ABD'nin Müslüman ülkelerine müdahaleleri: 2003 öncesi ve sonrası intihar eylemleri

Chicago Üniversitesi,​ ABD'nin Irak, Afganistan, Pakistan, Suriye ve Libya müdahalelerinden önce ve sonraki intihar saldırılarını ve çarpıcı rakamları açıkladı.

ABD'nin 'terörü bitirme' iddiasıyla müdahale ettiği Ortadoğu ülkeleri, Afganistan ve Pakistan'da durum hiç olmadığı kadar kötü bir hale geldi. Chicago Üniversitesi, ABD'nin işgal ve müdahalelerinden önceki ve sonraki intihar saldırılarını araştırdı. Ortaya çıkan gerçekler ise 'ABD eşittir kaos' söylemlerinin doğruluk payı içerdiğini bir kez daha dünyaya göstermiş oldu.

İşte Irak, Afganistan, Pakistan, Suriye ve Libya'da 2003 öncesi ve sonrası intihar saldırıları...





Irak'da 2003 öncesinde bu sayı 0 iken, 2003 sonrasında bu sayı 2152 oldu.

                                    ABD, 2003 yılında Saddam rejiminin 'kimyasal silahlara sahip olduğu' bahanesiyle başlattığı ve yaklaşık 9 yıl süren Irak işgalinde 1 milyona yakın insan hayatını kaybetti.
Irak'da 2003 öncesinde bu sayı 0 iken, 2003 sonrasında bu sayı 2152 oldu. ABD, 2003 yılında Saddam rejiminin 'kimyasal silahlara sahip olduğu' bahanesiyle başlattığı ve yaklaşık 9 yıl süren Irak işgalinde 1 milyona yakın insan hayatını kaybetti.
Afganistan'da bu sayı 2 iken 1143 oldu.

                                    11 Eylül 2001 ikiz kule saldırılarından sonra ABD'nin girdiği Afganistan'da ABD ve NATO güçleri 15 yıldır Taliban örgütüyle savaşıyor. Bu örgütü bahane ederek de binlerce sivili katlediyor.
Afganistan'da bu sayı 2 iken 1143 oldu. 11 Eylül 2001 ikiz kule saldırılarından sonra ABD'nin girdiği Afganistan'da ABD ve NATO güçleri 15 yıldır Taliban örgütüyle savaşıyor. Bu örgütü bahane ederek de binlerce sivili katlediyor.
Pakistan'da 0 iken 513 oldu.

                                    ABD'nin Afganistan işgalinden sonra komşu ülke Pakistan'da Taliban ve radikal güçler 513 intihar saldırısında bulundu. ABD bu ülkede kara gücü olarak bulunmasa da hava operasyonlarıyla Taliban'a ve yer yer de sivillere saldırı düzenliyor.
Pakistan'da 0 iken 513 oldu. ABD'nin Afganistan işgalinden sonra komşu ülke Pakistan'da Taliban ve radikal güçler 513 intihar saldırısında bulundu. ABD bu ülkede kara gücü olarak bulunmasa da hava operasyonlarıyla Taliban'a ve yer yer de sivillere saldırı düzenliyor.
Suriye'de 0 iken 259 oldu.

                                    Suriye'de 259 intihar saldırısının yanında 500 bin insanın iç savaşta öldüğü, örgütlerin de kendi aralarında gerçekleştirdiği intihar sayılarının bu rakama dahil olmadığını bilmek gerekiyor.
Suriye'de 0 iken 259 oldu. Suriye'de 259 intihar saldırısının yanında 500 bin insanın iç savaşta öldüğü, örgütlerin de kendi aralarında gerçekleştirdiği intihar sayılarının bu rakama dahil olmadığını bilmek gerekiyor.
Libya'da 0 iken 44 oldu.

                                    2011 Arap Baharı ile başlatılan protesto gösterilerinden sonra öldürülen devrik lider Kaddafi sonrası Libya kan gölüne döndü. Şuan ülkede iki ayrı hükümetin varlığı siyasi iktidarsızlık sorununu ortaya çıkarırken, aşiretlerin ve DAEŞ gibi terör örgütlerinin varlığı ülkeyi tehdit ediyor.
Libya'da 0 iken 44 oldu. 2011 Arap Baharı ile başlatılan protesto gösterilerinden sonra öldürülen devrik lider Kaddafi sonrası Libya kan gölüne döndü. Şuan ülkede iki ayrı hükümetin varlığı siyasi iktidarsızlık sorununu ortaya çıkarırken, aşiretlerin ve DAEŞ gibi terör örgütlerinin varlığı ülkeyi tehdit ediyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >