ABD ve Almanya arasında 'Savunma Harcamaları' gerilimi

Arşiv
Arşiv

ABD ve Almanya arasında Almanya’nın savunma harcamalarını arttırması konusunda tartışma yaşanıyor. Twitter hesabı üzerinden Alman Dışişleri Bakanlığı’na seslenen Grenell, "Bütçenin yüzde 2'sini savunma için harcama sözü verdiniz. NATO müttefikleri bu taahhütlerin sadece kelimelerle değil, gerçek parayla yaşama geçirilmesini bekliyor" dedi.

NATO dışişleri bakanlarının 2014’de Galler’de düzenlenen zirvede üyeler, en geç 2024’e kadar her ülkenin NATO'ya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) en az yüzde 2’si tutarında ödeme yapacaklarını karara bağlamıştı. Söz konusu karar bağlamında Washington ile Berlin arasında Almanya’nın savunma harcamalarını arttırması konusunda tartışma yaşandı.

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell Twitter hesabı üzerinden Alman Dışişleri Bakanlığı’na seslenerek "Bütçenin yüzde 2'sini savunma için harcama sözü verdiniz. NATO müttefikleri bu taahhütlerin sadece kelimelerle değil, gerçek parayla yaşama geçirilmesini bekliyor" dedi.

'Büyükelçi istenmeyen adam ilan edilsin'

Grenell’in bu sözleri büyük tepkiye neden olurken, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, Grenell’in ‘istenmeyen adam’ ilan edilmesini ve hakkında Almanya’dan sınır dışı kararı alınmasını önerdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Grenell’in sözlerine gelen cevapta, NATO dışişleri bakanlarının 2014’de Galler’de düzenlenen zirvede ülkelerin katkı payı üzerinde vardıkları uzlaşının geçerliliğini koruduğu belirtildi.

ABD'nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell
ABD'nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell

NATO konusunda yaşanan ‘katkı payı’ tartışması, ittifakın kuruluşunun geride kalan hafta içinde gerçekleşen 70'inci yıl dönümünde de tartışma konusu oldu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Berlin’in NATO için daha fazla maddi katkıda bulunması gerektiğini belirtirken, "Almanya'nın daha fazlasını yapması gerekiyor. Ayrıca Kuzey Akım-2 boru hattında müttefikimiz olan Almanya Rusya'ya bağımlı hale gelirse Batı'nın savunmasını garanti edemeyiz" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence

Kuruluş törenine katılan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Almanya NATO'yla tam bir ittifak halindedir ve taahhütlerimize güvenebilirsiniz" diyerek, Mike Pence'in eleştirilerini reddetti.

Maas, Almanya'nın 2024 yılına kadar GSYH'sının yüzde 1,5'unu NATO için harcayacağını söyleyerek, yüzde 2 oranını yakalamaya niyetli olmadığını da ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas

Son olarak 2020’den 2023 yılına kadar bütçe planını açıklayan Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz, Savunma Bakanlığı’nın bütçesini, 5 milyar Euro talep eden Savunma Bakanı Ursula van der Leyen’in çok altında bir rakamla sadece 2 milyar Euro artırdı.

Almanya’nın savunma harcamaları geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın 1.24’üne denk gelirken, Başbakan Merkel ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bu oranın 2024’e kadar yüzde 1,5’e sabitlenmesini önermişti.

Savunma uzmanları, saptanan bütçeyle Almanya’nın 1,5 hedefine ulaşamayacağını düşünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >