30 Mayıs 2019: 6 Başlıkta Türkiye'de ve dünyada öne çıkan haberler

Dün ne oldu?
Dün ne oldu?

30 Mayıs 2019 Çarşamba günü 'Türkiye'de ve dünyada hangi gelişmeler yaşandı?' 6 başlıkta sizler için özetledik.

6 başlıkta 29 Mayıs 2019 Çarşamba günü Türkiye'de ve dünyada öne çıkan haberleri derledik.

Otomobilde yeni dönem: "Honda, aynaları 'kamerayla' değiştirdi"

Honda, yeni kamera aynalarını iki ay önce gerçekleştirilen Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtmıştı.

Opsiyonel olarak tasarlandığı düşünülen aynalar, Honda’nın elektrikli aracı Honda E’nin dikiz aynası olarak kullanılacak.

Yeni kompakt kameralar, aynaların yerine oturtulacak ve sürücüler için de araç içinde gösterge panelinin her iki tarafında altı inçlik ekranlar olarak konumlanacak.

2019 Mekke Bildirgesi: Hangi çağrı yapıldı, neler öne çıktı?

Suudi Arabistan'da 27 farklı İslami grup ve mezhebe mensup 139 ülkeden bin 200 temsilci Suudi Arabistan Müftüsü öncülüğünde Mekke Bildirgesi'ni onayladı.

Bildiri hazırlanırken, İslam devletlerinin ilk anayasası kabul edilen Hz. Muhammed’in "Medine Vesikası"ndan ilham alındı.

İslamofobi ve nefret söylemiyle mücadelede en iyi yol olarak medeniyetler arası diyaloğun gösterildiği bildirgede, gerçek İslam'a göre meselelerin tarafsız ve ön yargılardan arındırılmış bir şekilde ele alınarak, ithamlara ve asılsız suçlamalara itibar etmemenin gerektiği kaydedildi.

Mekke Bildirgesi’nde ayrıca kadınların toplumdaki rollerinden dışlanması, aşağılanması ve küçük düşürülmesi, dini, bilimsel, siyasi, toplumsal ve diğer alanlarda karşılarına çıkan fırsatların engellenmesinin kabul edilemez olduğu bildirildi.

Milli füze Bora: İlk kez gerçek hedefe ateşlendi

Irak’ın kuzeyine düzenlenen ve son yılların en büyük operasyonlarından biri olan 'Pençe Harekatı' kapsamında yerli ve milli imkanlarla üretilen 'Bora' füzesi kullanıldı.

Pençe Harekatı'nda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 19 olurken operasyon kapsamında ilk kez kullanılan yerli ve milli olan balistik 'Bora' füzesi 280 kilometre üstü menzil alanı ve mükemmel ateş desteğiyle dikkati çekiyor.

2014 yılından beri envanterde olan Bora, 2016'dan itibaren Sinop'ta test edilmeye başlanmıştı. Bora füzesi, yüksek öncelikli hedefler üzerinde yoğun ve etkili ateş gücü oluşturabiliyor.

Google Haritalar şu an 40'tan fazla ülkede hız sınırlarını ve hız kameralarını gösteriyor

Google Haritalar'da iki hafta önce sunulan hız sınırı ve hız kameralarını özelliği artık 40'tan fazla ülkede kullanılabiliyor. Sürücüler rota oluşturduklarında hangi yolda kaç kilometre hız sınırı olduğunu ve hız kameralarının (mobil hız kameraları dahil) nerelerde bulunduğunu görebiliyor. Ayrıca, kullanıcıların etkileşim oluşturabileceği yeni seçenekler de harita uygulamalarına eklenmeye devam ediyor. Yani aslında yön bulma uygulamaları bu sayede birer sosyal ağa dönüşüyor.

Zümrüt Apartmanı'nı 'kirli gerçeklik' ile savundu: Peki, nedir bu 'kirli gerçeklik' akımı?

Çocuğa yönelik cinsel istismar ifadelerinin yer aldığı Zümrüt Apartmanı kitabının yazarı açılan soruşturma kapsamında tutuklanmış ancak yapılan adli işlemlerin ardından serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılan yazar Abdullah Şevki Yurtvermez'in savcılık ifadesi ortaya çıktı. 'Zümrüt Apartmanı' adlı kitabın yazarı, 'pedofili' ifadeler içeren bölümü, edebiyattaki 'kirli gerçeklik' akımı ile savundu. Şevki ifadesinde, söz konusu kitabı kirli gerçeklik adı verilen ABD’de yaygın olan akıma uygun olarak yazdığı, müstehcenlik ya da cinsel amaçla yazmadığını söylemesi oldu.

Waymo, Arizona'daki sürücüsüz kamyonları test etmeye başladı

Waymo, sürücüsüz kamyonlarını LIDAR, radar ve özel kameralarla topladığı verilerle kapsamlı bir testten geçiriyor. Son yapılan testler aslında gelinen aşamayı özetler nitelikte. Ayrıca geri bildirimler sayesinde kamyonların fren, manevra ve diğer detayları daha iyi analiz ediliyor. Kamyon taşımacılığının Amerikan ekonomisinin büyük bir parçası olduğu düşünüldüğünde Google'ın çatı şirketi aslında sürücüsüz araçlardan para kazanmanın yollarını arıyor da denilebilir.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >