ABD Senatosu’nda Kaşıkçı oturumu: CIA Direktörü oturuma katılmadı

Arşiv
Arşiv

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve ABD Savunma Bakanı Mattis Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nu Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında Suudi Arabistan’la ilişkiler ve Yemen savaşı konusunda bilgilendirdi. Pompeo, senatörlere Suudi Arabistan’a karşı adım atılması durumunda Amerika’nın ulusal güvenliğinin tehlikeye gireceği uyarısında bulundu. Oturuma CIA Başkanı Gina Haspel’ın katılmaması bazı senatörlerin tepkisini çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Jim Mattis Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nu Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında Suudi Arabistan’la ilişkiler ve Yemen savaşı konusunda bilgilendirdi. Senatörler ayrıca, CIA Başkanı'nın toplantıya katılmamasını sert bir şekilde eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Senatörler CIA Başkanı’nın oturuma katılmamasına tepkili

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Savunma Bakanı Mattis’in senatörlere bilgi vermesi sonrasında oturuma katılan senatörler gazetecilerin sorularını yanıtladı. Brifing basına kapalı ve gizli bir oturum olduğu için senatörler brifingin içeriğine girmedi; ancak iki bakanının yaptığı açıklamalardan tatmin olmadıklarını dile getirdiler.

 CIA Direktörü Gina Haspel, Cemal Kaşıkçı cinayetinin kanıtları incelemiş bir isim.
CIA Direktörü Gina Haspel, Cemal Kaşıkçı cinayetinin kanıtları incelemiş bir isim.
  • Senatörler CIA Başkanı Gina Haspel’in oturuma katılmamasını da eleştirdi. Amerikan istihbarat yetkilileri Kaşıkçı cinayetinden en azından Muhammed bin Selman’ın haberdar olduğu kanısına varmış; ancak CIA’in konuyla ilgili bulguları kamuoyu ile paylaşılmamıştı.

Senato Çoğunluk lideri Mitch McConnell Amerika’nın Suudilere karşı bir tür cevap vermesi gerektiğini savundu. Cumhuriyetçi Senatör “CIA’in temel olarak doğruladığı olay Amerika’nın değer verdiği ve temsil ettiği ilkelerle tamamen zıt bir durum. Uygun yanıtın ne olacağını görüşüyoruz” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham: CIA tarafından bilgilendirilme imkanım elimden alınamaz

Suudi Arabistan’a bugüne kadar en sert tepkiyi veren senatörlerden biri deneyimli Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham. Graham, Suudi Arabistan konusundaki tasarı dahil her önemli konudaki oylamada CIA, senatörlere Kaşıkçı konusunda bilgi verene kadar oy kullanmayacağını söyledi. Lindsay Graham “Kaşıkçı cinayetinin Muhammed bin Selman’ın bilgisi olmadan işlenemeyeceği görüşümü desteklesin ya da desteklemesin, CIA tarafından bilgilendirilme imkanım elimden alınamaz” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham
Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham

Senatör Graham, brifingin Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetinden haberdar olduğu görüşünü desteklemesi durumunda Suudi Arabistan’la ilişkilerin hiçbir şey olmamış gibi devam etmeyeceğini savundu.

Tartışmaların odağındaki CIA’den açıklama geldi

Senatörlerin tepkisi sonrasında CIA yazılı bir açıklama yaptı ve Beyaz Saray’ın Haspel’in oturuma katılmasını engellediği yolundaki suçlamaları yalanladı.

CIA Basın Sözcüsü Timothy Barrett, CIA Başkanı Haspel’e oturuma katılmaması için Beyaz Saray’dan direktif geldiği yolundaki yorumların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

İki bakan Suudi Arabistan’ı savundu

Pompeo, Suudi Arabistan’ın Amerika tarafında tutulması gereken bir müttefik olduğunu, aksi taktirde bunun alternatifinin Suudi Arabistan’ın Rusya ve Çin’e yönelebileceğini vurguladı. Suudi Arabistan ve Çin arasında petrol ve nükleer enerji alanındaki işbirliği ile Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki S-400 füze sistemi görüşmelerine dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanı senatörlere bu sebeplerle Suudi Arabistan’a silah transferini engellememeleri çağrısında bulundu.

  • Savunma Bakanı James Mattis’in mesajları da benzer tondaydı. Senatörlere brifing veren Mattis de oturum sonrasında gazetecilere konuştu. Mattis de Suudi Arabistan’la ilişkilerin bozulmasının Amerika’nın çıkarına zarar vereceğini savundu.
  • Mattis, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini doğrudan Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la bağlantılandıran bir delil olmadığını söyledi.

Mike Pompeo, Senato’da kapalı kapılar ardında yapılan oturumda senatörlere brifing vermeden önce ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, Pompeo’nun konuşma metni paylaşıldı.

Pompeo’nun bu metinde, Suudi Arabistan’la ilişkileri Yemen ve İran eksenine oturttuğu, Amerika, Yemen savaşına müdahil olmasa sivil can kayıplarının daha da fazla olabileceğini savunduğu görüldü.

Pompeo, Amerika’nın Yemen savaşında üç önceliğinin olduğunun altını çizdi, bu öncelikleri de İran destekli Husilere karşı Suudilere destek vermek, Arap Yarımadası’ndaki El Kaide varlığını yok etmek ve bölgede görev yapan Amerikalıları korumak olarak saydı.

Yemen'de Suudiler'e desteği kesme tasarısı kabul edildi

ABD Senatosu'nda, Yemen'de savaşan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona verilen desteğin kesilmesini öngören yasa tasarısı, ilk oylamada kabul edildi.

  • ABD Başkanı Donald Trump'ın bölge politikasına bir darbe anlamına gelen, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörlerin destek verdiği tasarı, ilk oylamada 37'ye karşı 63 oy aldı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Jim Mattis, Yemen'deki durumu kötüleştireceği gerekçesiyle senatörlere tasarıya destek vermeme çağrısında bulunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >