ABD’de her yıl milyonlarca kuş gökdelenlere çarpıp ölüyor

Chicago genel görünüm.
Chicago genel görünüm.

ABD’li bilim insanları, ülkede yılda 100 milyon ila 1 milyar göçmen kuşun her tarafı parlak camla kaplı, ışıklandırılan gökdelenlere çarparak öldüğünü tahmin ettiklerini açıkladı. Kuşların ölümünün önüne geçmek için geceleri ışıkların söndürülmesinin gerektiği belirtiliyor.

ABD’de Cornell Üniversitesi’nin kuş bilimi biriminin yayımladığı araştırmaya göre 250 türe mensup 5 milyon kuşun göç yolu üzerinde olan Chicago kuşlar için en tehlikeli şehirlerden biri.

Yılda iki kez —sonbahar ve ilkbaharda- kuşların göç yolculuğuna çıktığı anımsatılan araştırmada New York’un Manhattan semtindeki yüksek binaların da çok sayıda kuşun canına mal olduğuna vurgu yapıldı.

Guardian’ın aktardığı habere göre Chicago ve New York’un yanı sıra Houston, Dallas, Los Angeles, St Louis ve Atlanta da göç eden kuşlar açısından çok tehlikeli.

Cornell Lab ekibinin üyeleri kuşları izliyor.
Cornell Lab ekibinin üyeleri kuşları izliyor.
Fotoğraf: Ben Norman

Araştırma ekibinden Kyle Horton, “Kimseyi yargılamak istemiyoruz. Farkındalık yaratmak ve işe yarayacak veri oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

NYC Audubon Doğa Koruma ve Bilim Direktörü Susan Elbin ve Cornell Laboratuarı bilim adamı Kyle Horton, gökdelenlere çarparak ölen bir Amerikan Redstart cinsi kuşu inceliyor.
NYC Audubon Doğa Koruma ve Bilim Direktörü Susan Elbin ve Cornell Laboratuarı bilim adamı Kyle Horton, gökdelenlere çarparak ölen bir Amerikan Redstart cinsi kuşu inceliyor.
Fotoğraf: Ben Norman


‘New York City Audubon’ adlı kuşlarla ilgili çalışmalar yapan derneğin direktörü Susan Elbin ise kuşların Orta ve Güney Amerika’dan ilkbaharlarda kuzeye ve sonbaharda da ters yönde göç ettiğini anımsatarak şunları söyledi:

  • “Göç yolu ABD’den geçen kuşlar genellikle geceleri uçuyorlar. Gün ışığını görünce yiyecek arayışına giriyorlar ve her tarafı cam kaplı gökdelenleri ağaç sanıp cama çarpıp ölüyorlar.”

Uçan kuşlar, parlak ışınlardaki ışıklı çizgiler gibi görünüyor.
Uçan kuşlar, parlak ışınlardaki ışıklı çizgiler gibi görünüyor.
Fotoğraf: John de Guzman


“Kuşlar için iyi olan bizim için de iyidir”

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, popüler mobil oyun uygulaması Kızgın Kuşlar'daki (Angry Birds) 'Kırmızı' (Red) karakterini iklim değişikliği ile mücadele konusunda BM onursal elçisi olarak atadı.

Her tarafı camla kaplı, ışıklandırılan yüksek binaları olan her kentin kuşlar için büyük tehlike oluşturduğuna ve ekolojik sistemin devamı için önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Elbin, “Kuşlar için iyi olan bizim için de iyidir” dedi.

  • New York City Audubon’un verilerine göre her yıl sadece New York’ta 90 bin ila 200 bin arasında kuş ölüyor. Smithsonian Kuş Merkezi’nin farklı kuruluşların verilerini dikkate alarak yaptığı açıklamaya göre ise ABD’de yılda ülkede ölen kuş sayısı 100 milyon ila 1 milyar arasında değişiyor.

Uzmanlara göre kuş ölümlerini azaltmak için ilk adım göçün yoğun olarak yaşandığı birkaç hafta süreyle geceleri binaların ışıklarını söndürmek olmalı – New York ve Minnesota eyaletleri bunu uyguluyor. Bir başka çözüm yolu da tasarımları ‘kuş dostu’ olan binalar inşa etmek. Desenli cam ve bina aydınlatmalarının parlaklığının azaltılması kuş dostu tasarımlar için ilk akla gelen unsurlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >