ABD'de bitmeyen zulüm: Sağlık sistemi çözüme muhtaç

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2020 ABD Başkanlık Seçimlerin'de 'yeni sağlık sistemi' en büyük kozu olacak.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 2020 ABD Başkanlık Seçimlerin'de 'yeni sağlık sistemi' en büyük kozu olacak.

ABD'nin yıllardır çözüme muhtaç konularının başında gelen sağlık hizmet bedeline çarpıcı bir örnek geldi. Geçen ay hastanenin acil servisine başvuran ABD'li yazar Shannon Stirone iddiaya göre hastaneye girişte 2 bin 425 dolar, kan testine de 1996 dolar olmak üzere toplam 4 bin 421 dolar ödedi. Her ay 700 dolar sağlık sigortası ödediğini de belirten Stirone durumu Twitter hesabından duyurdu.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama dahil neredeyse tüm başkanların çözüm üretmekte yetersiz kaldığı sistem ABD'li vatandaşlar tarafından eleştirilmeye devam ediyor. Son olarak ABD yönetimi göçmenlere devlet desteğini keseceğini duyurmuştu.

Dünyadaki en pahalı sağlık sistemi olan fakat verimlilik açısından hala tartışmaların hedefindeki ABD sağlık sistemindeki çıkmaz sürüyor. Her geçen gün artış kaydeden sağlık harcamaları insanları farklı alanlara yönlenmesine neden olurken konu çözüme muhtaç görünüyor.

Trump'ın 'Obamacare' ile 'başı dertte'

2010 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından yürürlüğe sokulan ve dini, mali bir engeli olmayan tüm ABD vatandaşlarının özel sağlık sigortasını zorunlu kılan 'Obamacare' sistemi 45'inci Başkan Donald Trump'ın göreve geldiği ilk günlerde iptal edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ve önceki Başkan Barack Obama aynı karede görünüyor.
ABD Başkanı Donald Trump ve önceki Başkan Barack Obama aynı karede görünüyor.

Obama'nın sağlık sistemi 'Obamacare' Trump'ın en önemli seçim vaadiydi ve ABD Temsilciler Meclisi'nde 2017 yılındaki oylama ile kaldırılmıştı. Senato'dan dönen karar sonucu 32 milyon ABD vatandaşının sigortasız kalma ihtimali kararı çıkmaza sokmuş fakat 'Obamacare' anayasal olarak geçersiz kılınmıştı.

Trump yönetiminin 'anayasaya aykırı' olduğunu savunarak iptal edilmesini istediği 'Obamacare' Trump'ın seçim vaadi olmasına karşın hala kaldırılamadı.

Acil serviste 'kabarık' fatura

Sigorta sistemindeki açmazı gözler önüne seren olayı ise ABD'li yazar Shannın Stirone Twitter hesabından duyurdu. Ayda 700 dolar özel sağlık sigortası ödediğini belirten Stirone, geçtiğimiz ay hastanenin acil servisine başvurduğunu ve kan testi yaptırdığını söyleyerek kendisine 4421 dolar fatura kesildiğini iddia etti.

Acil servise başvurmasının ardından 2510 dolar borçlu olduğunu söyleyen Stirone, sistemin ne kadar bozuk olduğunu ve buna alışmak istemediğini yazdı.

Göçmenlere de devlet desteği yok

ABD yönetimi, yeni düzenlemeyle, göçmenlere devlet desteğini kesecek ve oturum izni vermeyecek.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, yeni düzenlemenin, ABD'li vergi mükelleflerini ve yardıma muhtaç olanlar için ayrılan sosyal güvenlik yardımlarını korumak amacıyla getirileceği belirtildi.

ABD sınırından geçen göçmenler sınır yetkilileri tarafından böyle yakalanmıştı.
ABD sınırından geçen göçmenler sınır yetkilileri tarafından böyle yakalanmıştı.
Yeni düzenlemeye göre yardıma muhtaç göçmenlere hem devlet desteği kesilecek hem de oturum izni verilmeyecek.

Açıklamada, "Bu adım, ABD'ye gelmek isteyen göçmenlerin kendi ayakları üzerinde durmasını ve devletin sağladığı sosyal güvenlik desteğine dayanmamasını sağlayacak." ifadeleri kullanıldı.

Gelir seviyesi düşük göçmenlerin artık ABD devletinden sağlık sigortası, gıda veya barınma yardımı gibi destekler almasının engelleneceği belirtilen açıklamada, ABD devletinden hala yardım alan oturum hakkı sahiplerinin vatandaşlık işlemlerinin yapılmayacağı ve ülkeden gönderilebileceği kaydedildi.

Açıklamada, Başkan Donald Trump'un göçmenlerin devlet desteğine bağlı olmalarını önlemek istediği vurgulanarak, "Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası, ABD'ye gelmek isteyen herkesin bu kurala uyması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu yasa kapsamındaki hukuki gereklilik uzun zamandır uygulanmadığından Amerikalı vergi mükelleflerine büyük yük biniyordu." denildi.

Ayrıca düzenlemenin, çarşamba günü imzalanacağı ve 60 gün içerisinde yürürlüğe gireceği aktarıldı.

ABD'de mülteci kampında bekleyen göçmenler.
ABD'de mülteci kampında bekleyen göçmenler.

Göçmenlik kurumlarından tepki

Öte yandan sivil toplum kuruluşları ve göçmen dernekleri, söz konusu düzenlemeye tepki gösterdi.

Dernekler, düzenlemenin, yardıma ihtiyacı olan göçmenlere büyük zorluklar yaşatacağı uyarısında bulundu.

Ulusal Göçmenlik Hukuk Merkezi yöneticisi Marielena Hincapiee, yazılı açıklamasında, "Bu düzenleme, özellikle hayati önem taşıyan sağlık hizmetleri ve gıda yardımı alan göçmenlerin üzerinde büyük etki yapacak. ABD, bunun getireceği zarardan yıllarca kurtulamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >