ABD'de okula dönüş için listeler hazır: Çocuğunuza 'çelik yelek' aldınız mı?

ABD'deki okul saldırılarına dikkati çekmek isteyen fotoğraf sanatçısı Richard Johnson sıra dışı bir kampanyaya imza attı.
ABD'deki okul saldırılarına dikkati çekmek isteyen fotoğraf sanatçısı Richard Johnson sıra dışı bir kampanyaya imza attı.

ABD'deki okullarda her yıl yüzlerce silahlı saldırı gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl İsrailli bir üreticinin satışa sunduğu 'kuşun geçirmez' çanta büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti. 'Yoğun talep aldık' diyerek kendini savunan firma çantaları 497 dolardan satışa sunmuştu.

Bireysel silahlanmanın korkunç boyutlara ulaştığı ABD'de fotoğrafçı Richard Johnson ses getiren bir kampanyaya imza attı. Kendi çocuklarının da olduğu bir grup öğrenciyle stüdyoya giren Johson okul alışverişlerinde 'olmazsa olmaz' listesine kurşun geçirmez yelekleri de ekledi.

Johnson, çekimlerdeki asıl amacının insanların artık toplumsal bir sorun haline gelen bu saldırılar hakkında ses çıkarmasını ve konuşmasını sağlamak olarak açıkladı.

Floridalı fotoğraf sanatçısı Richard Johnson, ABD'de her yıl yüzlerce öğrencinin hayatını kaybettiği saldırılara dikkati çekmek adına bir fotoğraf serisine imza attı.

Yüzü gülen öğrencilerle dolu kalem, silgi, çanta gibi temel ihtiyaçların yer aldığı binlerce katalog gibi 'kurşun geçirmez yelek' kataloğu oluşturan Johnson, öğrenci ölümlerinin önüne geçmek adına insanların artık konuşmaya başlamasının gerektiğine işaret ediyor.

"Eğer bu fotoğraflardan rahatsız olduysanız, bu fotoğrafları etkisiz hale getirin" diyen Richard Johnson, fotoğraflardaki asıl amacını çocukların okullarda vurulmasının önüne geçmek olduğunu savunuyor.

Çekimlerde kendi çocuklarını da kamera karşısına geçiren Johson fotoğraflar hakkında şöyle konuşuyor:

"Buradaki asıl fikir yaygınlaştırmaktı. Çocuklarımızın gittiği okulların gerçekliğini gösterdik.

Çocuklar okulda vuruluyor. Bir ebeveyn olarak, çocuklarımın bir yangın tatbikatı gibi bir şeye hazırlandığını düşünmek çok korkutucu.

 Richard Johnson / Kaynak: Facebook
Richard Johnson / Kaynak: Facebook

"Çocuklardan yetişkinlerin oluşturduğu bir durumla başa çıkmalarını bekliyoruz"

Tam anlamıyla çocuklarımızdan yetişkinlerin yarattığı bir şeyle uğraşmalarını ve yardım etmelerini istiyoruz.

Bu seriyi yayınladıktan sonra farklı etkileşimler aldım. İnsanlar bana yazmaya başladılar ve fotoğraflar için çok üzüldüler. Fakat insanların benim fotoğraflarım için okulda öldürülen çocuklardan daha fazla üzüldüklerini anladım. Bu benim için çok şaşırtıcı oldu."

Çekimlerde yer alan öğrencilerden biri.
Çekimlerde yer alan öğrencilerden biri.

ABD'de bireysel silahlanma

2019'da 262 saldırının 58'i silahlıydı. Kamuya açık alanlarda yaşanan silahlı saldırılarda binlerce öğrenci hayatını kaybediyor. Uzmanlar, yaşanan bu trajedilerin ABD'deki toplumsal şiddet eğilimiyle bağlantılı olduğunu söylüyor.

Bireysel silahlanmanın hat safhada olduğu ABD'de 200 ila 300 milyon aralığında silahın bulunduğu ve neredeyse her eve bir silah düşmektedir.

Sanatçının küçük kızı da (Solda) çekimlerde yer aldı.
Sanatçının küçük kızı da (Solda) çekimlerde yer aldı.

'Kurşun geçirmez çanta'

Her yıl yüzlerce silahlı saldırı sonrası ABD’de İsrailli bir üretici tarafından satışa çıkarılan kurşun geçirmez sırt çantası tartışmalara neden olmuştu.

Ebeveynlerden bu tarz ürünler için “yoğun talep” aldıklarını iddia eden firma 497 dolardan satışa çıkardığı kurşun geçirmez sırt çantasının ilk haftadan yüzlerce sattığını açıklamıştı.

Sırt çantalarına ilginin arttığı açıklanmıştı.
Sırt çantalarına ilginin arttığı açıklanmıştı.

Kullanıcının yalnızca arka bölgelerini korumayan sırt çantası acil durum ipi çekildiğinde kullanıcının başını ve önünü koruyan bir çelik yeleğe de sahip.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >