Üç güzeller

Roger Garaudy
Roger Garaudy

İkinci Meşrutiyet’te İslamcı halk ve laik bürokrat kavgasının devamını görüyoruz maalesef. Bugün de öyle görünmüyor mu?

Roger Garaudy

Batılı dünyamız yalnızca ateist değildir; çok tanrıcıdır da. Her birey ve her grup; parayı, gücü, tekniği, cinselliği, ulusu, ideolojiyi, büyümeyi, kendi içinde bir amaç, mutlak bir değer olarak kendi arzusundan bir amaç ediniyor.

Kendisine hizmet edeni bağnazlaştıran ve parçalayarak yiyen, yayılmasına karşı gelen diğer bütün değerleri ve başka tüm insani varlıkları tepeleyen sahte etobur bir tanrı.

İdris Küçükömer

İdris Küçükömer
İdris Küçükömer

İkinci Meşrutiyet’te İslamcı halk ve laik bürokrat kavgasının devamını görüyoruz maalesef.

Onların gazetelerine küstüm ben, edebiyatlarını okudum, örf ve adetlerine uydum, yemeklerini yedim, sanatlarına esnedim. Ama ben yoksulum, soyadımın sonu ünlü bir harfle bitiyor ve benden nefret ediyorlar.


Kavga batıcı olmaktan dolayı ilerici(?) denilen laikler ile dinciler arasında bir üst yapı kavgası halinde bırakıldıkça ve böylece temele inemeyecek biçimde şartlanan ikiye bölünmüş Türkiye’de bundan eninde sonunda emperyalizm yaralanırdı.

Bugün de öyle görünmüyor mu? Batıcı laik bürokrat gruba subayların büyükçe bir kısmını da katmak gerekir. Çünkü Osmanlılar’da ilk yenilikler orduda denenmiştir. Fakat söz konusu reformcu subaylar, aydın denilen bürokratlar olarak emperyalizmin ekonomideki etkilerini hemen de bütün sanayinin tasfiyesi ve işsizlik ile sonuçlanan süreci yerine koyamamışlardır. İşte bundan dolayı da yaptıkları reform hareketlerinde halk ile gerçek bir organik bağlantı sağlayamamışlardır.

John Fante

John Fante
John Fante

Sinema salonlarından çıkıp gerçeğe alışabilmek için gözlerini kırpıştırdıklarını gördüm, dünyada neler olup bittiğini öğrenmek için sendeleyerek evlerine Times okumaya gidişlerini izledim. Onların gazetelerine küstüm ben, edebiyatlarını okudum, örf ve adetlerine uydum, yemeklerini yedim, sanatlarına esnedim.

Ama ben yoksulum, soyadımın sonu ünlü bir harfle bitiyor ve benden nefret ediyorlar, babamdan ve babamın babasından da, ellerinden gelse kanımı içerler ama yaşlanmışlar artık, güneşin altında ölüyorlar, oysa ben genç ve umut doluyum, yaşadığımız zamanı ve ülkemi seviyorum.