ABD ara seçimleri Trump için sonun başlangıcı mı?

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da ara seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da ara seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD'de geçtiğimiz gün sonuçlanan ara seçimler, Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçilerin yönettiği bir dönemin resmen sona ermesiyle tamamlandı. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçiren Demokratlar, Başkan Trump'ın azledilmesi, göçmen politikası sağlık ve emekliler gibi konularda alınacak kararlarda önemli bir konuma yükselmiş oldu. Peki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'ni Demekrotlara kaptıran Trump için sonuçlar neyi ifade ediyor?

ABD'deki ara seçimin sonucunda Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirdi. ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçilerin ülkeyi birlikte yönettiği bir devir resmen sona erdi.

Trump ara seçimlerle aslında ne kaybetti?

ABD Başkanı Trump, 2 yıllık başkanlığı boyunca Kongre'nin (Temsilciler Meclisi ve Senato) kendi partisinin kontrolünde olmasının faydasını her daim gördü, genellikle politikalarına büyük destekler aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, ara seçimlerden sonra Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.
ABD Başkanı Donald Trump, ara seçimlerden sonra Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

İşler değişiyor

İki ay içinde göreve başlayacak Demokratların kontrolündeki yeni Temsilciler Meclisi ise işleri değiştirecek.

Demokratların denetleme gücü

İki yıldır göç karşıtı sert düzenlemeler, Hasta Koruma ve Ekonomik Bakım Yasası'nın (Obamacare) kaldırılması ve sosyal programlara kesintiler gibi yasalar çıkaran Temsilciler Meclisi'nin artık 'ilerici' politikalar üretmesi bekleniyor.

Yeni dönemde Temsilciler Meclisi Başkanı olması beklenen Nancy Pelosi'ye göre çıkarmak istedikleri ilk yasa hükümet etiği ve seçim reformuyla ilgili olacak.

ABD Kongresi'ndeki koltuk dağılımı.
ABD Kongresi'ndeki koltuk dağılımı.

Temsilciler Meclisi karar için yeterli mi?

Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çıkaracağı yasalar Senato engeline takılacak olsa da 2020'deki başkanlık seçimini kazanmaları durumunda nasıl bir yönetim sergileyeceklerini gösterme imkanına sahipler.

Trump'ın istediği yasaları Temsilciler Meclisi'nden geçirmesinin tek yolu iki partinin de desteğini almak.

Son aylarını ülke çapında mitinglerde siyasi rakiplerine sert ifadeler ve aşağılayıcı sözler yönelterek geçiren Trump'ın bu destekleri alıp alamayacağı tartışma konusu.

ABD Başkanı Trump, CNN muhabiriyle bir tartışma yaşadı.
ABD Başkanı Trump, CNN muhabiriyle bir tartışma yaşadı.
  • Trump'ı kısa vadede en çok rahatsız edecek şey, Demokratların artık hükümeti denetleme konusunda daha fazla güce sahip olması.

Azil işlemi için salt çoğunluk gerek

2016'daki başkanlık seçimine Rusya'nın müdahalesine dair soruşturma yürüten Temsilciler Meclisiİstihbarat Komitesi, Donald Trump'a karşıtı Adam Schiff'in kontrolü altına girecek. Schiff, Trump'ın yurt dışındaki finansal anlaşmalarını daha fazla sorgulama sözü vermişti.

ABD Başkanı'nın liberal karşıtlarının "kutsal kasesi" olan Trump'ın vergi beyannamesinin açıklanmasına az zaman kaldı. Temsilciler Meclisi'nin merceği altına girecek tek kişi Donald Trump olmayacak. İçişleri Bakanı Ryan Zinke, kendi şirketinin çıkarına olan resmi işlemler yapma suçlamasıyla incelemeye alınacak kişilerden ilki olabilir.

Trump'ın Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği toplantı sırasında gerginlik hat safhadaydı.
Trump'ın Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği toplantı sırasında gerginlik hat safhadaydı.

Trump'ın görevinden azledilmesi ihtimali

Bir ABD başkanını görevden azletme sürecinin ilk adımı Temsilciler Meclisi'nde salt çoğunluk ile atılabiliyor.

Demokratların Kongre'deki liderleri bugüne kadar bu adımı atma ihtimallerini öne çıkarmayan açıklamalarda bulundu. Fakat Özel Yetkili Savcı Robert Mueller önümüzdeki haftalar veya aylarda Rusya ile Trump'ın 2016'daki seçim kampanyası döneminde anlaştığını ortaya çıkarırsa, bu durumun hızla değişmesi düşünülüyor.

Trump'ın yeniden seçilme ihtimali

Ara seçim sonuçları Kongre'yi hangi partinin kontrol ettiğinin ötesinde, Trump'ın siyasi gücüne ve tekrar seçilme ihtimaline daha büyük etkilerde bulunması yüksek ihtimal.

İki yıl boyunca ülkesini yönetirken sadık kitlesini ticaret, göç ve dış politika gibi konularda hem yasalar hem de söylemlerle tatmin etmiş görünüyor.

Böylece popüler olduğu eyaletlerde Senato sandalyelerini kazandı ama diğer yerlerde bu etkiyi görmek mümkün değildi. Trump'ın stratejisi, geleneksel olarak Cumhuriyetçi olan zengin, yüksek eğitimli nüfustaki oyunu kaybetmesine yol açtı. 2016'da Trump'a oy veren bu kitleler iki yıl içinde desteklerini çekmiş oldu.

Eğer bu eğilim devam ederse Arizona, Pensilvanya ve Michigan gibi eyaletler 2020'deki başkanlık seçiminde Trump'a destek vermeyebilir.

Trump'a, Başkan Yardımcısı Mike Pence eşlik etti.
Trump'a, Başkan Yardımcısı Mike Pence eşlik etti.

Kayıp büyük oldu

Trump bugüne kadar Kongre üyelerinin ölmesi gibi durumlarda düzenlenen özel seçimleri kazanmakla övünüyordu, fakat ülkenin dört bir yanında seçmenler sandığa gittiğinde yaşadığı kaybın boyutu da büyük oldu.

Durumu kullanabilir

Öte yandan uzmanlar, Temsilciler Meclisi'nin kontrolünün Demokratlara geçmesinin Trump için olumlu bir yanı da olabileceğini savunuyor. Artık ekonomi kötüye gittiğinde suçlayacak birilerinin olacağını söyleyen uzmanlar, üstelik ekonomik döngüleri göz önünde bulundurunca ekonominin kötüleşme ihtimalinin de olduğuna değiniyorlar.

Artık önümüzdeki iki yıl boyunca istediği şeyleri yapamamasının bir bahanesi olacak ve seçim meydanlarında bu durumu kullanacak.

Trump kendini Bill Clinton ve Barack Obama ile de kıyaslayabilir. İki lider de ikinci başkanlık seçimlerini kazanmadan önceki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kaybetmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >