ABD Dışişleri'nden Afrin için PKK itirafı

arşiv
arşiv

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye'nin Afrin operasyonuyla ilgili açıklama yaparken bölgedeki PYD/PKK unsurları için "YPG" yerine doğrudan "PKK" ifadesini kullandı.” Türkiye gözünü DEAŞ’tan ayırdı, PKK’nın peşine düştü." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, basın brifinginde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasındaki telefon görüşmesinin ardından gazetecilerin açıklama krizine ilişkin sorularını yanıtladı.

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre Nauert, Beyaz Saray açıklamasının hem Başkan Trump’ın hem de Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Suriye’ye ilişkin olağanüstü kaygılarını net bir biçimde ortaya koyduğunu savundu.

Türkiye’nin dünkü Beyaz Saray açıklamasında Trump-Erdoğan arasında geçen görüşmenin detaylarının var olandan farklı aksettirildiğinden yola çıkarak yaptığı itirazlar için ne diyeceksiniz?

“Beyaz Saray’dan yapılan açıklama çok belirgin, detaylı ve sağlam. Beyaz Saray açıklaması, hem Başkan Trump’ın hem de Dışişleri Bakanı Tillerson’ın kuzeybatı Suriye’deki Afrin bölgesine dair olağanüstü kaygılarını dile getirdi. Hem Başkan Trump hem de Dışişleri Bakanı Tillerson’ın bu konuda net olduğunu düşünüyorum. Dışişleri Bakanımız Tillerson yakın zamanda Türk Dışişleri Bakanı ile hem telefonda hem yüz yüze görüşmeler yaptı ve bu görüşmelerde bölgedeki tansiyonun düşürülmesini istediğimizi açıkça dile getirdi. Suriye ölçeğinde nisbeten güvenli olmuş bir bölgeden bahsediyoruz ama şu an durum tamamen başka.

Türkler, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın kendilerine önerdiği Suriye’de 39 kilometrelik güvenli bölge önerisini kabul etmediklerini söylüyor. Tillerson ise böyle bir teklifte bulunulmadığını söylüyor. Hangisi doğru?

“Sayın Bakan kendisi pek çok opsiyonun görüşüldüğünü ancak bir teklifte bulunulmadığını söyledi. Biz bu açıklamanın arkasındayız. Aynı zamanda Başkan Trump’ın Türkiye’ye Afrin bölgesinde tansiyonun tırmandırılmaması için yaptığı uyarının da arkasındayız. Bakan Tillerson’ın söylediği gibi Türklerle pek çok opsiyon tartışılıyor ancak resmi bir öneri yapılmadı. Bakanımız NATO müttefikimiz olan Türkiye’nin neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışıyordu. Aynı Kürtlerle konuştuğunda yaptığı gibi, aynı bugün Neçirvan Barzani ile görüşmesinde yaptığı gibi. Tüm taraflarla konuşarak kimin neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışıyor.”

Türk tarafı size Menbiç’e girilmeyeceği konusunda garanti verdi mi?

Garanti verdiklerini söyleyemem. Durumu yakından takip ediyoruz.

Dışişleri Bakanlığı’daki kamerasız brifingin ardından Nauert bir de yabancı basın merkezinde kameralı basın toplantısı düzenledi. Trump-Erdoğan görüşmesine ilişkin Beyaz Saray açıklaması burada da Nauert’e soruldu. Beyaz Saray açıklamasını satır satır okuyan Nauert, “Biz Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray olarak açıklamanın arkasındayız. Başkan Trump Erdoğan’a karşı açık ve sert oldu” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >