Ya Miraç ya boşluk

Ümmetten kopup birey olunca, bireylerin toplamı eski bütünü karşılamıyor. Bir şeyler eksik kalıyor.

Bütünsüz boşluk olmuyor. Her parçanın ayrıntılı bilgisiyle mücehhezlik. 14, 1, 5, 8 parçayla izah edilebiliyor,ama 1+5+8’in toplamı artık 14 etmiyor. Sadece taşlar, bilyeler, metal paraların toplamında bu sonuç elde edilebiliyor. Manevi alanda bölünen birdaha toplanamıyor.

Manipüle edilmiş gerçeklik; fire veren inançlar.
Manipüle edilmiş gerçeklik; fire veren inançlar.

Faustvari kış dinleniyor.

Alman tarihçi Oswald Spengler 1918 yılında Batı Medeniyetiyle ilgili öngörülerde bulundu. Ona göre Faustvari Batı medeniyeti bin yıl önce girdiği bahardan, yaza, yazdan da sonbahara geçerek kış sezonuna ulaşmıştı. Bunu -The Decline of the West - Batının Çöküşü adlı ünlü kitabında ayrıntılarıyla işledi.

“Faustvari medeniyeti kuran Batılı insan gururludur, bu trajik bir durumdur, o çabalar ve yaratırken için için gerçek hedefe hiçbir zaman erişemeyeceğini bilir. Eğer optimizm ödleklikse, bu medeniyetin en üstün başarısının Faustvari kışta gerçeklikten kaçış olduğu anlamına gelir.” Faustvari Medeniyet kaçınılmaz olarak çöküşünü, büzülüşünü, güç kaybını sembolize eden kış sezonuna girmişti. Ona göre Batı insanı individualist, rasyonalist, emperyalist, sekülarist, huzursuz (restless) ve ırkçıydı. Bu onun Faustvari ruhunun özellikleriydi. Bu ruh Hıristiyanlığa dönüşmüş ve böylelikle Faustvari- Hıristiyan bir ahlak oluşmuştu. Harari’nin moderniteyi insanın ruhunu şeytana satması şeklinde ifade etmesi bu kitaba ve meslektaşı Spengler’ın 100 yıl önceki kehanetinin doğru çıkmasının belirtilerinin göründüğü bugünlere göndermedir. Fakat nedense yazar modernitenin kuşatıcı, belirleyici zembereği olan siyonizmden söz etmez.

YOK OLUYOR

Kendini hissetmek duymak. Yoksa yalnızlık mı? Kaybolmak korkusu mu? Modernitenin asansörü tek yönlü çalışıyor. Alçalma. Yabancılaşma, parçalanmışlık, parçalandıktan sonra teyel ipliğiyle tutturulmuşluk. Bütünün kokusu, hatta çekim dalgaları var, ama uzakta, ne tarafa yönelirsen yönel hep uzakta. Castaneda uçurumdan atlamak A Seperate Reality’de. Sırf algıdan ibaret olmak için. Yaradılışın iki temel ilkesi olan tonal ile nagual arasıda gidip gelecektim. Boşluk sana gelmezse sen boşluğa git muhabbeti. Mertebe katetmek için uçuruma atlarlar. Boşluğu izole etmek için. Nirvana.

STILL POINT, SEKINE

A Kartezyen parçalanma. Parçaların bir araya getirilmesinden bir türlü doğamayan bütün. Bütünsüz boşluk olmuyor. Her parçanın ayrıntılı bilgisiyle mücehhezlik. 14, 1, 5, 8 parçayla izah edilebiliyor, ama 1+5+8’in toplamı artık 14 etmiyor. Sadece taşlar, bilyeler, metal paraların toplamında bu sonuç elde edilebiliyor. Manevi alanda bölünen bir daha toplanamıyor. Ümmetten kopup birey olunca, bireylerin toplamı eski bütünü karşılamıyor. Bir şeyler eksik kalıyor. Maskeli çaresizlik, boşluk alçaldığımız yer, modernite otobanında son gaz hız haz giderken vardığımız bir aşama.Son gaz, hız, haz otobanı alçalan bir yapı. Boşluk Hz. Musa ve ümmetinin kırk yılda güç bela çıkabildiği çöl olmaya namzet. Lamı cimi yok, ya miraç ya boşluk.