ABD'den Türk Akım projesine yaptırım kararı

ABD, Nord Stream 2 ve Türk Akımı doğal gaz boru hattı projelerine yaptırım uygulanması kararı aldı
ABD, Nord Stream 2 ve Türk Akımı doğal gaz boru hattı projelerine yaptırım uygulanması kararı aldı

ABD'nin '2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası' olarak bilinen savunma bütçesine, 'Nord Stream 2 (Kuzey Akım 2) projesi ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren Türk Akım projesine yaptırım uygulanması da eklendi.

ABD Temsilciler Meclisi'nde, Nord Stream 2 ve Türk Akımı doğal gaz boru hattı projelerine yaptırım uygulanması konusunda bir hükmü içeren 2020 yılı savunma bütçesi taslağı, Cumhuriyerçiler ve Demokratlar tarafından onaylandı.

Almanya karara tepki gösterdi

Konuya ilişkin ZDF kanalına açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, yaptırım talebiyle ilgili ABD yetkilileriyle temas halinde olduklarını belirtti.

Mass açıklamasında, ''Bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu tür eylemler nihayetinde Avrupa'da alınan kararları etkiliyor'' ifadelerini kullandı.

"Avrupa'nın egemenliğine hakarettir"

Öte yandan Alman Ekonomi Komitesi, Kuzey Akım 2'ye yönelik yaptırımlarla ilgili çok sert açıklamalarda bulundu.

Komite söz konusu yaptırım talepleri ile ilgili, ''Bu yaptırımların uygulamaya konulması Atlantik ötesi ilişkiler üzerinde önemli bir baskı oluşturacaktır. Bu Avrupa'nın egemenliğine hakarettir, kabul edilemez müdahaledir'' açıklamasında bulundu.

  • Nord Stream -2
  • Proje, Rusya kıyılarından Baltık Denizi'nden Almanya'ya kadar yılda toplam 55 milyar metreküp gaz kapasiteli iki gaz boru hattının inşasını içeriyor.
  • Boru hattı, toprak ve deniz alanlarından Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya'nın münhasır ekonomik bölgelerinden geçiyor.
  • Polonya, Letonya ve Litvanya gibi ülkelerin yanı sıra, Avrupaya kendi LNG ihracatının satışını teşvik eden ABD projeye karşı çıkıyor.
  • Türk Akım Projesi
  • Türk Akımı projesinde ise, 15.75 milyar metreküp kapasiteli iki hattan oluşan bir gaz boru hattının inşası öngörülüyor. Doğalgaz boru hattının, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin gaz tedarikini karşılaması için Rus gazının Türkiye üzerinden taşınmasını öngörüyor.
  • Rusya'nın Gazprom şirketi, bu hat üzerinden akacak gaz için Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan'ı pazar olarak görüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >