5 Maddede Afrin ve El -Bab operasyonlarının kahramanı İsmail Metin Temel

Korgeneral İsmail Metin Temel
Korgeneral İsmail Metin Temel

Afrin Operasyonu'nu ve daha öncesinde yapılan Fırat Kalkanı Harekatı'nı yöneten
Korgeneral İsmail Metin Temel hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

İşte 5 maddede Afrin ve El-Bab Operasyonlarının kilit ismi Korgeneral İsmail Metin Temel

Askeri hayatının tamamını terörle mücadele harekatında geçirmiştir

                                    Özel Kuvvetlerde, Bolu ve Kayseri Komando tugaylarında görev yapmış olan Temel Paşa, Kuzey Irak’takiler de dahil terörle mücadelede çok sayıda operasyona katılmış tecrübeli bir komutandır. 2012 yılında Hakkari'de terör olayları artınca hemen Yüksekova’da konuşlu 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı olarak atanan Metin Paşa daha sonra Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığına atanmıştı. Metin Paşa'nın görev yaptığı birliklerin hepsi doğrudan terörle mücadele harekatı görevi olan birliklerdir. Kısacası İsmail Metin Temel'in askeri kariyerinin neredeyse tamamı terörle mücadele harekatlarında geçmiştir.
Askeri hayatının tamamını terörle mücadele harekatında geçirmiştir Özel Kuvvetlerde, Bolu ve Kayseri Komando tugaylarında görev yapmış olan Temel Paşa, Kuzey Irak’takiler de dahil terörle mücadelede çok sayıda operasyona katılmış tecrübeli bir komutandır. 2012 yılında Hakkari'de terör olayları artınca hemen Yüksekova’da konuşlu 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı olarak atanan Metin Paşa daha sonra Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığına atanmıştı. Metin Paşa'nın görev yaptığı birliklerin hepsi doğrudan terörle mücadele harekatı görevi olan birliklerdir. Kısacası İsmail Metin Temel'in askeri kariyerinin neredeyse tamamı terörle mücadele harekatlarında geçmiştir.
15 Temmuz gecesi ilk öldürülmek istenen komutanlar arasındaydı

                                    Türkiye, İsmail Metin Temel ismini ilk duyduğunda takvimler 15 Temmuz Darbe Girişiminin hemen ertesi gününü gösteriyordu.  2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel FETÖ'nün bir numaralı hedeflerinden biriydi. TSK'daki yapılanmaya karşı çıktığı için hedefe konan İsmail Metin Temel için darbe girişim gecesinde suikast girişiminde de bulunmuşlardı. Silopi Özel Kuvvetler Üssü’nde görevli 8 kişilik suikast timi 15 Temmuz gecesi helikopterle havalanmıştı. Helikopteri şüpheli bulan Temel birliğine inmesine izin vermemiş ve askerler suikastçileri püskürtmüştü. FETÖ'yle mücadelede ön saflarda yer alan Korgeneral İsmail Metin Temel, son YAŞ'ta korgeneral rütbesindeyken terfisi 3 yıl erkene alınarak 2’nci Ordu Komutanlığına getirildi.
15 Temmuz gecesi ilk öldürülmek istenen komutanlar arasındaydı Türkiye, İsmail Metin Temel ismini ilk duyduğunda takvimler 15 Temmuz Darbe Girişiminin hemen ertesi gününü gösteriyordu. 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel FETÖ'nün bir numaralı hedeflerinden biriydi. TSK'daki yapılanmaya karşı çıktığı için hedefe konan İsmail Metin Temel için darbe girişim gecesinde suikast girişiminde de bulunmuşlardı. Silopi Özel Kuvvetler Üssü’nde görevli 8 kişilik suikast timi 15 Temmuz gecesi helikopterle havalanmıştı. Helikopteri şüpheli bulan Temel birliğine inmesine izin vermemiş ve askerler suikastçileri püskürtmüştü. FETÖ'yle mücadelede ön saflarda yer alan Korgeneral İsmail Metin Temel, son YAŞ'ta korgeneral rütbesindeyken terfisi 3 yıl erkene alınarak 2’nci Ordu Komutanlığına getirildi.
Şehit askerine verdiği sözü 11 yıldır yerine getiriyor

                                    Korgeneral İsmail Metin Temel, Şırnak'ta çatışırken kendini feda eden bir askere verdiği sözü 11 yıldır yerine getiriyor. Şehit asker son nefesinde karşısında bulduğu komutanından 'annesine bakılmasını' istemişti. İşte İsmail Metin Temel ve şehit olan asker arasında geçen diyalog:Saatlerce süren çatışmada silahlar ölüm kusarken, PKK’lıların attığı bir el bombası komandoların bulunduğu mevziye düşüyor. Bombayı gören Şırnaklı 21 yaşındaki Şeref Bulut hiç tereddüt etmeden arkadaşlarının üzerine kapaklanıp vücudunu siper ediyor.  “Komutanım, anam, ailem sizlere emanet” Ağır yaralı olarak Şırnak’taki askeri hastaneye kaldırılan Şeref Bulut son nefesini verirken de yanı başındaki Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Metin Temel’e şu sözleri fısıldıyor:
“Komutanım, anam, ailem sizlere emanet.”
Şırnaklı Şeref ertesi gün bütün komutanlarının ve hemşerilerinin katıldığı bir törenle doğduğu topraklarda sonsuzluğa uğurlanıyor. Ay yıldızlı bayrağa sarılı tabutunun başındaki komutanı da onun 21 yıllık özgeçmişini okudu. Kendini feda eden Şehit Şeref Bulut 1986’da Şırnak’ın Uludere İlçesi Şenoba beldesinde dünyaya gelmişti. 30 Kasım 2006’da asker olmuş 2007 yılında şehit düşmüştü.Korgeneral İsmail Metin Temel şehide son nefesinde verdiği 'anam size emanet' sözünün gereğini 11 yıldır yerine getiriyor. En son 2011 yılında şehidin annesi Hatun Bulut'un evine gitmişti. Oğlunun komutanına sarılarak ağlayan anne Hatun Bulut, Kürtçe olarak “Allah sizleri bu topraklardan eksik etmesin” diye dua etmişti. Şeref Bulut’un Uludere’deki ağabeyi Sadık Bulut da komutanı bir ağabey ve baba gibi gördüklerini belirterek, şöyle konuşuyor: “Kardeşim komutanını çok severdi ve bize hep anlatırdı haklıymış. Kardeşim şehit düştükten sonra komutanı bizi hiç yalnız bırakmadı, gittiği her yerden aradı, ‘eksiğiniz, ihtiyacınız var mı’ diye sordu. Biz de onu bir ağabey, baba gibi bildik.
Şehit askerine verdiği sözü 11 yıldır yerine getiriyor Korgeneral İsmail Metin Temel, Şırnak'ta çatışırken kendini feda eden bir askere verdiği sözü 11 yıldır yerine getiriyor. Şehit asker son nefesinde karşısında bulduğu komutanından 'annesine bakılmasını' istemişti. İşte İsmail Metin Temel ve şehit olan asker arasında geçen diyalog:Saatlerce süren çatışmada silahlar ölüm kusarken, PKK’lıların attığı bir el bombası komandoların bulunduğu mevziye düşüyor. Bombayı gören Şırnaklı 21 yaşındaki Şeref Bulut hiç tereddüt etmeden arkadaşlarının üzerine kapaklanıp vücudunu siper ediyor. “Komutanım, anam, ailem sizlere emanet” Ağır yaralı olarak Şırnak’taki askeri hastaneye kaldırılan Şeref Bulut son nefesini verirken de yanı başındaki Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Metin Temel’e şu sözleri fısıldıyor: “Komutanım, anam, ailem sizlere emanet.” Şırnaklı Şeref ertesi gün bütün komutanlarının ve hemşerilerinin katıldığı bir törenle doğduğu topraklarda sonsuzluğa uğurlanıyor. Ay yıldızlı bayrağa sarılı tabutunun başındaki komutanı da onun 21 yıllık özgeçmişini okudu. Kendini feda eden Şehit Şeref Bulut 1986’da Şırnak’ın Uludere İlçesi Şenoba beldesinde dünyaya gelmişti. 30 Kasım 2006’da asker olmuş 2007 yılında şehit düşmüştü.Korgeneral İsmail Metin Temel şehide son nefesinde verdiği 'anam size emanet' sözünün gereğini 11 yıldır yerine getiriyor. En son 2011 yılında şehidin annesi Hatun Bulut'un evine gitmişti. Oğlunun komutanına sarılarak ağlayan anne Hatun Bulut, Kürtçe olarak “Allah sizleri bu topraklardan eksik etmesin” diye dua etmişti. Şeref Bulut’un Uludere’deki ağabeyi Sadık Bulut da komutanı bir ağabey ve baba gibi gördüklerini belirterek, şöyle konuşuyor: “Kardeşim komutanını çok severdi ve bize hep anlatırdı haklıymış. Kardeşim şehit düştükten sonra komutanı bizi hiç yalnız bırakmadı, gittiği her yerden aradı, ‘eksiğiniz, ihtiyacınız var mı’ diye sordu. Biz de onu bir ağabey, baba gibi bildik.
Fırat Kalkanı Operasyonu'nun kahramanı

                                    Türkiye’nin maruz kaldığı saldırılar, özellikle sınır illeri olmak üzere ülke genelindeki vatandaşlarının can güvenliğini tehdit ediyordu. Güneyinde PYD ve DEAŞ’ın etkin olması, Türkiye’yi harekete geçirdi ve tüm bu olaylar neticesinde 24 Ağustos 2016 sabahı, TSK tarafından Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, ‘Fırat Kalkanı’ Harekatı başlatıldı. 24 Ağustos 2016 tarihinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtında 71 askerimiz şehit oldu. El Bâb, TSK ve ÖSO ile DEAŞ arasında yaşanan çatışmaların ardından 24 Şubat 2017 tarihinde kontrol altına alındı.İsmail Metin Temel Fırat Kalkanı harekatını yöneten komutandı.
Fırat Kalkanı Operasyonu'nun kahramanı Türkiye’nin maruz kaldığı saldırılar, özellikle sınır illeri olmak üzere ülke genelindeki vatandaşlarının can güvenliğini tehdit ediyordu. Güneyinde PYD ve DEAŞ’ın etkin olması, Türkiye’yi harekete geçirdi ve tüm bu olaylar neticesinde 24 Ağustos 2016 sabahı, TSK tarafından Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, ‘Fırat Kalkanı’ Harekatı başlatıldı. 24 Ağustos 2016 tarihinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtında 71 askerimiz şehit oldu. El Bâb, TSK ve ÖSO ile DEAŞ arasında yaşanan çatışmaların ardından 24 Şubat 2017 tarihinde kontrol altına alındı.İsmail Metin Temel Fırat Kalkanı harekatını yöneten komutandı.
Zaferle sonuçlanan Zeytin Dalı Harekatı'nın mimarlarından

                                    Zeytin Dalı Harekâtı, 20 Ocak 2018'de başladı. 26 Mart 2018'e kadar Afrin'in belde merkezleri ile 282 köy, 6 köy altı yerleşim, stratejik 23 dağ veya tepe, 1 baraj, 1 havaalanı ve 1 üssün de dahil olduğu 50 stratejik nokta; toplam 332 bölge Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusutarafından kontrol altına alındı. 18 Mart'ta Afrin kent merkezi, 24 Mart 2018'de ise Afrin ilçesinin tamamı Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli ÖSO güçleri tarafından ele geçirildi. Bu zaferin mimarlarının başında El Bab'ta olduğu gibi İsmail Metin Temel paşa vardı.
Zaferle sonuçlanan Zeytin Dalı Harekatı'nın mimarlarından Zeytin Dalı Harekâtı, 20 Ocak 2018'de başladı. 26 Mart 2018'e kadar Afrin'in belde merkezleri ile 282 köy, 6 köy altı yerleşim, stratejik 23 dağ veya tepe, 1 baraj, 1 havaalanı ve 1 üssün de dahil olduğu 50 stratejik nokta; toplam 332 bölge Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusutarafından kontrol altına alındı. 18 Mart'ta Afrin kent merkezi, 24 Mart 2018'de ise Afrin ilçesinin tamamı Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli ÖSO güçleri tarafından ele geçirildi. Bu zaferin mimarlarının başında El Bab'ta olduğu gibi İsmail Metin Temel paşa vardı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >