-İmkânsızın Şarkısı

Bir şiir oku

ölüm onun tek suçudur şimdi

sevgi aranızda yarısı söylenmiş bir söz

sen tamamlayacaksın unutma

dudakların ılık bir tadı özlüyorsa

akşam serinliğinde

sesi boğazımda acı bir yudum

cömerttir gözyaşına ülkemizin dağları

İzzet Yasar - Kanama
İzzet Yasar - Kanama

uykunun kanla bölündüğü akşam

onun avcundan dökülenleri

sen paylaşacaksın dostlarınla

derin kuyularda soğurken sular

onu haklı kılacak budur biraz da

sakın unutma

sevgiyi haklı kılacak

senin dinmez öfkendir aslında

(İzzet Yasar - Kanama Şiiri’nden)