ABD'den F-35 adımı: Ekipman sevkiyatı durduruldu

Arşiv
Arşiv

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatının ve diğer malzemelerin Türkiye'ye gönderimi durduruldu. Bu adım ABD’nin F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimatını durdurmak istediği şeklinde yorumlandı.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'dan alınması planlanan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye'ye teslimatı geciktirilen ve projesinin de iptal edilmesi gündemde olan F-35 savaş uçakları ile ilgili yeni bir adım atarak F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatının ve diğer malzemelerin Türkiye'ye gönderimi durdurdu.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatının ve diğer malzemelerin Türkiye'ye gönderimi durduruldu. Pentagon sözcüsü, kararın "Türkiye, S-400 alımından vazgeçtiğine dair, hiç yanlış anlaşılmaya yer vermeyecek nitelikte bir karar alana kadar" geçerli olacağını bildirdi.

25 Nisan 2018’de Berlin’de bir fuarda sergilenen F-35 uçağı
25 Nisan 2018’de Berlin’de bir fuarda sergilenen F-35 uçağı

Bu, ABD'nin F-35 uçaklarının Türkiye'ye teslimatını durdurmak için attığı ilk somut adım. Reuters haber ajansı, daha önce ismini saklı tutan ABD'li yetkililere dayandırarak konuyu duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Rusya'dan S-400 savunma sistemi alınması yönündeki kararını uyguladığı takdirde Ankara'nın F-35 projesine iştirakının masaya yatırılmak zorunda olduğunu kaydetmişti.

F-35'lerin teslimatı konusunun, NATO zirvesi için 3 ve 4 Nisan tarihlerinde Washington'da temaslarda bulunacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da gündeminde olması bekleniyor.
F-35'lerin teslimatı konusunun, NATO zirvesi için 3 ve 4 Nisan tarihlerinde Washington'da temaslarda bulunacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da gündeminde olması bekleniyor.

Rusya ile varılan S-400 anlaşmasından geri adım atmayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "S-400 konusunda işi bitirdik, geri dönüşümüz asla olamaz. Ruslarla anlaştık, ortak üretime gireceğiz. Belki S-400'den sonra S-500'e gireceğiz" diye konuşmuş ve ilk S-400 teslimatının Temmuz ayında beklendiğini belirtmişti.

Teslimatın durdurulması Kongre gündeminde

ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'da Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti temsilcileri geçen hafta ortak bir yasa tasarısı hazırlayarak F-35'lerin Türkiye'ye teslimatını geçici olarak durdurmak üzere adım atmıştı. Söz konusu tasarıya göre S-400 alımından vazgeçene kadar Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor.

Patriot teklif edilmişti

ABD Savunma Bakanlığı görevini vekâleten sürdüren Patrick Shanahan da geçen hafta Çarşamba günü bir açıklama yaparak Türkiye'nin F-35 programında kalmasını dilediğini; ancak bunun gerçekleşmesi için S-400 yerine Patriot füze savunma sistemleri satın alması gerektiğini belirtmişti.

ABD'nin Türkiye için yaptığı ve Rusya'dan S-400 satın alma planından vazgeçmesi karşılığında daha pahalı olan Patriot sistemleri için Mart ayı sonuna kadar geçerli olan indirimli teklif sona erdi.

S-400 krizi nedeniyle Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması için girişimde bulunan ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı'nın Türkiye ile ilgili raporunu bekliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >