23 Haziran'a kadar İstanbul'u kim yönetecek?

Türkiye genelinde oy verme işleminden bir kare.
Türkiye genelinde oy verme işleminden bir kare.

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AK Parti'nin olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul etti.

● İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran Pazar günü yeniden yapılacak.

● Bu durumda İBB koltuğunun boşalması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri bir başkanvekili seçecek ve bu isim 23 Haziran'daki seçime kadar belediye başkanlığı görevini yürütecek.

● Bir başka ihtimal ise Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde uygulanan kayyum ataması. Keskin'de 31 Mart seçimi iptal edildi ve 2 Haziran'da yenilenecek seçime kadar belediye başkanı olarak bir vali yardımcısı kayyum olarak atandı. İstanbul içinde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın vekalet edebileceği iddialar arasında.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AK Parti'nin olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul etti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran Pazar günü yeniden yapılacak.

4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla kabul edildi

YSK'nin gündeminde, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili AK Partinin olağanüstü itirazında kararını verdi. Kurul, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla itirazı kabul ederek, seçimin yenilenmesini kararlaştırdı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, kurum binasına çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, kurum binasına çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

YSK, MHP'nin Maltepe seçim sonuçlarına itirazı ile AK Parti'nin Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı itirazı yarın görüşecek.

İstanbul'da süreç nasıl işleyecek?

Bu kararın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, tüm sonuçlarıyla ortadan kalkmış oldu. CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun 17 Nisan'da aldığı mazbatasının da hükümsüz hale geldiği öğrenildi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunun boşalması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri bir başkanvekili seçmesi ve bu ismin 23 Haziran'daki seçime kadar belediye başkanlığı görevini yürütmesi ihtimaller arasında yer alıyor. 5 yıl önce iptal edilen Yalova seçiminde süreç böyle işlemişti.

Oy döküm ve sayım işlemi
Oy döküm ve sayım işlemi

Fakat 31 Mart seçimlerinde Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde seçimin iptal edilmesinin ardından 2 Haziran'da yenilenecek seçime kadar belediye başkanı olarak bir vali yardımcısı kayyum olarak atanmıştı.

  • İstanbul’daki sürece dair nihai kararı ise İçişleri Bakanlığı verecek.

Yenilenen seçimde neler tekrar edilecek?

Karara göre, yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak.

İstanbul'da seçimler 23 Haziran'da tekrarlanacak.
İstanbul'da seçimler 23 Haziran'da tekrarlanacak.

Yenilenen seçimde aday listesi değişecek mi?

31 Mart 2019'da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.

Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

Seçmen listelerinde herhangi bir güncelleme olmayacak.
Seçmen listelerinde herhangi bir güncelleme olmayacak.

Seçmen listeleri güncellenecek mi?

31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.

Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.

İptal süreci nasıl işledi?

YSK, olağanüstü itiraz sürecine ilişkin mesaisini doldurmak üzere. Kurul 22 Nisan’da AK Parti’nin ve MHP’nin başta İstanbul, Büyükçekmece ve Maltepe itirazlarını gündeme almıştı. 23 ve 24 Nisan’da Kurul olağanüstü itirazlara ilişkin ara kararlarını açıklamıştı. Verilen ara karar çerçevesinde 41 bin 132 kısıtlı seçmenin araştırılması istenmişti. Araştırma için 5 gün süre tanındı. YSK, ayrıca AK Parti’nin itirazları nedeniyle 5 bin 315 kısıtlı seçmenin daha araştırılmasını istedi.

Oy sayım işleminden bir kare.
Oy sayım işleminden bir kare.

Araştırılacak seçmen sayısı böylece 46 bin 447 oldu. Kurul, MHP’nin olağanüstü itirazları için Maltepe 1. ve 2. İlçe Seçim Kurullarından MHP’nin sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili iddialarının da araştırılmasını istedi. Verilen 5 günlük sürenin sonunda istenilen belge, doküman ve evraklar 39 ilçe seçim kurulu tarafından YSK’ya iletildi.

Bu bilgiler ve belgeler ışığında olağanüstü itirazlar incelendi. YSK, son olarak nihai kararı verdi. Kurul üyeleri 7’ye karşı 4 oy ile seçimin iptalini ve 23 Haziran tarihinde yenilenmesi kararını verdi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıkladı

Seçimler sonuçlanıncaya kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kimin yürüteceğine ilişkin soru üzerine Çelik, "5393 sayılı Belediye Kanununun 45-46. maddeleri bunu açıklıyor. Mazbata iptali söz konusu olduğunda normal şehirlerde valinin yetkisine geçiyor, büyükşehirlerde İçişleri Bakanlığının yetkisine geçiyor." ifadesini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sözcü Ömer Çelik, Keskin ve Yusufeli'nde kaymakam atandığını anımsatarak, "Dolayısıyla büyükşehir söz konusu olduğu ve mazbata iptali söz konusu olduğu için 5393 sayılı kanunun 45-46. maddesine göre İçişleri Bakanlığı yetkilidir, onlar birini görevlendireceklerdir. İçişleri Bakanımızın uhdesindedir bu süreç." diye konuşmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >