4 aydır bitmeyen eylem: Hong Kong yine karıştı

Hong Kong yönetiminin Haziran ayında, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasayı gündeme getirmesinin ardından başlayan gösteriler 4 aydır devam ediyor.
Hong Kong yönetiminin Haziran ayında, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasayı gündeme getirmesinin ardından başlayan gösteriler 4 aydır devam ediyor.

Hong Kong yönetiminin Haziran ayında suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasayı gündeme getirmesinin ardından başlayan gösterilerde, dördüncü ay neredeyse geride kaldı. Suçluların Çin'e iadesine karşı sokağa çıkan göstericiler, bu yasanın geri çekilmesine rağmen bugün de hükümet karşıtı protestolara devam etti. Polis, göstericileri tespit edebilmek için mavi renkli tazyikli su kullandı.

Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı geri çekildi ancak eylemciler, Şemsiye Devrimi’nin 5’inci yıldönümü kapsamında, protestolara devam ediyor. Çok sayıda ofisin ve otellerin bulunduğu Queensway Plaza’da süren protestolarda, polis biber gazıyla eylemcilere müdahale etti. Queensway Plaza’da bulunan Pacific Place AVM’sinin önünde barikat kuran eylemciler, polisin ilerleyişini durdurmak için barikatları yaktı.

Polis göstericilere renkli su sıktı

Müdahale öncesinde göstericileri pankartlarla uyaran polis çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Polis tarafından yapılan açıklamada ağır yaralı bulunmadığı belirtildi. Tazyikli suyun mavi renkte olduğunu açıklayan yetkililer bu sayede göstericilerin daha kolaylıkla yakalanabileceğini açıkladı. Güvenlik güçleri Çin'in kuruluşu olarak kutlanan 1 Ekim'de gösterilerin daha yoğun yaşanabileceğini açıkladı.

Polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti -DHA
Polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti -DHA

Protestolar neden devam ediyor?

Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran tasarı, protestoların 13'üncü haftasında geri çekilmişti. Ancak eylemciler, bunun çok geç alınmış bir karar olduğunu ve protestoların, tasarının önüne geçtiğini savunarak, diğer talepleri için eylemlerini sürdürüyor.

Göstericiler gözaltına alındı -DHA
Göstericiler gözaltına alındı -DHA

  • Ne olmuştu?
  • Hong Kong'daki göstericilerin geniş çaplı protestoları, suçluların Çin'e, Makao Özel İdari Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesi tasarısına karşı haziranda başladı. Hong Konglu 20 yaşındaki gencin geçen yıl martta Tayvan'a birlikte seyahate gittiği kız arkadaşını öldürmesi ve sonrasında Tayvan makamlarının katil zanlısını Hong Kong'dan istemesi sonucunda ortaya çıktı.
  • Tayvan ile iade anlaşması bulunmayan Hong Kong bu tasarıyla Tayvan, Makao ve Çin'e cinayet başta olmak üzere ağır kriminal suçluların iadesini amaçlıyor. Söz konusu tasarı, 3 Nisan'da Hong Kong yerel meclisine sunuldu ancak ilave revizeler gerek görülmesi nedeniyle geçmedi.
  • Hong Kong'da göstericilerin tasarıya itirazının altında ise daha önce Hong Kong yerel meclisinde delegelerin yemin metnine müdahale eden, Çin milli marşı ve bayrağına saygı gösterilmesini sağlamak amacıyla kanun çıkaran Pekin yönetimin, tasarının içeriğini bölgedeki siyasi muhalifleri de içerecek şekilde genişletebileceği endişesi yatıyor.
  • Protestocular, tasarının tamamen iptalini sağlayarak Hong Kong'daki siyasi muhaliflerin Çin'e iadesinin önünü kesmeye çalıştıklarını savunuyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >