18 saat sonra gelen mucize: 5 yaşındaki Havva kurtuldu

Enkaz altından 5 yaşındaki bir kız çocuğu kurtarıldı.
Enkaz altından 5 yaşındaki bir kız çocuğu kurtarıldı.

İstanbul Kartal'da çöken binadan 5 yaşındaki Havva Tekgöz 18 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Şu ana kadar 8 katlı binada enkaz altından 3 kişinin cesedi çıkarılırken, 3'ü ağır 12 kişi yaralı olarak kurtarıldı.

İstanbul'un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta dün çöken 8 katlı binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken enkazdan 18 sonra sağ olarak çıkarılan Havva Tekgöz Türkiye’yi sevince boğdu.

Binanın enkazında, AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleri arama kurtarma çalışması yapıyor. Çalışmalara arama kurtarma köpekleri de eşlik ediyor. Olay yerinde sessiz olunması konusunda sürekli anons yapılıyor.

Kartal'da çöken binanın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları devam etti. Göçük altında yakınları olan vatandaşlar da çalışmaları takip etti.
Kartal'da çöken binanın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları devam etti. Göçük altında yakınları olan vatandaşlar da çalışmaları takip etti.

Polis, sokağa güvenlik şeridi çekerken, sivil giriş çıkışlarına izin verilmiyor. Öte yandan, ambulanslar bölgede hazır bekletiliyor.

18 saat sonra kurtarıldı

Ekiplerin yaptığı çalışmayla 5 yaşındaki Havva Azra Tekgöz adlı küçük kız çocuğu enkazdan 19 saat sonra kurtarıldı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya saat 10.45 itibariyle olay yerinde yaptığı son açıklamada Havva isimli bir kız çocuğuyla irtibat sağlandığını açıklamıştı.

Vali yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:

  • "Aralıksız devam ediyor. 18.5 saatte 9'u sağlık durumu iyi 3'ü ağır olmak üzere 12 yaralımız çeşitli hastanelerde. 3 kişi öldü. 2'sinin kimliği tespit edilmişti. Diğerinin de yakınları tarafından kimliği tespit edildi. Çevredeki komşu binalar güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Bunlardan birinin durumu farklı hemen enkazın yanındaki 10 katlı Yunus Apartmanı. Bunun durumu risk oluşturuyor. Lazer yöntemiyle bu binanın durumu kontrol altında tutuluyor. Arama faaliyetini yürüten arkadaşlarımızın güvenliği, etrafımızda yaşayan insanların güvenliği adına bunu yapmak zorundayız.”

Kartal'da 8 katlı bina neden çöktü?

İstanbul Kartal'da çöken 8 katlı binada enkaz altından 3 kişinin cesedi çıkarılırken, 3'ü ağır 13 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Çöken binanın yanındaki 7 bina tedbir amaçlı boşaltıldı. 26. Dönem Erzurum Milletvekili İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Ilıcalı Kartal’da binanın çökme nedenlerine ilişkin TV Net’e açıklamalarda bulundu.

Mustafa Ilıcalı
Mustafa Ilıcalı

Ilıcalı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın, "8 katın 3 katının iskansız olduğunu öğrendik. Binada ruhsatı olmayan tekstil atölyesi var" sözlerini hatırlatarak, binanın 1992 yılında 5 kata göre hesaplandığını binanın yapımında inşaat mühendislerinin kurallarına uygun şekilde hareket edildiyse sorun olmaması gerektiğini ifade etti.

Bu tür binaların kentsel dönüşüm kapsamında dönüştürülmesi ve böyle bir olayın bir daha yaşanmamasını temenni eden Ilıcalı, binanın çökmesine kaçak olarak yapılan atölye tarafındaki taşıyıcı duvarların yıkılmasının da etki etmiş olabileceğini belirtti.

Binanın neden çöktüğü bilirkişi raporundan sonra ortaya çıkacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >