Tomatizli makarna

Birazdan 'tomatizli makarna' tarifi yolda.
Birazdan 'tomatizli makarna' tarifi yolda.

Artık anlamışsınızdır tabii. Domatesli makarna tarifi yolda. Hadi yine iyisiniz üstelik neredeyse bedava. Dağıtılan ve istif ettiğiniz makarnaları çıkarın. Akşam üzeri pazardan aldığınız ezik domatesleri de.

38 yıl boyunca neredeyse ağzıma hiç domates koyamadığımı itiraf edeyim öncelikle. (Nedenini hiç bilemedim, araştırmadım da galiba) Osmanlı mutfağına 18. yy’da girmesi kadar geç girdi hayatıma domates.

O vakitten beri arayı ne kadar kapattığımı bilemem ama domates kutsalım oldu diyebilirim. Beyaz peynirimin eşlikçisi, kahvaltımın kraliçesi, menemenimin can yoldaşı…

Hâlbuki makarna kendimi idrak ettiğim zamandan beri can yoldaşım olmuştur.

Kıymalı (bolognase) makarna ya da domateslerle birlikte acı biber koyarsanız acılı domatesli (arabiatta) makarna yapmış olacaksınız.

Nerdeyse insanlık tarihi kadar kadimdir üstelik makarnanın tarihi. Ne kadar kolay, lezzetli, her ortamda yapılası ve bir o kadar bereketli. Hatta gün olup devran dönmüş modern hayatın kurbanı olmuş da şıkırtılı restoranlarda alafranga isimlerle sipariş ettiğimiz muteber bir yemeğe dönüşmüştü. Neymiş penne arabiaata ya da napoliten soslu spagetti.

Bir arkadaşım anlatmıştı, şık ve pahalı bir restoranda önüne gelen penne arabiattayı görünce yaşadığı şoku. ‘Aman bu bizim domatesli makarnaymış şekerim’ derkenki ses tonu kulaklarımda hala.

Artık anlamışsınızdır tabii. Domatesli makarna tarifi yolda. Hadi yine iyisiniz üstelik neredeyse bedava. Dağıtılan ve istif ettiğiniz makarnaları çıkarın. Akşam üzeri pazardan aldığınız ezik domatesleri de. (Tezgâh arkasında olur genellikle plastik bir kasa içerisinde, öğrenci olduğunuzu da söylerseniz bir kasayı öylece götürebilirsiniz.) Nasıl şahane bir makarna oluyormuş cümle aleme gösterelim.

'Tomatizli makarna' nasıl yapılır?
'Tomatizli makarna' nasıl yapılır?

Büyükçe bir tencereye bolca su koyun ve kaynamasını bekleyin. Kaynayınca tuzunu (2 yemek kaşığı yeterli) ve bir paket burgu makarnanızı da salıverin içine orta ısıda pişmeye bırakın. Kapağını iyice kapamayın ki suyu taşmasın, ocak batmasın. Bu arada domates sos için 3 iri domatesi rendeleyin. Rende yoksa kabuklarını soyup minikçe doğrayabilirsiniz de. Tavaya 3 kaşık zeytinyağı koyun ısınıca domatesi ve mümkünse 3 diş doğranmış sarımsağı, azıcık tuzu ekleyin kısık ateşte makarna pişene kadar tıkırdatın. 15 dk sonunda pişmiş makarnayı süzün, soğuk sudan geçirin ve tencerede sos ile buluşturun. 3 dk da böyle tıkırdatın kısık ateşte.

  • Sonra yanına artık yoğurt mu, taze soğan mı, üzerine birazcık peynir mi her ne istiyorsanız afiyetle kaşıklayın, lezzetle lüpletin.

Evet istiyorsanız ya da gerekli görüyorsanız napoliten soslu fusilli yaptım diyebilirsiniz arkadaşlarınıza. Aslında bir tane tarif gibi görünüyor ama domateslerle birlikte kıyma da koyarsanız kıymalı (bolognase) makarna ya da domateslerle birlikte acı biber koyarsanız acılı domatesli (arabiatta) makarna yapmış olacaksınız. Böylelikle üç tarifiniz oldu. Makarna çeşitlerini değiştirirseniz bu sayıyı çoğaltabilirsiniz.

Bu arada denediğiniz tariflerin fotoğrafını #cinsdergi ve #mutfakdeneyleri etiketleriyle twitter ya da instagramda paylaşmayı ihmal etmeyin, sonra pişman olmayın. İmzalı ‘evliliğe uygundur’ sertifikasını kaçırmayın.