2019 yılında sigara paketleri nasıl olacak?

Arşiv
Arşiv

Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasa, tütün ürünlerinin kullanımı, satışı ve iletişim araçlarında yer alış şekliyle ilgili önemli değişiklikler içeriyor. Düzenlemeye göre bütün tütün ürünlerinin üzerindeki yazı ve şekiller aynı olacak, sigara paketlerinin üzerinde markanın logosu olmayacak, sigara satışında 'düz paket' dönemi başlayacak. 2019 yılında sigara paketleri nasıl olacak?
Tek tip paket nedir? Tek tip paket uygulamasıyla ne amaçlanıyor? Sizin için derledik.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun değişikliğinde tütün ürünleri için kapsamlı düzenlemeler de yer alıyor.

2019 yılında sigara paketleri nasıl olacak?


  • Düzenlemelere göre televizyon programlarında, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde, tütün ürünlerinin kullanılması ve görüntülerine yer verilmesi ya da internet, topluma açık olan sosyal medya veya benzeri ortamlarda ticari gaye ile veya reklam amacıyla tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.

Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde ve üniversite yerleşkelerinde tütün ürünlerinin satışı yapılamayacak.

Tek tip paket dönemi başlıyor

Tek tip paket uygulanan ülkelerde genellikle yeşilin bir tonu olan Pantone 448C rengi kullanılıyor. Binlerce sigara içen kişinin katıldığı bir anketle belirlenen renk dünyanın en çirkin rengi olarak da kabul ediliyor.
Tek tip paket uygulanan ülkelerde genellikle yeşilin bir tonu olan Pantone 448C rengi kullanılıyor. Binlerce sigara içen kişinin katıldığı bir anketle belirlenen renk dünyanın en çirkin rengi olarak da kabul ediliyor.

Tütün ürünleri markanın yazım şekli, yazı karakteri, punto boyutu, paket üzerindeki konumu, paketlerin rengi, diğer yazı, ibare ve şekiller dahil olmak üzere, aynı şekilde tasarlanan düz ve standart paket biçiminde piyasaya arz edilecek.

Paketlerde marka logosu yer almayacak

Marka, sigara paketinin sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin yüzde 5'ini aşmayacak şekilde yazılacak. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri konulamayacak. Bu kurallar, birden fazla paketi bir arada bulunduran tütün ürünleri kutuları için de geçerli olacak.

Düz Paket Nedir?

Düz ( standard paket ), yasalar uyarınca, sağlık uyarıları dışında, markanın adı ve ürün bilgisinin standart yazı tip ve boyutuyla yazılması ve markaya ait logo, renk, resim ve promosyon bilgilerinin kullanılmasının yasaklanması olarak tanımlanır.

  • Türkiye'nin de imzaladığı Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nin (TKÇS) Madde 11.Tütün Ürünlerinin Paketlenmesi ve Etiketlenmesi ve Madde 13. Tütün Reklam , Promosyon ve Sponsorluğu uyarınca , sözleşmeyi imzalayan tarafların düz paket uygulamasına geçişi önerilmektedir.

Düz paket (Tek tip paket) uygulamasıyla amaçlanan şey ne?

Tek tip pakete bir örnek
Tek tip pakete bir örnek

Tek tip olarak tasarlanan sigara paketleri ile ilgili hususlar, Sağlık Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle düzenlenecek. Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri, 7 ay içinde, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkında Kanun'un kuralları ve yasakları düzenleyen maddesine uygun hale getirilecek. Bu süre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 6 aya kadar uzatılabilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >