AB ve İngiltere arasındaki Brexit sonrası 'vizesiz seyahat' onaylandı

Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği bayrakları Brüksel'de görünüyor.
Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği bayrakları Brüksel'de görünüyor.

Avrupa Parlamentosu, Brexit sonrası AB ve İngiliz vatandaşlarına karşılıklı vizesiz seyahat hakkı verilmesine ilişkin düzenlemeye onay verdi. Düzenleme Genel kurul'da 81'e karşı 502 oyla kabul edilirken, Brexit'in ardından AB ve İngiltere arasındaki seyahatlerde vatandaşlar karşılıklı 180 gün içinde, 90 günlük vizesiz giriş imkanından yararlanabilecek.

Avrupa Parlamentosu (AP), İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının (Brexit) ardından vatandaşlara karşılıklı olarak vize muafiyeti sağlanmasına yönelik düzenlemeyi onayladı.

502 oyla kabul edildi

Brüksel'de bir araya gelen AP Genel Kurulu, Brexit sonrası İngiltere ve AB vatandaşlarının vizesiz seyahat düzenlemesini ele aldı.

Brexit sonrasında İngiltere ve AB arasında vatandaşlara karşılıklı olmak şartıyla vize uygulanmamasına yönelik düzenleme Genel kurul'da 81'e karşı 502 oyla kabul edildi.

180 gün içinde 90 günlük vize imkanı

Düzenlemeye göre, Brexit'in ardından AB ve İngiltere arasındaki seyahatlerde vatandaşlar karşılıklı 180 gün içinde, 90 günlük vizesiz giriş imkanı bulacak.

Düzenlemenin AB Konseyi'nde resmen onaylanması ve 12 Nisan tarihinden önce AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanarak yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Brexit müzakerecisi Michel Barnier
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Brexit müzakerecisi Michel Barnier

AP'de kabul edilen diğer uygulamalar

AP, Schengen bölgesindeki iç sınır kontrollerinin 6 ay yerine 2 ay süreyle uygulanmasını ve uygulamanın en fazla 1 yıl boyunca geçerli olması talebini yineledi.

AP ve AB Konseyi arasında konuya ilişkin müzakerelerin askıya alınmasının ardından, Schengen bölgesinde iç sınır kontrollerine ilişkin tekrar bir metin onaylandı. AP üyeleri tarafından 205'e karşı 339 oyla kabul edilen metinde, Schengen bölgesi ülkelerinin iç sınır kontrollerini 6 ay yerine 2 aylığına uygulamaları talep edildi.

Metinde, Schengen bölgesindeki iç sınır kontrollerinin 2 yıl yerine en fazla 1 yıl süreyle uzatılması çağrısı da yer aldı.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven (solda), Brüksel'de Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani (sağda) ile görüştü.
İsveç Başbakanı Stefan Löfven (solda), Brüksel'de Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani (sağda) ile görüştü.
  • AB'de düzensiz göçmen krizinin 2015'te patlak vermesinin ardından halihazırda Schengen bölgesinde Avusturya, Almanya, Danimarka, İsveç ve AB üyesi olmayıp Schengen sisteminde yer alan Norveç'te iç sınır kontrolleri bulunuyor. Fransa da terör tehdidi nedeniyle sınır kontrolü uygulayan Schengen ülkeleri arasında yer alıyor.

Babalık izni 10 gün oldu

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde doğumun ardından en az 10 günlük babalık izni verilmesine yönelik düzenlemeyi onayladı.

Doğum ve babalık iznine yönelik yeni şartlar getiren düzenleme, Genel Kurul'da 82'ye karşı 490 oyla kabul edildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >