ABD eski Başkanı Reagan'ın Afrikalılara yönelik ırkçı ifadeleri ortaya çıktı

Ronald Reagan
Ronald Reagan

● ABD eski Başkanı Ronald Reagan'ın Birleşmiş Milletler'deki Afrikalı delegeler için 'maymun' ifadesini kullandığı ses kaydı ortaya çıktı.

● The Atlantic'in haberine göre Reagan bu ifadeleri daha sonra ABD Başkanı olacak Richard Nixon ile yaptığı telefon görüşmesinde kullanıyor.

● Telefon görüşmesinin kaydı New York Üniversitesi'nde Tarih bölümü öğretim üyelerinden Prof. Tim Naftali tarafından ortaya çıkarıldı.

● ABD eski başkanlarından Nixon'ın da Reagan dönemininin dışişleri bakanıyla yaptığı konuşmanın kaydı ortaya çıktı. Nixon Reagan'la telefon görüşmesini atıfta bulunarak "Onları görmüş... O yamyamları dün akşam televizyonda görmüş. 'Tanrım, ayakkabı giymiyorlardı ve ABD de gidip kaderini bunların eline teslim ediyor' dedi" ifadelerini kullanıyor.

ABD eski Başkanı Ronald Reagan'ın Birleşmiş Milletler'deki Afrikalı delegeler için 'maymun' ifadesini kullandığı ses kaydı ortaya çıktı.

Reagan 1971'de Kaliforniya valisiyken yaptığı telefon görüşmesinde "Şu Afrika ülkelerinden gelen maymunlara bakıyorum da, lanet olsun onlara... Hâlâ ayakkabıların içinde rahat edemiyorlar" diyor.

ABD eski Başkanı Ronald Reagan
ABD eski Başkanı Ronald Reagan

Reagen bu ifadeleri ABD'nin bir diğer eski başkanı olan Watergate skandalından sonra görevinden istifa etmek zorunda kalan Richard Nixon ile yaptığı telefon görüşmesinde de kullanıyor. Nixon ırkçı ifadelere gülerek karşılık veriyor.

Kayıtlar nasıl ortaya çıktı?

Telefon görüşmesinin kaydı New York Üniversitesi'nde Tarih bölümü öğretim üyelerinden Prof. Tim Naftali tarafından ortaya çıkarıldı. Naftali 2007 - 2011 arasından Nixon Başkanlık Kütüphanesi'nin direktörlüğünü yapmıştı.

Tarihçi akademisyenin The Atlantic'e yazdığı analize göre görüşme kaydı, ırkçı ifadeler çıkarıldıktan sonra Ulusal Arşivler tarafından 2000 yılında yayımlandı.O tarihte Reagan hala hayattaydı.

Nixon da ırkçı ifadeler kullanmış

Reagan'ın 2004'te ölmesinin ardından bir ABD mahkemesi kayıtlarının yeniden incelenmesi yönünde karar verdi:

  • "Regan'ın 2004'te ölümüyle mahremiyet kaygıları ortadan kalkmıştı. Geçen yıl araştırmacı olarak Reagan'ın dahil olduğu görüşmelerin yeniden incelenmesini talep ettim. Ardından Ulusal Arşivler, Ekim 1971'deki görüşmenin tamamını internette yayımladı"

Nixon dönemin dışişleri bakanıyla yaptığı konuşmanın kaydı da ortaya çıktı.

Nixon Reagan'la telefon görüşmesini atıfta bulunarak "Onları görmüş... O yamyamları dün akşam televizyonda görmüş. 'Tanrım, ayakkabı giymiyorlardı ve ABD de gidip kaderini bunların eline teslim ediyor' dedi" ifadelerini kullanıyor.

Prof. Naftali, Reagan'ın ses kayıtlarının daha sonra başkan olduğunda 1970'lerde Rodezya ve Güney Afrika'daki aparteid verdiği desteği de açıkladığını vurguluyor.

Trump da ırkçılıkla suçlanıyor

Geçtiğimiz günlerde ABD Temsilciler Meclisi Başkan Donald Trump'ın 4 kadın Kongre üyesini hedef alan, "ırkçı" olarak nitelendirilen Twitter paylaşımlarını kınayan karar tasarısını oylamıştı. Demokratların çoğunluk olduğu Temsilciler Meclisi'nde oylanan karar tasarısı 187'ye karşı 240 oy ile kabul edilmişti.

Trump'ın kınandığı tasarıda 'göçün Amerikan tarihinin her bir aşamasını tanımladığı' belirtilmişti.

Trump ne demişti?

ABD Başkanı Trump, paylaştığı Twitter mesajlarında ABD vatandaşı olan 4 Kongre üyesinin ülkeyi terk edebileceğini söylemişti. Trump'ın paylaşımları büyük tepki çekmiş Trump ırkçılıkla suçlanmıştı.

Sosyal medya paylaşımında dört kadın vekilin ABD'nin nasıl yönetilmesi gerektiğini söylemesini ‘ilginç’ bulduğunu belirten Trump, "Neden bu kadınlar ülkelerine gidip, geldikleri bozuk ve suçla kuşatılmış ülkeleri düzeltmiyor? Sonra geri gelin ve nasıl olduğunu bize gösterin. Bu yerlerin sizin yardımınıza ihtiyacı var ve işinizi bitirip hızla geri dönebileceğinizi sanmıyorum. Eminim (Temsilciler Meclisi Başkanı) Nancy Pelosi, ücretsiz seyahat ayarlamaktan mutluluk duyar." paylaşımında bulunmuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump'a yanıt vererek "Yapılan bu yorumlar utanç verici ve korkunç ve bu yorumlar ırkçı" dedi.

(Soldan sağa) Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar ve Alexandria Ocasio-Cortez
(Soldan sağa) Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar ve Alexandria Ocasio-Cortez

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Sevmiyorsanız bu ülkeyi terk edip geldiğiniz yere dönebilirsiniz" dediği Müslüman kadın Kongre üyeleri Ilhan Omar ve Rashida Tlaib'in yanı sıra Alexandria Ocasio-Cortez ve Ayanna Pressley düzenledikleri ortak basın toplantısında Trump'ın sözlerinin gündemi saptırma çabası olduğunu vurgulayıp, "Trump sadece bizi değil, çok sayıda insanı ötekileştirip susturmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Trump daha önce de ırkçılıkla suçlanmıştı

ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat Partili Kongre üyesi dört kadın hakkında yazdığı tweetlerin ardından ırkçılıkla suçlandı.

Bu durum Trump'ın azınlıkları-göçmenleri hedef gösterdiği ilk olay değil zira Trump daha önce de ABD eski Başkanı Barack Obama'nın ülke dışında doğduğuna dair doğru olmayan ifadeler kullanmıştı.

Yine Trump, 2016 ABD Başkanlık yarışının ilk günlerinde çoğu Meksikalı göçmen için "tecavüzcü" ifadesini kullandı.

New York Times Haziran 2017'de Oval Ofis'teki bir görüşme sırasında Trump ABD'yi bir kere gören Nijeryalıların "Afrika'daki barakalarına geri dönmeyeceğini" söylediğini yazdı.

Trump, 2018'de ise ABD'ye göç veren El Salvador, Haiti ve Afrika ülkeleri için "bok çukuru ülkeler" ifadesini kullandı. Trump'ın hedef aldığı ve tamamı Demokrat Parti'nin yüksek profilli politikacıları olan kadınlar "ekip" olarak biliniyor.

Ülkeye 12 yaşında sığınmacı olarak gelen Ilhan Omar ile ABD'de doğan Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib ve Ayanna Pressley Trump tarafında sıkça hedef alınıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >