ABD'nin PYD hakkında itirafları

Arşiv
Arşiv

ABD'nin istihbarat teşkilatı CIA'nın (Central Intelligence Agency) internet sayfasında "Suriye'deki yabancı terör örgütleri" arasında PKK da sayıldı ve Salih Müslim "PKK'nın Suriye kolunun lideri" olarak gösterildi.

Türkiye Afrin'de Zeytin Dalı Operasyonu'nu sürdürürken, Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'ya silah yardımı yaptığı için eleştirilen ABD yönetimi, Afrin'deki PYD/PKK unsurları için "YPG" yerine doğrudan "PKK" ifadesini kullanan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in sözlerine ilişkin halen bir düzeltme veya yalanlama yapmadı.

ABD ile Türkiye arasında gerilime neden olan "Washington yönetiminin terör örgütü PYD/PKK'ya silah desteği" ile ilgili yeni itiraflar gelmeye devam ediyor.

Perşembe günkü kamuya açık basın brifinginde ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert'in Afrin'deki PYD/PKK unsurlarıyla ilgili konuşurken doğrudan "PKK" ifadesini kullanmasının ardından Dışişleri Bakanlığından henüz bir düzeltme veya yalanlama yapılmaması dikkati çekti.

"Bakanlık sözcüsünden PKK itirafı" şeklinde gündeme taşınan açıklama geçerliliğini korurken kamuoyundan tepkiler de gelmeye devam ediyor.

Nauert, Suriye'nin kuzeybatısındaki PYD/PKK unsurlarıyla ilgili konuşurken ABD yönetiminin her zamanki "YPG" tanımı yerine doğrudan "PKK" ifadesini kullanmıştı. Daha sonra sözlerinde herhangi bir düzeltme yapmayan sözcü, "Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısında DEAŞ'tan gözünü çevirip PKK'nın peşine düştü. Orada istikrar istiyoruz." şeklinde konuşmuştu.

CIA de PYD'nin PKK olduğunu kabul etti

  • Öte yandan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) internet sayfasında son yapılan güncellemede ülke profilleri bölümünde PYD/PKK'nın, "Suriye'deki yabancı kaynaklı terör örgütleri" arasında yer aldığı görülmüştü.

Buna göre Suriye'deki yabancı terör örgütleri arasında PKK'yı da sayan CIA, Salih Müslim'i de "PKK'nın Suriye kolunun lideri" olarak göstermişti.

Temmuz ayında ABD'deki Aspen Enstitüsünde yaptığı konuşmada ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Thomas, PKK'nın Suriye uzantısı YPG/PYD'nin adını kendilerinin tavsiyesiyle "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) olarak değiştirdiğini itiraf etmişti.

"Zeytin Dalı Harekatı"

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt, uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >