14 Ekim: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

günün özeti
günün özeti

14 Ekim'de Türkiye ve dünyada neler yaşandı? 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin, bonus videolarımızı izlemeyi unutmayın!

14 Ekim'deki Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, iPhone X'in Türkiye fiyatından Avusturya'nın yeni Şansölye adayı Sebastian Kurz hakkındaki ilginç gerçeklere kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Canan Karatay: Kışın lahananın her türlüsünü yiyin, hasta olmayın

                                    İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden birinin lahana olduğunu söyledi. Lahanın kışın tüketilmesi gerektiğini söyleyen Karatay şöyle konuştu: 
  
"Dünyanın en önemli, en sağlıklı yiyeceği lahanadır. Doğal olarak ev turşusu yapıldığı zaman, camın içinde, turşu da en doğal probiyotiktir. Kışın bol bol lahana yiyin, bol bol lahana çorbası için, çocukları alıştırın bol bol lahana çorbası içsinler. O zaman hastalanmazsınız. Lahananın her türlü yemeğini yiyebilirsiniz. Ama lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, alzaymır olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler."
Canan Karatay: Kışın lahananın her türlüsünü yiyin, hasta olmayın İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden birinin lahana olduğunu söyledi. Lahanın kışın tüketilmesi gerektiğini söyleyen Karatay şöyle konuştu: "Dünyanın en önemli, en sağlıklı yiyeceği lahanadır. Doğal olarak ev turşusu yapıldığı zaman, camın içinde, turşu da en doğal probiyotiktir. Kışın bol bol lahana yiyin, bol bol lahana çorbası için, çocukları alıştırın bol bol lahana çorbası içsinler. O zaman hastalanmazsınız. Lahananın her türlü yemeğini yiyebilirsiniz. Ama lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, alzaymır olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler."
Cüneyt Çakır isyan etti: Vazgeçelim artık

                                    FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, son yıllarda hakemler hakkında yapılan eleştiriler ve ‘düdüğünü asmalı’ söylemlerine cevap verdi. Milliyet Gazetesi’nden Cemal Ersen’e özel bir röportaj veren Cüneyt Çakır, her kötü kararın ardından birilerini istifaya davet etmenin doğru olmadığını söyledi ve insan öğütmekten vazgeçilmesi gerektiğini savundu. Türk hakemliğinin altın çağını yaşadığını söyleyen Cüneyt Çakır, dünyada da söz sahibi olduğumuzu belirtti. Cüneyt Çakır ayrıca Avrupa şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımımızı da gönülden tebrik ettiğini söyledi.
Cüneyt Çakır isyan etti: Vazgeçelim artık FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, son yıllarda hakemler hakkında yapılan eleştiriler ve ‘düdüğünü asmalı’ söylemlerine cevap verdi. Milliyet Gazetesi’nden Cemal Ersen’e özel bir röportaj veren Cüneyt Çakır, her kötü kararın ardından birilerini istifaya davet etmenin doğru olmadığını söyledi ve insan öğütmekten vazgeçilmesi gerektiğini savundu. Türk hakemliğinin altın çağını yaşadığını söyleyen Cüneyt Çakır, dünyada da söz sahibi olduğumuzu belirtti. Cüneyt Çakır ayrıca Avrupa şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımımızı da gönülden tebrik ettiğini söyledi.
iPhone X Türkiye fiyatı belli oldu

                                    Apple, iPhone X Türkiye fiyatını açıkladı. Şu anda şirketin web sayfası üzerinden telefonun detaylı fiyat bilgilerine erişilebiliyor. Gümüş ve uzay grisi olmak üzere iki farklı renk seçeneğine sahip olan yeni iPhone'un fiyatları elbette kapasiteye bağlı olarak değişiyor. iPhone X’in 64 GB’lık modeli 6099 TL, 256 GB’lık modeli ise iPhone X’in ise 6899 TL olarak duyuruldu.
iPhone X Türkiye fiyatı belli oldu Apple, iPhone X Türkiye fiyatını açıkladı. Şu anda şirketin web sayfası üzerinden telefonun detaylı fiyat bilgilerine erişilebiliyor. Gümüş ve uzay grisi olmak üzere iki farklı renk seçeneğine sahip olan yeni iPhone'un fiyatları elbette kapasiteye bağlı olarak değişiyor. iPhone X’in 64 GB’lık modeli 6099 TL, 256 GB’lık modeli ise iPhone X’in ise 6899 TL olarak duyuruldu.
Rafael Nadal finale yükseldi!

                                    Şanghay Masters Tenis Turnuvası'nda mücadele eden tek erkeklerde dünya 1 numarası İspanyol tenisçi Rafael Nadal, Hırvat Marin Cilic'i 2-0 yenerek finale kaldı. Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen sert zemin turnuvasında mücadele eden sezonun formda tenisçisi Nadal, dünya 5 numarası Hırvat Cilic ile yarı finalde karşılaştı. Karşılaşmayı 2 saat 11 dakika süren mücadelenin ardından 7-5 ve 7-6'lık setlerle 2-0 kazanan Nadal, bu sezon üst üste 16'ıncı galibiyetini elde etti. Turnuvanın diğer yarı finalinde dünya 2 numarası İsviçreli Roger Federer ile Arjantinli Juan Martin del Potro maça çıkacak. Müsabakanın galibi, yarın finalde Nadal ile karşılaşacak.
Rafael Nadal finale yükseldi! Şanghay Masters Tenis Turnuvası'nda mücadele eden tek erkeklerde dünya 1 numarası İspanyol tenisçi Rafael Nadal, Hırvat Marin Cilic'i 2-0 yenerek finale kaldı. Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen sert zemin turnuvasında mücadele eden sezonun formda tenisçisi Nadal, dünya 5 numarası Hırvat Cilic ile yarı finalde karşılaştı. Karşılaşmayı 2 saat 11 dakika süren mücadelenin ardından 7-5 ve 7-6'lık setlerle 2-0 kazanan Nadal, bu sezon üst üste 16'ıncı galibiyetini elde etti. Turnuvanın diğer yarı finalinde dünya 2 numarası İsviçreli Roger Federer ile Arjantinli Juan Martin del Potro maça çıkacak. Müsabakanın galibi, yarın finalde Nadal ile karşılaşacak.
Karabükspor 3 puanı 10 kişiyle aldı!

                                    Spor Toto Süper Lig 8. hafta mücadelesinde Kardemir Karabükspor ile Kayserispor karşı karşıya geldi. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda oynanan mücadeleden galibiyetle ayrılan taraf, 1-0'lık skorla Kardemir Karabükspor oldu. Ev sahibi ekibe 3 puanı getiren golü 77. dakikada Gabriel Torje kaydetti. Konuk takım ise müsabaka boyunca gol sevinci yaşayamadı. Öte yandan Kardemir Karabükspor'da Paul Papp, 56. dakikada gördüğü kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Alınan bu sonucun ardından Kayserispor, 14 puanda kalarak 3. sıradaki yerini korudu. Kardemir Karabükspor ise puanını 8’e yükseltti ve 13. sıraya yükseldi. Ligde önümüzdeki hafta Kardemir Karabükspor, Osmanlıspor deplasmanına konuk olacak. Kayserispor ise Konyaspor’u ağırlayacak.
Karabükspor 3 puanı 10 kişiyle aldı! Spor Toto Süper Lig 8. hafta mücadelesinde Kardemir Karabükspor ile Kayserispor karşı karşıya geldi. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda oynanan mücadeleden galibiyetle ayrılan taraf, 1-0'lık skorla Kardemir Karabükspor oldu. Ev sahibi ekibe 3 puanı getiren golü 77. dakikada Gabriel Torje kaydetti. Konuk takım ise müsabaka boyunca gol sevinci yaşayamadı. Öte yandan Kardemir Karabükspor'da Paul Papp, 56. dakikada gördüğü kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Alınan bu sonucun ardından Kayserispor, 14 puanda kalarak 3. sıradaki yerini korudu. Kardemir Karabükspor ise puanını 8’e yükseltti ve 13. sıraya yükseldi. Ligde önümüzdeki hafta Kardemir Karabükspor, Osmanlıspor deplasmanına konuk olacak. Kayserispor ise Konyaspor’u ağırlayacak.
Kaçakları taşıyan kamyon şarampole yuvarlandı: 40 yaralı

                                    Hakkari'de yasa dışı yollardan yurda giriş yaptıkları belirtilen kaçak göçmenleri taşıyan kamyonet şarampole yuvarlandı. Edinilen bilgiye göre, Yüksekova istikametine doğru gelen kamyonet, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine şarampole yuvarlandı. Kazada yurda kaçak yollarla girdikleri belirtilen tamamı erkek 40 kaçak yaralandı.
Kaçakları taşıyan kamyon şarampole yuvarlandı: 40 yaralı Hakkari'de yasa dışı yollardan yurda giriş yaptıkları belirtilen kaçak göçmenleri taşıyan kamyonet şarampole yuvarlandı. Edinilen bilgiye göre, Yüksekova istikametine doğru gelen kamyonet, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine şarampole yuvarlandı. Kazada yurda kaçak yollarla girdikleri belirtilen tamamı erkek 40 kaçak yaralandı.
Avusturya'nın yeni Şansölye adayı Sebastian Kurz hakkındaki 5 gerçek

                                    Yarın Avusturya'da seçim var. Güncel anket sonuçlarına göre ÖVP ( Avusturya halk partisi ) yüzde 10 oyla rakiplerine fark atıyor. Anket tahminleri eğer doğru çıkarsa, pazar günü yapılacak oylama sayesinde Avusturya en genç şansölyesini seçmiş olacak. Türkiye karşıtı açıklamalarıyla da bilinen Sebastian Kurz hakkında bilinmesi gereken 5 gerçek için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Avusturya'nın yeni Şansölye adayı Sebastian Kurz hakkındaki 5 gerçek Yarın Avusturya'da seçim var. Güncel anket sonuçlarına göre ÖVP ( Avusturya halk partisi ) yüzde 10 oyla rakiplerine fark atıyor. Anket tahminleri eğer doğru çıkarsa, pazar günü yapılacak oylama sayesinde Avusturya en genç şansölyesini seçmiş olacak. Türkiye karşıtı açıklamalarıyla da bilinen Sebastian Kurz hakkında bilinmesi gereken 5 gerçek için burayı ziyaret edebilirsiniz.
19 ilde ByLock operasyonu: 63 polis gözaltına alındı

                                    FETÖ/PDY’nin şifreli haberleşme programı ByLock kullanıcısı oldukları belirlenen, aralarında KHK’larla ihraç edilenlerin de bulunduğu 100 eski emniyet mensubundan 63’ü Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 19 eş zamanlı düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındı.
19 ilde ByLock operasyonu: 63 polis gözaltına alındı FETÖ/PDY’nin şifreli haberleşme programı ByLock kullanıcısı oldukları belirlenen, aralarında KHK’larla ihraç edilenlerin de bulunduğu 100 eski emniyet mensubundan 63’ü Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 19 eş zamanlı düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındı.
ABD'nin 'yeni İran stratejisi' açıklandı

                                    ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin yeni İran stratejisini açıkladı. Trump, İran ile olan nükleer anlaşma ile ilgili "Eğer Kongre ve müttefiklerimizle bir çözüme ulaşamazsak o zaman anlaşma iptal edilecek." dedi. İran Devrim Muhafızları yaptırım listesine dahil edildi, bazı Arap ülkeleri destek verdi.
ABD'nin 'yeni İran stratejisi' açıklandı ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin yeni İran stratejisini açıkladı. Trump, İran ile olan nükleer anlaşma ile ilgili "Eğer Kongre ve müttefiklerimizle bir çözüme ulaşamazsak o zaman anlaşma iptal edilecek." dedi. İran Devrim Muhafızları yaptırım listesine dahil edildi, bazı Arap ülkeleri destek verdi.
Volkswagen, Scirocco'nun üretimini durdurduğunu açıkladı

                                    Emisyon skandalının ardından sıkıntılı zamanlar geçiren Volkswagen, Scirocco modelinden beklediği satış rakamlarını bir türlü alamadı. Mayıs aylarının başlarında bu modelle beraber Beetle’ın da üretimine son verileceği iddiası ortaya atılmıştı. Hatta iddialara daha fazla dayanamayan Volkswagen marka sorumlularından Arno Antliz konuyla alakalı şu açıklamayı yapmıştı: 

  
“Scirocco da Beetle da sınıfında kendilerine özgü karakterleri bulunan birbirinden değerli modeller. Lakin bazen araçların böyle bir karaktere sahip olması onların sonsuza kadar satışa sunulacağı anlamına gelmeyebiliyor.‘’ 

  
Aradan 5 ay gibi oldukça kısa bir süre geçtikten sonra şimdi Scirocco’nun üretiminin durduğu açıklandı.
Volkswagen, Scirocco'nun üretimini durdurduğunu açıkladı Emisyon skandalının ardından sıkıntılı zamanlar geçiren Volkswagen, Scirocco modelinden beklediği satış rakamlarını bir türlü alamadı. Mayıs aylarının başlarında bu modelle beraber Beetle’ın da üretimine son verileceği iddiası ortaya atılmıştı. Hatta iddialara daha fazla dayanamayan Volkswagen marka sorumlularından Arno Antliz konuyla alakalı şu açıklamayı yapmıştı: “Scirocco da Beetle da sınıfında kendilerine özgü karakterleri bulunan birbirinden değerli modeller. Lakin bazen araçların böyle bir karaktere sahip olması onların sonsuza kadar satışa sunulacağı anlamına gelmeyebiliyor.‘’ Aradan 5 ay gibi oldukça kısa bir süre geçtikten sonra şimdi Scirocco’nun üretiminin durduğu açıklandı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >