Kayıp mescidden tek hatıra

Mescit
Mescit

Bugün yerinde bir apartmanın yükseldiği Hammal Ağa Mescidi, 'Ah' seslerini kalbinde duyacak ve 'Eyvah' deyip harekete geçecek hamiyetperverleri bekliyor.​ Uzman sanat tarihçisi Zeynep Emel Ekim tahrip edilen mescidin hikayesini Derin Tarih'te satırlara taşıdı.

Bir zamanlar Solak Sinan Mahallesi, Köse Dayı Sokak, 452 ada, 13 parselde basık minaresinden ezan sesleri yükselen Hammal Ağa Mescidi 8 Ocak 1928 tarihli Kadro Haricine Çıkarma Kanunu gereğince 1935'te ibadete kapatılıp harap olmaya terk edilmiş.


Vakıflar İdaresi'ndeki arşiv kaydına göre (Kuy. 959/232) cami bir satış işlemi de görmüş. 1959'da yok edilerek yerine bir bina yapılmış. G.E.E. Anıtlar Yüksek K.urulu'nun 14 Nisan 1973 tarih ve 7086 sayı numarası ile tescilli mescidin ilk defa yayınladığımız fotoğrafının çekiliş tarihi ise 1941. Mescidin yeri 68 nolu ve 1931 tarihli Pervititch Paftası'nda gösterilmiştir. Köşk denilen türden ilginç minaresinin kurşun kaplı külahının kenarları dendanlı imiş. Minareye giriş, muhtemelen içindeki kadınlar mahfelinden sağlanıyordu. Fevkani (2 katlı) ahşap mescidin alt kat pencereleri ahşap lokma parmaklıklı olup üst kattakiler demir parmaklıklıymış. Ayrıca çatı örtüsünde alaturka kiremitler dikkat çekiyor. Bugün yerinde bir apartmanın yükseldiği mescid, 'Ah' seslerini kalbinde duyacak ve 'Eyvah' deyip harekete geçecek hamiyetperverleri bekliyor.

Hammal AğaMescidinin yeri 68 nolu ve 1931 tarihli Pervititch Paftası